ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:25
 

Στη Λάρνακα τελέστηκαν τα μνημόσυνα των ηρώων του Μαρί

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην πόλη και επαρχία Λάρνακας τελέστηκαν σήμερα τα μνημόσυνα των ηρώων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011, στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου το μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου και παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας και πλήθος κόσμου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως «από το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 «ολόκληρη η Κύπρος, αλλά ιδιαίτερα οι οικογένειες των αδικοχαμένων ηρώων πενθούν, ανήμποροι να πιστέψουν τον απρόσμενο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Μοναδική ίσως παρηγοριά για τις οικογένειές τους η σκέψη πως η θυσία τους ήταν απόρροια της ανδρείας, των ιδανικών και των αξιών τους».
 
Πρόσθεσε πως οι ήρωες «παρέμειναν πιστοί μέχρι τέλους στους όρκους που έδωσαν στην πατρίδα, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους και ως ήρωες πια, η Ιστορία άπλωσε ευλαβικά το χαλί της δόξας και τους υποδέχθηκε με μεγαλοπρέπεια, κατατάσσοντάς τους ανάμεσα στους μεγάλους ήρωες της πατρίδας μας. Το ελάχιστο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδώσουμε στον Βασίλη και στους άλλους 12 λεβέντες που χάθηκαν άδικα στο Μαρί, την ευγνωμοσύνη και τον οφειλόμενο φόρο τιμής και να διατηρούμε ασπίδα μας τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν και τιμούσαν».
 
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, η ελευθερία και η ανδρεία, ας αποτελέσουν για όλους εμάς φάρο που θα καθοδηγεί τα βήματά μας», σημείωσε πως «η τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, θα αποτελεί για πάντα σύμβολο αυτογνωσίας για αυτά που πέρασαν και για όσα θα έρθουν» και πρόσθεσε ότι η υπόσχεση που δίνουμε στον Βασίλη και στους άλλους 12 ήρωες του Μαρί, στις οικογένειες τους και σ’ ολόκληρη τη κοινωνία, «είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να αποτρέψουμε να υπάρξει ξανά μια τόσο μεγάλη ολιγωρία και αποτυχία των οργάνων και των μηχανισμών του κράτους. Να πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην θρηνήσουμε ξανά για τον άδικο χαμό των παιδιών μας».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «οι καιροί για την χώρα μας είναι δύσκολοι και γεμάτοι προκλήσεις. Ως λαός θα πρέπει να αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που έχουν τη δύναμη να μας ενώσουν. Ο θάνατος των 13 παληκαριών πρέπει να μας ενώνει και να μας φέρνει ενώπιον των ευθυνών μας, ώστε να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που δεν θα επιτρέψουν να ζήσει ξανά η χώρα μας τέτοιες τραγικές μέρες».

Το μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κυριάκου, στο Κίτι και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος στον επιμνημόσυνο λόγο του είπε πως η κοινωνία «στέκεται με έντονο προβληματισμό απέναντι στις όποιες λανθασμένες πράξεις και παραλείψεις από την πλευρά της Πολιτείας. Μια Πολιτεία που στάθηκε ανίκανη να προβλέψει και να αποτρέψει την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, μια τραγωδία, που καταγράφηκε στις πιο μελανές σελίδες της Νεότερης Κυπριακής Ιστορίας».
 
Πρόσθεσε ότι τα 13 παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «πέρασαν στον Πάνθεο των Ηρώων, παραμένοντας πιστοί στο χρέος και στο καθήκον που τους έταξε η Πατρίδα μας. Οι δεκατρείς ηρωικές φιγούρες του Μαρί, αντιμέτωπες με το θηρίο της φωτιάς, έμειναν να φυλάνε τις Θερμοπύλες του καθήκοντος, της αφοσίωσης και του χρέους προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο» είπε και πρόσθεσε πως οι 13 ήρωες «δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν εξαιτίας του φόβου και της αγάπης για τη ζωή, μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις. Φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’ αυτό οφείλουμε να κλίνουμε το γόνυ, μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους».
 
 Απευθυνόμενος στους συγγενείς του Λάμπρου Λάμπρου ο Υπουργός Αμυνας τους κάλεσε να θυμούνται ότι ο άνθρωπος τους «φύλαξε ως κόρη οφθαλμού την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον, που του εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Δε δίστασε να δώσει ως αντάλλαγμα την ίδια του τη ζωή» είπε και πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία σήμερα, επαναλαμβάνει τη συγγνώμη της για όλα εκείνα που το Κράτος όφειλε να πράξει προκειμένου να μην εκθέσει στον θανάσιμο  κίνδυνο κανέναν από αυτούς».
 
Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμα ότι «δυστυχώς η πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει στην ζωή τον ήρωα Λάμπρο Λάμπρου. Μπορεί όμως να υποσχεθεί ότι με τη συνδρομή όλων μας, με φρόνηση και συλλογικότητα, με αποφασιστικότητα και σεβασμό θα εργαζόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που είχαν γίνει στο παρελθόν».
 
Το μνημόσυνο του Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου, στην Ορμήδεια και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Τσιόλας είπε πως «υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 ηρώων «και επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη της Πολιτείας για όλα όσα όφειλε να πράξει και δεν έπραξε, και συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών των 13 ηρώων που κλήθηκαν να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν».
 
Πρόσθεσε ότι «οκτώ χρονιά μετά, οι πικρές μνήμες της 11ης Ιουλίου επανέρχονται εφιαλτικά. Ο Κυπριακός λαός έζησε μια πρωτόγνωρη τραγωδία που κλόνισε την εμπιστοσύνη του στο κράτος και στους θεσμούς» είπε και σημείωσε πως «οι 13 λεβέντες δεν έστρεψαν το βλέμμα προς τη δύση, αλλά θέλησαν να αντικρίσουν κατάματα το φως του χρέους. Το φως της ανατολής που έσμιξε με τη λάμψη της μεγάλης έκρηξης των ανεύθυνων συμπεριφορών μας».
 
Ο κ. Τσιόλας ανέφερε επίσης ότι σήμερα «τιμούμε το παλληκάρι που έδωσε τη ζωή του σε ώρα καθήκοντος, σε μια στιγμή κατά την οποία το κράτος φάνηκε ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες του, σε ένα γεγονός στο οποίο η Πολιτεία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Θεοφίλου, μαζί με τους άλλους δώδεκα λεβέντες  που θυσιάστηκαν μαζί του, συνεχίζουν να δείχνουν τον δρόμο και την υποχρέωση προς το καθήκον, την πατρίδα, την ίδια την κοινωνία».
 
Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξε ο ήρωας Παναγιώτης Θεοφίλου, μαζί με τους άλλους ήρωες της φονικής έκρηξης συνέχισε «γίνεται διδαχή και ιερό παράδειγμα για όλους εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ο Παναγιώτης, έθεσε το χρέος υπεράνω της ζωής του, χωρίς να καταπατήσει στιγμή τους όρκους που έδωσε στην πατρίδα και στο καθήκον. Βλέποντας τον θανάσιμο κίνδυνο, παρέμεινε στις επάλξεις της τιμής και μαχόταν μέχρι την υστάτη για να σώσει την αξιοπρέπεια και περηφάνια της χώρας, μιας χώρας που τον άφησε απροστάτευτο και εκτεθειμένο».
 
Ο κ. Τσιόλας χαρακτήρισε το ατύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» «μια εθνική τραγωδία», είπε πως αυτά τα ηρωϊκά παιδιά θα «μας φωτίζουν προς το καλύτερο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, του κράτους και των θεσμών του» και κάλεσε όλους «μέσα από τη σύνεση και την καθολική προσπάθεια, και φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενναιότητα και την αυτοθυσία του Παναγιώτη Θεοφίλου και των υπόλοιπων ηρώων του Μαρί, να μην οδηγηθούμε ξανά σε μια τέτοια τραγωδία και συμφορά».
  
Στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στα Λιβάδια τελέστηκε το μνημόσυνο του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Το μνημόσυνο του Λοχία Αδάμου Αδάμου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανείου στο Αλεθρικό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στις Καμάρες Λάρνακας τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Σπύρου Τταντή και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Σταύρος Μιχαήλ.

Το μνημόσυνο του Λοχία Γιώργου Γιακουμή τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στο Κιβισίλι και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Επιφυλάσσεται για περισσότερα η ΠΣΕΜ

«Αληθεύει ότι η ΠΣΕΜ καθοδηγείται από το ΑΚΕΛ? »
ΑΚΑ  |  10:20

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X