ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην επ. Προσφύγων έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για εκτοπισθέντες

Δεν παραχωρήθηκε χρηματική βοήθεια αφού είχε ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενημέρωση για την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων, για την ανέγερση κατοικίας είχε την Τρίτη η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά είπε ότι όπως διαπιστώθηκε στην έκθεση, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του το 2016, για κατάργηση του σχεδίου για στήριξη εκτοπισθέντων δικαιούχων οικισμού αυτοστέγασης, «έχει παρανομήσει». Όπως εξήγησε «το σχέδιο αυτό προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία και η κυβέρνηση αν είχε πρόθεση να καταργήσει αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να καταργήσει τη νομοθεσία, κάτι που δεν έγινε από το 2016, αλλά και από το 2013 που είχε πάρει την απόφαση άτυπα ότι δεν θα παραχωρείτο η οικονομική βοήθεια».

Αδικία σε βάρος των δικαιούχων, λέει η Σ. Κουκουμά

Η κ. Κουκουμά έκανε λόγο για αδικία σε βάρος των δικαιούχων, σημειώνοντας ότι η αδικία αυτή αφορά σε διαχωρισμούς 700 οικοπέδων. Αρκετοί, όπως ανέφερε, επέστρεψαν τα οικόπεδα, ενώ πλέον μόνο 350 οικογένειες αποδέχθηκαν τα οικόπεδα και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει να είναι πρόσφυγες και καθορίζονται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι είναι πρόσφυγες με εισόδημα μέχρι 22 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, πρόκειται για οικόπεδα κυρίως στη Λεμεσό, ιδιαίτερα σε Επισκοπή και Ύψωνα, αλλά και στην Πάφο και Λευκωσία σε Μάμμαρι, Κοκκινοτριμιθιά και Αλάμπρα. «Θεωρούμε ότι επιβάλλεται ότι το κράτος θα πρέπει να ξαναμελετήσει το θέμα. Δόθηκε η υπόσχεση ότι το 2020 θα φέρει τροποποίηση της νομοθεσίας, που να αφορά γενικά τα στεγαστικά σχέδια, όμως όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα που έχει προκύψει με την αδικία σε βάρος αυτών των δικαιούχων δεν μπορεί να πάει αναδρομικά πίσω. Και είναι άδικο γιατί η απόφαση αυτή αφορούσε γύρω στους δικαιούχους 700 οικοπέδων», είπε.

Σήμερα μόνο 350 δικαιούχοι εκφράζουν ενδιαφέρον

Σημείωσε ότι «στην πορεία λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και των εξελίξεων και της επιμονής της κυβέρνησης ότι δεν θα δινόταν η οικονομική χορηγία, πολλοί δικαιούχοι επέστρεφαν τα οικόπεδα και σήμερα όπως έχουμε ενημερωθεί μόνο 350 συνεχίζουν να ενδιαφέρονται».

Όπως πρόσθεσε η κ. Κουκουμά «σχεδόν κάτω από τους μισούς δικαιούχους έχουν απογοητευτεί και έχουν οδηγηθεί στο να επιστρέψουν τα οικόπεδα και να βρουν άλλους τρόπους για να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα». Επίσης, είπε ότι «για ένα αριθμό οικοπέδων φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός τους», για να συμπληρώσει ότι «συνεχώς μετακινείται η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαχωρισμού». Εξέφρασε την ελπίδα πως και αυτή τη φορά (δόθηκε υπόσχεση ότι μέχρι των Οκτώβριο του 2020 θα ολοκληρωθούν οι διαχωρισμοί) πράγματι να γίνουν οι διαχωρισμοί και να παραχωρηθούν στους δικαιούχους για να μπορέσουν να κτίσουν το σπίτι τους.

Ζητήθηκε η επανεξέταση του θέματος από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αρειστίδου, υπενθύμισε ότι τα οικόπεδα αυτά δόθηκαν το 2011 – 2012, χωρίς να έχουν διαχωριστεί, για να σημειώσει πως «πρόκειται για ένα ζήτημα, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση πήρε διάφορες αποφάσεις, καταργώντας συγκεκριμένα σχέδια για τους εκτοπισθέντες, όπως εξάλλου και άλλα ζητήματα που αφορούσαν ευρύτερα την κοινωνία μας».

Είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε να απευθυνθεί προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.

Σε εφαρμογή του νόμου για δικαίωση των δικαιούχων καλεί ο Χ. Πιττοκοπίτης

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε πως το κόμμα του θεωρεί απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να παρανομεί εις βάρος εκτοπισμένων, συμπληρώνοντας ότι «στο στεγαστικό σχέδιο για παροχή οικοπέδου και οικονομικής βοήθειας σε δικαιούχους εκτοπισμένους, το ίδιο το κράτος έρχεται και παρανομεί, χωρίς να αναγνωρίζει το γεγονός ότι εκτοπισμένοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ίδιο το κράτος για παραχώρηση οικοπέδου και οικονομικής βοήθειας». Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να εφαρμόζει τους νόμους και να δικαιώσει τους δικαιούχους εκτοπισμένους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση