ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στήριξη στον EuroAsia Interconnector από Κομισιόν και κυπριακές Αρχές

Tα εμπλεκόμενα μέρη, που συνήλθαν στη Λευκωσία, εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση του έργου στο σύνολό του

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Κυπριακές αρχές και ο επίσημος Φορέας Υλοποίησης επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την έγκαιρη υλοποίηση του EuroAsia Interconnector που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ισραήλ, Κρήτης και της Αττικής στην Ελλάδα στο πλαίσιο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), που χαρακτηρίζονται ως διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας προτεραιότητας (priority electricity corridors).

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση, τα εμπλεκόμενα μέρη, που συνήλθαν στη Λευκωσία, εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση του έργου στο σύνολό του, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα σε σχέση με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, εκφράζοντας την πρωταρχική σημασία της EuroAsia Interconnector όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου ως το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος μέλος της ΕΕ, και την επίτευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Dr. K.D. Borchardt (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Ενέργειας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Δρ. Σ. Χειμώνα (Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου), Δρ. Α. Πουλλικκά (Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου), εκπροσώπων του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του κ. Ν. Κτωρίδη (Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector) και του Γ. Κίλλα (Διευθυντής Έργου, EuroAsia Interconnector).

«Όλες οι πλευρές δήλωσαν τη δέσμευση τους να διασφαλίσουν την υλοποίηση του έργου στο σύνολό του και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 347/2013 για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, η συνάντηση αναγνώρισε την EuroAsia Interconnector ως επίσημο Φορέα Υλοποίησης του έργου, ο οποίος λειτουργεί διαχρονικά και σταθερά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές. Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση έργου, αδειοδοτήσεις, κλπ. και ειδικότερα στη διαδικασία προκήρυξης κατασκευαστικών έργων, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έκδοσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών (ITT), αφού έλαβε ήδη σχόλια από τους προκριθέντες προσφοροδότες», συμπληρώνεται.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και αποδοτική υλοποίηση του PCI 3.10 στο σύνολό του, και ειδικότερα του τμήματος Κρήτης-Αττικής (PCI 3.10.3) και της βέλτιστης διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των τμημάτων, είναι δια μέσο των προνοιών του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.10.2018) με την υποστήριξη και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ειλικρινή επιθυμία τους όπως η Ελληνική πλευρά να επαναρχίσει τις συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του κανονισμού PCI ΔΕΔ-Ε και να ακολουθήσει τον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έχει ήδη προκαταρκτικά συμφωνηθεί, προς αμοιβαίο όφελος όλων των ενδιαφερομένων, εταίρων και κοινοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X