ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμαρτυρία για ΣΚΤ: Ζητήθηκε απόδοση ευθυνών (φωτος-βίντεο)

Με τον Χάρη Γεωργιάδη αναμένεται να επικοινωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συζητήσουν τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων

Newsroom K

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 και ολοκληρώθηκε μίαμιση ώρα αργότερα η πορεία των Αγροτικών Οργανώσεων, των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και των Συνδέσμων Συνταξιούχων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα . Η πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την -όπως τονίζουν- μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Απαίτησαν την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των διαδικασιών αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και να αποδοθούν στα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παράδοση του υπομνήματος ανέφερε στην αντιπροσωπεία των διοργανωτών της πορείας, πως την Πέμπτη θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και ακολούθως θα επανέλθει με απαντήσεις για τα τρία αιτήματα των διαμαρτυρόμενων.

Η «Κ» κατέγραψε την κινητοποίηση λεπτό προς λεπτό

20:00 Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας

19:54 Αντιπροσωπεία των διοργανωτών εισέρχεται στο Προεδρικό για να παραδώσει στον Πρόεδρο το υπόμνημα

19:50 Ανάγνωση του υπομνήματος με τα τρία αιτήματα των διοργανωτών, από τον γενικό γραμματέας της ΠΕΚ Μιχάλη Λύτρα.

19:47 Ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκκος Χάμπας εξιστορεί το ιστορικό του Συνεργατισμού: 

«Απόψε η Γνώση συναντάει την αποφασιστικότητα, την θέληση, το πείσμα των κυπρίων, που μια ζωή μέσα από αιώνες έμαθαν να αγωνίζονται, να είναι ανυπότακτοι. Πριν από 110 χρόνια το 1909 οι Αγρότες μαζί με τους δασκάλους άναψαν την δάδα του Συνεργατισμού, ιδρύοντας τη «Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου».

Με όραμα, αλλά και πείσμα τέθηκαν τα θεμέλια του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο το οποίο σιγά σιγά άρχισε να δίνει καρπούς. Μέχρι το 1935 οι Συνεργατικές Εταιρείες στην Κύπρο έφτασαν τις 273 και έτσι δύο χρόνια αργότερα, ως φυσιολογική εξέλιξη, το 1937 ιδρύθηκε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που στόχο είχε να στηρίξει και να ενισχύσει την όλη προσπάθεια.

Οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργάτες, οι διανοούμενοι και γενικά ο απλός εργαζόμενος σε κάθε γωνιά της Κύπρου αγκάλιασαν την συνεργατιστική ιδέα και στη βάση της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας άρχισαν να ιδρύουν Συνεργατικά Ιδρύματα προς όφελος των απλών ανθρώπων και κατά της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης.

Ο Συνεργατισμός όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, βοηθώντας τον να αποκατασταθεί οικογενειακά, επαγγελματικά, να μορφώσει τα παιδιά του και γενικά να ζει με αξιοπρέπεια, αλλά και με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του, πιστωτικές και άλλες.

Η άνθιση του υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, πλήγηκε ανεπανόρθωτα τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σε μια περίοδο, που και πάλι πρώτιστο μέλημα των απλών ανθρώπων σε όλη την Κύπρο ήταν η διαφύλαξη και η συνέχιση της ιδέας του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη βελτίωση και εξυγίανση των δομών και των διαδικασιών του εκεί και όπου αποδεδειγμένα χρειαζόταν.

Τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε μια προσπάθεια να συνεχίσει ο Συνεργατισμός τον κοινωνικό του ρόλο, συναίνεσαν στις θεσμικές, λειτουργικές και άλλες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προκειμένου η όλη ιδέα και προσπάθεια, όχι απλώς να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, αφού η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως μετεξελίχθηκε, θα αποτελούσε το μοναδικό αμιγώς κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα.

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από τις αρμόδιες αρχές και τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη και θετικούς δείκτες στην όλη προσπάθεια, ύπουλα και μεθοδικά, μετά από σωρεία σκανδάλων, λανθασμένων αποφάσεων αλλά και διαφθοράς η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μαζί της όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα οδηγήθηκαν στην οριστική κατάρρευση και στο κλείσιμο.

Ακόμη πιο τραγική εξέλιξη, αποτελεί χωρίς αμφιβολία, όχι απλώς η υφαρπαγή της περιουσίας όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων αλλά και η διαδικασία αποξένωσής, εκποίησης και ξεπουλήματός της. Μιας περιουσίας που ανήκει αποκλειστικά στα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και επιβάλλεται να εξευρεθεί, σε πρώτο στάδιο, ο τρόπος ώστε αυτή να επιστρέψει στους κατόχους της.

Το κλείσιμο του Συνεργατισμού στην Κύπρο, σηματοδοτεί τον τερματισμό και την κατάρρευση της υγιούς συνεργατιστικής ιδέας στον τόπο μας που λειτούργησε, αναμφισβήτητα, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Μια ιδέα που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πρωτεργάτες και τους εμπνευστές της να αναβιώσουμε και να αναγεννήσουμε, έστω και μέσα από τις στάχτες της, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά μας, να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην ίδια τους την πατρίδα.

Η ίδρυση νέου υγιούς Συνεργατισμού είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης.»

Αποτελεί καθήκον μας να ανασηκώσουμε τη σκυτάλη του υγιούς Συνεργατισμού και να την παραδώσουμε ατόφια στα παιδιά μας για να την διαχειριστούν, καλύτερα σίγουρα, από εμάς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τέλος, σεβόμενοι την ιστορία του Συνεργατισμού απαιτούμε να αξιοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής και επιτέλους, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι έχουν αποδεδειγμένα ευθύνες διαχρονικά στο άδικο κλείσιμο του Συνεργατισμού. Αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί. Καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα».

19:40 Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους απευθύνε χαιρετισμό εκ μέρους όλων των διοργανωτών

«Απευθύνω εγκάρδιο και ευχαριστήριο χαιρετισμό προς όλους και όλες εσάς, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας, δηλώνετε απόψε εδώ μαζικά το παρόν σας, με στόχο να στείλουμε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, που σταδιακά και διαχρονικά κατασπάραξαν μια βαθιά ανθρωποκεντρική ιδέα, όπως ήταν αυτή του Συνεργατισμού, και που εντέλει την οδήγησαν στην καταβαράθρωση.

Καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα. Το σύνθημα αυτό υπήρξε για δεκαετίες η προμετωπίδα της φιλοσοφίας του Συνεργατισμού. Σε αυτές τις λέξεις περικλειόταν το πνεύμα που διαπότιζε το σκεπτικό των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Συνεργατικής ιδέας, στις αρχές του 20ου αι., κάπου στο κατεχόμενο σήμερα Λευκόνοικο.

Ωστόσο κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τραγική απόληξη αυτής της ιδέας, έναν και πλέον αιώνα μετά.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα θα μετατρέπονταν από ιδρύματα αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών, σε χώρους εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και ότι καθόλα εύρωστα και υγιή Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχεδόν μηδενικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγούνταν με αριστοτεχνικό τρόπο σε θνησιγενείς συγχωνεύσεις, απότοκο των οποίων θα ήταν, με μαθηματική ακρίβεια, η κατάρρευση και το ξεπούλημα.

Απόψε στέλνουμε το ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ζητούμε επιτακτικά από την Κυβέρνηση την άμεση προώθηση των ενδεδειγμένων διαδικασιών για απόδοση πολιτικών, αστικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε όσους/-ες αποδεδειγμένα συνέβαλαν διαχρονικά με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, στη διάλυση του Συνεργατισμού.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να παγοποιήσει, να σταματήσει αμέσως, τις διαδικασίες ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων όλων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων και να εξεύρει τρόπους για επιστροφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων στους δικαιούχους τους, στις χιλιάδες δηλαδή των μελών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Τέλος, αναμένουμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει, για αναβίωση της ιδέας του υγιούς Συνεργατισμού. Αυτό είναι ένα διπλό ηθικό χρέος οφειλόμενο αφενός σε όλους αυτούς που οικοδόμησαν την ιδέα του Συνεργατισμού, σε πέτρινα χρόνια και αφετέρου στις επόμενες γενιές, στις οποίες ανήκει το μέλλον αυτού του τόπου.

Μαζί λοιπόν προχωράμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για επίτευξη των κοινών μας στόχων, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία των πολιτών θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.

Ξανά θερμές ευχαριστίες σε όλους και όλες για τη δυναμική παρουσία σας».

19:34 Έφθασαν στο Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι

19:22 Φωτογραφία μπροστά από το πρώην κτίριο του Συνεργατισμού και νυν της Ελληνικής

19:17 Κατά τη διάρκεια της πορείας ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων αυξήθηκε και πλησίασε τις 2500 χιλιάδες

19:13 Στιγμιότυπο από την πορεία

19:10 Οι μαθητές στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων

19:05 Πέραν των 2000 ατόμων συγκεντρώθηκαν και πορεύονται προς το Προεδρικό Μέγαρο

18:55 Με τρακτέρ μετέβησαν στην πορεία οι αγρότες

18:50 Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία 

18:45 Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην πορεία θα συμμετέχουν περίπου στις 2000 άτομα

18:40 Από τις 18:30 όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η διαμαρτυρία, μετατίθεται για τις 19:00

18:35 Πολιτικά πρόσωπα συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας. Μεταξύ αυτών ο Σταύρος Μαλάς, η βουλευτής Ειρήνη Χαλαμπίδου και ο Γιώργος Περδίκης

18:30 «Τον Συνεργατισμο έκτισαν οι αγράμματοι και τον έκλεισαν οι εγγραμματοι» αναφέρει ένα από τα πανό των διαμαρτυρόμενων

18:20 Στο χώρο συγκέντρωσης από όπου θα ξεκινήσει η πορεία, βρίσκονται οι διαμαρτυρόμενοι

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση