ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχεδίαζαν κτύπημα κατά Ισραηλινών

Απετράπη τρομοκρατική επίθεση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη σύλληψη δύο Ιρανών προχώρησε τον μήνα που πέρασε η κυπριακή αστυνομία, καθώς τα εν λόγω πρόσωπα φέρεται να συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και είχαν ως στόχο πολίτες εβραϊκής καταγωγής που ζουν στην Κύπρο. Οι δύο Ιρανοί βρίσκονται υπό κράτηση ενώ υπάρχει ένταλμα απέλασής τους από τη χώρα. Πρόκειται, ωστόσο, για το τρίτο συμβάν τα τελευταία δύο χρόνια που φέρνει την Κύπρο ξανά στο προσκήνιο τρομοκρατικών ενεργειών.

Η πρώτη, ήταν πριν από δύο χρόνια και αφορούσε τη σύλληψη Αζέρου με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος φέρεται να δρούσε για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης και η δεύτερη, ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποτράπηκε τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας έχει αποτραπεί και αυτή τη φορά επιτυχώς λόγω της στενής συνεργασίας των κυπριακών υπηρεσιών ασφαλείας με δυτικές αντίστοιχες, ωστόσο η εν λόγω περίπτωση επαναφέρει τη συζήτηση για την τρύπα που υπάρχει στο ζήτημα της ασφάλειας εξαιτίας των κατεχόμενων περιοχών. Μία τρύπα ασφαλείας που μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως από δίκτυο τρομοκρατών για να αποσταλούν στρατολογημένα πρόσωπα στις ελεύθερες περιοχές, από σημεία που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι στόχοι είναι κυρίως πολίτες εβραϊκής καταγωγής, υπάρχει πλέον αυξημένη ανησυχία για το τι μπορεί να εκτυλιχθεί στα Κατεχόμενα, αφενός γιατί δεν υπάρχει έλεγχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου γιατί εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός Ισραηλινών πολιτών.

Χειριστής των δύο Ιρανών είναι ο Mohammed Reza Ebadi Arablu, ο οποίος συνδέεται με την τρομοκρατική ενέργεια που αποτράπηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Γεωργία. Στόχος τότε, ήταν ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Itzik Moshe, ο οποίος ζούσε στην Τιφλίδα.

Προφίλ των συλληφθέντων

Οι δύο Ιρανοί, βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο συλλογής πληροφοριών των στόχων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν έρθει στις ελεύθερες περιοχές μέσω Κατεχομένων και ήταν αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες. Πρόκειται βεβαίως για δύο διαφορετικές περιπτώσεις –δεν ενεργούσαν μαζί– αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές είχαν τον ίδιο χειριστή, ο οποίος δεν είναι άγνωστος, αλλά έχει ήδη εκτεθεί με τη δράση του. Πρόκειται για τον Mohammed Reza Ebadi Arablu, ο οποίος συνδέεται με την τρομοκρατική ενέργεια που αποτράπηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Γεωργία. Στόχος τότε, ήταν ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας Itzik Moshe, ο οποίος ζούσε στην Τιφλίδα.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου παρακολουθούσαν από κοντά τις κινήσεις των δύο Ιρανών, τους τελευταίους δύο μήνες, και κατάφεραν να αποτρέψουν εγκαίρως πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το πώς θα τύχει χειρισμού το ζήτημα των Κατεχομένων, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική παρουσία Ιρανών στα Κατεχόμενα αλλά κυρίως σημαντική παρουσία Ισραηλινών πολιτών. Το άλλο το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι η επιρροή που αποκτούν ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή, η οποία επιρροή φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο. Είναι γνωστές οι σχέσεις των Φρουρών της Επανάστασης με τη Χαμάς, η επιρροή που έχουν στη Χεζμπολάχ σε έναν Λίβανο που καταρρέει, αλλά και ο σοβαρός ρόλος τους που ενισχύθηκε στη Συρία. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιθυμεί να έχει εχθρούς, θα συνεχίσει να διατηρεί τα κανάλια επικοινωνίας και δεν επιθυμεί να διασαλευτούν οι διπλωματικές της σχέσεις με κανένα κράτος της περιοχής. Δεν κρύβεται πλέον όμως η δυσαρέσκεια για τη στάση των Φρουρών της Επανάστασης και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή η όποια τρομοκρατική δράση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση