ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Σύνδεσμος Υπεραγορών: Απαγορεύουμε την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους

Δεν ανήκει στο σύνδεσμο Υπεραγορών, το μέρος από το οποίο προμηθεύτηκε το ποτό η 13χρονη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Αυστηροί στην εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ο σύνδεσμος Υπεραγορών, ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Ανδρέας Χατζηαδάμου, σχολιάζοντας το πρόσφατο περιστατικό πώλησης οινοπνευματώδους ποτού σε ανήλικη στην Λεμεσό, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση αλκοόλ από την 13χρονη που έθεσε σε κίνδυνο την ζωή της.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε την νομοθεσία και οι υπάλληλοι μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να μην πωλούν ποτά σε ανήλικους και καπνό. Είναι απαγορευτικό, και μάλιστα εμείς ως σύνδεσμος επανειλημμένα υπενθυμίζουμε τα μέλη μας για αυτή τη νομοθεσία ούτως ώστε να παίρνουν τα μέτρα και να κρατούν σε εγρήγορση τους υπαλλήλους τους», αναφέρει σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Για την προκειμένη περίπτωση, και το γεγονός ότι η 13χρονη προμηθεύτηκε το αλκοολούχο ποτό από υπεραγορά της Γερμασόγειας, ο κ. Χατζηαδάμου διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη υπεραγορά, δεν ανήκει στον σύνδεσμο Υπεραγορών.

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Τον Σεπτέμβριο τέθηκε προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, πρόταση νόμου με στόχο την απαγόρευση της πώλησης, διάθεσης ή η χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε πρόσωπο μέχρι 18 ετών. Στην ουσία αυξάνεται το όριο ηλικίας το οποίο ορίζεται από την νομοθεσία για πρόσωπα μέχρι 17 ετών. Ο σύνδεσμος Υπεραγορών τάχθηκε υπέρ αυτής της αλλαγής, επισήμανε ο κ. Χατζηαδάμου, ωστόσο η συζήτηση του θέματος δεν οδηγήθηκε ακόμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, απαγορεύεται η πώληση, η διάθεση ή η χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε για σκοπούς επιτόπιας κατανάλωσης είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός αν διαπιστωθεί με οποιαδήποτε έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία ότι το πρόσωπο αυτό είναι ηλικίας μεγαλύτερης των δεκαεπτά ετών.

«Την ευθύνη για την πώληση, τη διάθεση ή τη χορήγηση οινοπνευματώδους ποτού σε πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, κατά παράβαση του εδαφίου, φέρει και το πρόσωπο το οποίο είναι ιδιοκτήτης ή διευθυντής της επιχείρησης ή έχει υπό τον έλεγχο του το υποστατικό ή το χώρο στον οποίο διαπράττεται η παράβαση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο παρέσχε το οινοπνευματώδες ποτό.» Επιπλέον «η λήψη ή η κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού από πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών απαγορεύεται».

Στην νομοθεσία αναφέρεται επίσης ότι «την ευθύνη για τη λήψη ή την κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού από πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών, κατά παράβαση του εδαφίου, φέρει και το πρόσωπο το οποίο είναι ιδιοκτήτης ή διευθυντής της επιχείρησης ή έχει υπό τον έλεγχο του το υποστατικό ή το χώρο στον οποίο διαπράττεται η παράβαση, καθώς και το πρόσωπο το οποίο παρέσχε το οινοπνευματώδες ποτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Πέντε φορές ισόβια στον Μεταξά

Δακρυσμένος ο 35χρονος είπε, «αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια ...
Του Δημήτρη Λουκά
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X