ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά και στα δύο μέτωπα

Οι δυνάμεις θα παραμείνουν επιτόπου σε επιφυλακή, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς καμία μείωση των δυνάμεων, ανέφερε η Υπ. Γεωργίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου είναι διαχειρίσιμη και στα δύο μέτωπα, σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ωστόσο οι δυνάμεις θα παραμείνουν επιτόπου σε επιφυλακή, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς καμία μείωση των δυνάμεων. «Πρώτος στόχος σε μια τόσο δύσκολη πυρκαγιά είναι η προστασία ανθρώπινων ζωών και αυτό ήταν το πρώτο μέλημα όλων των υπηρεσιών» επανέλαβε η Υπουργός.

Τα πτητικά μέσα θα συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως, συμπλήρωσε. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα συνεχίστηκαν και σήμερα, Τετάρτη, ενώ παράλληλα οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά είχε εντοπιστεί αμέσως και έγκαιρα από το αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, επειδή ήταν έμφορτο, προχώρησε σε 2 ρίψεις, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιήθηκαν και προχώρησαν εγκαίρως με την ανάπτυξη επίγειων δυνάμεων στην περιοχή αλλά και με την ενεργοποίηση των υπολοίπων πτητικών μέσων, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή και εντός των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Όπως συμπλήρωσε η κα. Παναγιώτου, λόγω των συνθηκών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα, επηρεάζοντας επιχειρησιακά ακόμα και τα ίδια τα πτητικά, τονίζοντας πως λόγω ακριβώς αυτών των παραμέτρων οι δυνάμεις πυρόσβεσης και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες επικεντρώθηκαν στο να προστατευθούν πρώτα ανθρώπινες ζωές και οι κάτοικοι των περιοχών.

Η Υπουργός, ανέφερε πως χθες, Τρίτη «είχαμε στην πυρκαγιά 5 πτητικά που ήταν το σύνολο των επιχειριασιακά διαθέσιμων, ενώ σήμερα έχουν επιχειρήσει τα υπερδιπλάσια, φτάνοντας τα 11».

Αναφορικά με το επιχειρησιακό κομμάτι, η Υπουργός ανέφερε πως με την ενεργοποίηση του σχεδίου «ΠΥΡΣΟΣ» οι αρμόδιοι Υπουργοί μετέβησαν στο Κέντρο Συντονισμού, όπως προνοεί ο σχεδιασμός, όπου εκεί ενημερώνονταν για την πορεία της κατάσβεσης, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν σε επικοινωνία με άλλα κράτη.

Αποτέλεσμα, όπως σημείωσε η Υπουργός, ήταν η άμεση και θετική ανταπόκριση στα αιτήματα για αποστολή πτητικών μέσων. Μάλιστα, η Υπουργός αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση και του Βασιλείου της Ιορδανίας, το οποίο μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε εντολή να μεταβούν στην Κύπρο επιπλέον εναέρια μέσα, πέραν από τα 2 ελικόπτερα τα οποία βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Κύπρο.

KE - Άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων στην κατάσβεση των πυρκαγιών 

Για άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην επαρχία Πάφου έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως επιχειρούν επτά μέσα και είχε ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ίκαρος ΙΙ».

Σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο Αγίου Δημητριανού, ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η πυρκαγιά στην Γιόλου τέθηκε υπό έλεγχο πριν φτάσει σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και για το ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, τέθηκαν υπό έλεγχο και οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πολεμίου-Κούρδακα.

Για την κατάσβεση των αναζωπυρώσεων, συνέχισε, επιχειρούσαν επτά μέσα και είχε ενεργοποιηθεί το ΙΚΑΡΟΣ ΙΙ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ήταν άμεση ανταπόκριση όλων των αρμοδίων και τους συνεχάρη για τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει και με την συνδρομή των κατοίκων.

Πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο της εμπλοκής του ανθρώπινου παράγοντα, ενώ είπε ότι «αυτό που προέχει για εμάς, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Στο Συντονιστικό Κέντρο στον Άγιο Δημητριανό μετέβη νωρίτερα και η Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μαρία Παναγιώτου.

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών

Το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα παραμείνει σε επίπεδο «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση