ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνολικά 300 θάνατοι από το 2004 στην Κύπρο που σχετίζονται με ναρκωτικά

Η Αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά την Πλατεία Ελευθερίας

ΚΥΠΕ

Από το έτος 2004, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 300 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά, εκ των οποίων οι 150 οφείλονταν σε υπερβολική δόση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία επικαλείται στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2021) το 2019 καταγράφηκαν 5141 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2018. Στα πλείστα των θανατηφόρων περιστατικών που οφείλονται σε υπερβολική δόση (76%) ανιχνεύονται οπιοειδή, κυρίως ηρωίνη, συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών επικεντρώνονται σε διεθνώς εφαρμοσμένες παρεμβάσεις, κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών στη θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και την επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα. Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν, επισημαίνεται.

"Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της ναλοξόνης (ανταγωνιστής των οπιοειδών) και εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών πρώτης γραμμής όσο και των χρηστών οπιοειδών στη χρήση της για ανατροπή της υπερβολικής δόσης", σημειώνεται.

Προστίθεται πως "στόχος της ΑΑΕΚ στο επόμενο στάδιο είναι να προωθηθεί η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας των χρηστών στη χορήγηση ναλοξόνης".

Η Αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά την Πλατεία Ελευθερίας στο χρώμα λιλά, στο χρώμα της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, εις μνήμη όλων όσων έχουν χάσει την ζωή τους από αυτή την αιτία, και εις αναγνώριση της θλίψης και απώλειας που βιώνουν οι οικογένειες και φίλοι τους.

Στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπερβολική δόση, η πρόληψη του φαινομένου αλλά και η μείωση του στίγματος που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση