ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:39
 

Τα ναρκωτικά στα σχολεία σε αριθμούς

Ποιες είναι οι ομάδες «υψηλού κινδύνου», και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει η ΥΚΑΝ

Του Δημήτρη Λουκά

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τα τελευταία περιστατικά για υποθέσεις ναρκωτικών σε σχολεία.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις της ΥΚΑΝ το τελευταίο διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και την σύλληψη υπόπτων. Αυτό όπως φαίνεται, δεν είναι αρκετό για να αποθαρρύνει κάποιους από το να διακινούν ναρκωτικές ουσίες στα σχολεία της Κύπρου. Τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία προκαλούν ανησυχία, με τους αρμοδίους πλέον να καλούνται να βρουν λύσεις.

Θυμίζουμε ότι η πρόσφατη επιχείρηση της ΥΚΑΝ έξω από σχολείο στην Επαρχία Πάφου, κατά την οποία τρία πρόσωπα προσπάθησαν να προμηθεύσουν ναρκωτικά σε μαθητές, ήταν το έναυσμα για να έρθει ξανά στο προσκήνιο το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως μας αναφέρθηκε, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Υ.ΚΑ.Ν όσον αφορά περιπτώσεις που αφορούν σχολεία είναι η άμεση παρέμβαση για να αποφευχθεί η διακίνηση εντός του χώρου. Οι ενέργειες από τα μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, περιλαμβάνουν περιπολίες, παρακολουθήσεις, καθώς και συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών.

Η αύξηση στην διακίνηση στα σχολεία

Χρήστες σε σχολεία υπάρχουν, ενώ η ναρκωτική ουσία που διακινείται στους σχολικούς χώρους είναι τις πλείστες φορές κάνναβη.

Όπως μας τονίστηκε, οι πιο κάτω αριθμοί ενδεχομένως να μεταβάλλονται, αφού μαθητές που εμπλέκονται με υποθέσεις ναρκωτικών, φοιτούν κυρίως στην Β' και Γ' Λυκείου με αποτέλεσμα όταν αποφοιτούν το πρόβλημα να μεταφέρεται στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς όπου καλούνται για να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Ενδεικτικά στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι αριθμοί των μαθητών που ενέχονται σε υποθέσεις ναρκωτικών κατά την τελευταία τριετία:

Έτος Σύνολο Υποθέσεων Υποθέσεις στις οποίες ενέχονται μαθητές
2016            895                                    39
2017            950                                    48
2018           1168                                    70

Οι ενέργειες που γίνονται και οι ομάδες «υψηλού κινδύνου»

Η Αστυνομία μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας της, αυτή της Υ.ΚΑ.Ν, ανταποκρίνεται άμεσα και δίνει προτεραιότητα και χειρίζεται ανάλογα τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι και νεαρά πρόσωπα.

Σε καθολικό επίπεδο η Αστυνομία Κύπρου – Υ.ΚΑ.Ν. συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρέχοντας επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και διαλέξεις σε γονείς εφήβων που διοργανώνονται από συνδέσμους γονέων και κηδεμόνων μαζί με τις σχολικές μονάδες, κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων τους.

Σε επίπεδο επιλεκτικής πρόληψης, γίνονται παρεμβάσεις και εργαστήρια σε μαθητές σχολείων (Τεχνικών Σχολών, Εσπερινών Σχολείων), όπου έχει διαπιστωθεί μέσω του δείκτη των συλλήψεων της Υ.ΚΑ.Ν και άλλων σχετικών ερευνών ότι γίνεται αναφορά σε ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Η Κοινωνική Υπηρεσία της Υ.ΚΑ.Ν συμβουλεύει, κινητοποιεί και παραπέμπει μαθητές βάσει του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που διέπει τη διαδικασία για παραπομπή νεαρών συλληφθέντων από την Αστυνομία Κύπρου – Υ.ΚΑ.Ν. σε θεραπευτικά Κέντρα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε μη Κρατικά Θεραπευτικά Κέντρα, καθώς και μαθητές που απευθύνονται για βοήθεια προς αναφερόμενη Υπηρεσία.

Μαθητές που παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικά κέντρα τη τελευταία τριετία

2016 2017 2018 Σύνολο
46 66 68 168

Η αρμόδια υπηρεσία για τις υποθέσεις ναρκωτικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για να εξουδετερώσουν τελείως την διακίνηση μέσα στα σχολεία.

Όπως μας έχει αναφερθεί, οι μαθητές οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά χρήσης ναρκωτικών στα σχολεία, προμηθεύονται τα ναρκωτικά συνήθως από το φιλικό τους περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και εξωσχολικούς.

Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τους αρμοδίους, το πρόβλημα δεν φαίνεται να επιλύεται και η ανάγκη για να κτυπηθεί στην ρίζα του το φαινόμενο της διακίνησης στα σχολεία είναι επιτακτική.

Επιπλέον στοιχεία από έρευνα του 2015

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας της European School Survey Project on alcohol and other drugs (ESPAD) του 2015, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια για την χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 16 ετών, το ποσοστό των Κύπριων μαθητών/τριών που ανέφεραν χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή τους ανήλθε στο 7% (10% ανάμεσα στα αγόρια και 5% ανάμεσα στα κορίτσια).

Σημειώνεται ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης της κάνναβης ανάμεσα στους μαθητές (7% για την Κύπρο σε σχέση με 16% μέσου όρου ESPAD)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Λουκά

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Συμφωνώ απόλυτα αλλά....... Οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα συγκρούονται παντού και είναι ...»
Eleftherios Solomou  |  00:46

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X