ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταξίδια από Κύπρο εν μέσω Covid - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εν μέσω πανδημίας τα ταξίδια της καλοκαιρινής περιόδου προαπαιτούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις με φόντο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Της Άντρης Θρασυβούλου

Δειλά, ωστόσο σταθερά, οι Κύπριοι ξεκίνησαν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό. Αν και οι κρατήσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βασίλη Σταματάρη δεν ξεπερνούν το 20%, το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει ακόμη πιο διάπλατα την πόρτα του ενδιαφέροντος για ταξίδια. Κι επειδή αρκετοί διερωτώνται πώς ταξιδεύουμε εν μέσω Covid-19 με τα μέτρα τα οποία βρίσκονται σε ισχύ, η «Κ» συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν θα ταξιδέψετε αυτό το «ιδιαίτερο» καλοκαίρι από την Κύπρο στο εξωτερικό.

Μέχρι την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 την 1η Ιουλίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κύπρο εκδίδεται προσωρινά πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό το οποίο επιβεβαιώνει για όσους θα ταξιδέψουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου. Yπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουνίου ο κανονισμός για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, εγκρίθηκε και επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο και στην Κύπρο μέσω μιας πλατφόρμας και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Πώς λειτουργεί:

-Τα κράτη μέλη εκδίδουν πιστοποιητικό αυτόματα ή κατόπιν αιτήματος, το οποίο εκδίδεται είτε ψηφιακά είτε σε χαρτί, και διαθέτει κωδικό QR με ηλεκτρονική υπογραφή

-Οι πολίτες αποθηκεύουν το πιστοποιητικό στην ψηφιακή εφαρμογή ή το πορτοφόλι τους και μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν

-Όταν ο ελεγκτής ζητήσει από τον πολίτη το πιστοποιητικό, εμφανίζεται ο κωδικός QR και επαληθεύεται η ψηφιακή υπογραφή.

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό μέχρι την 1η Ιουλίου

Από την Τρίτη (8/6) το πιστοποιητικό ξεκίνησε να εκδίδεται σε συγκεκριμένα σημεία παγκύπρια. Όπως ανέφερε στην «Κ» ,ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τις 10 Ιουνίου το εξασφάλισαν συνολικά 2.061 πολίτες.

Το Πιστοποιητικό θα εκδίδεται στα ελληνικά και στα αγγλικά μόνο στα πιο κάτω σημεία:

Για την έκδοση του Πιστοποιητικού ο πολίτης προσκομίζει την Κάρτα Εμβολιασμού και το Δελτίου Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου, για σκοπούς ταυτοποίησης.

Με αυτό το πιστοποιητικό ο πολίτης μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό μέχρι την 1η Ιουλίου. Αυτό που έχει να κάνει είναι να το παρουσιάσει στις πύλες εισόδου της χώρας που θα επισκεφθεί.

Έγκαιρη ενημέρωση για αποφυγή σύγχυσης

Εν μέσω διαφορετικών μέτρων και της συχνής αλλαγής των επιδημιολογικών κριτηρίων για διάφορες χώρες, σε αρκετές περιπτώσεις, ταξιδιώτες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες εάν δεν είναι επαρκώς έτοιμοι και ενήμεροι για το τι χρειάζεται να παρουσιάσουν στις πύλες εισόδου του προορισμού που έχουν επιλέξει.

Για τα όσα ισχύουν σε ότι αφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα και τι απαιτείται για τις διαγνωστικές εξετάσεις για τους ταξιδιώτες (μέχρι την 1η Ιουλίου) οι ταξιδιώτες από Κύπρο μπορούν να επισκέπτονται το https://reopen.europa.eu/el/ 

Οι πληροφορίες που παρέχει το Re-open EU επικαιροποιούνται συχνά και διατίθενται σε 24 γλώσσες. Αρχικά επιλέξτε την χώρα την οποία θέλετε να επισκεφθείτε. Στο δεξί μέρος της οθόνης μπορείτε να ενημερωθείτε για τα όσα ισχύουν για τον κορωνοϊό στη συγκεκριμένη χώρα.

Πρώτη επιλογή η Ελλάδα

Όπως σημειώνει στην «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, η Ελλάδα παραμένει σταθερά η πρώτη χώρα επιλογής των Κυπρίων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στα ταξίδια στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και οι δικαιούχοι μπορούν να παρουσιάζουν την Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται από τα Εμβολιαστικά Κέντρα. 

Θα πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) το αργότερο στις 23:59 της ημέρας πριν από την άφιξή σας στην Ελλάδα, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σημείο αναχώρησης, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες, καθώς και τη διεύθυνση διαμονής στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υποβάλλεται ένα PLF ανά οικογένεια.

• Οι ταξιδιώτες θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης μετά την υποβολή του PLF.

• Οι ταξιδιώτες θα λάβουν το PLF με τον μοναδικό κωδικό γρήγορης απόκρισης (QR) την ημέρα της προγραμματισμένης άφιξής τους στην Ελλάδα και θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ο κωδικός QR θα παρέχεται σε σύνδεσμο στο email επιβεβαίωσης).

• Οι ταξιδιώτες που επιβιβάζονται ή επιβιβάζονται την προηγούμενη ημέρα της άφιξης θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν με την επίδειξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης, δεδομένου ότι θα λάβουν τον κωδικό QR τους κατά τη διάρκεια της πτήσης ή του ταξιδιού τους.

Το PLF μπορεί επίσης να βρεθεί στην εφαρμογή Visit Greece και στο travel.gov.gr. Συνιστάται θερμά όλοι οι επισκέπτες να κατεβάσουν την εφαρμογή Visit Greece δωρεάν, πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να εξασφαλίζουν ότι φέρουν αποδεκτή μορφή πιστοποίησης της κατάστασης της υγείας τους. Τα αποδεκτά έγγραφα περιλαμβάνουν:

• ΈΝΑ DCC.

• Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test· η εξέταση πρέπει να γίνει 48 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα.

• Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής δοκιμής PCR από εργαστήριο· η εξέταση πρέπει να γίνει 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα.

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από πιστοποιημένη αρχή.

• Πιστοποιητικό ανάκτησης από τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 που εκδίδεται από δημόσια αρχή ή πιστοποιημένο εργαστήριο.

• Απόδειξη ότι ο ταξιδιώτης βρέθηκε θετικός με τη νόσο COVID-19 κατά τους τελευταίους 2 έως 9 μήνες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί είτε με την παρουσίαση θετικού αποτελέσματος δοκιμής PCR είτε με αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου που διενεργήθηκε από εγκεκριμένο εργαστήριο ή με ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος βρέθηκε θετικός στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
Όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να περιλαμβάνουν τις κρίσιμες πληροφορίες στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, ρωσικά. Το ονοματεπώνυμο του προσώπου πρέπει να ταυτίζεται με το όνομα του διαβατηρίου ή οποιουδήποτε άλλου αναγνωρισμένου ταξιδιωτικού εγγράφου.

Κατά την άφιξη, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε:

• Δειγματοληψία δοκιμών αντιγόνων RAPID στις πύλες εισόδου για επιλεγμένα άτομα που προέρχονται από στοχευμένο σύστημα δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα «EVA».

• Υποχρεωτική απομόνωση εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα για το SARS-Cov-2, μετά από δοκιμή δειγματοληψίας. Στην περίπτωση αυτή, οι ταξιδιώτες και οι σύντροφοί τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις PCR για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης. Οι επισκέπτες θα μείνουν σε απομονωμένα ξενοδοχεία για τουλάχιστον 10 ημέρες. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.

Από την 1η Ιουνίου 2021, η Ελλάδα εκδίδει «πιστοποιητικά ψηφιακής νόσου της ΕΕ» (DCC) και μπορεί να επαληθεύσει DCC που εκδίδονται από άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται στους πολίτες της ΕΕ να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (DCC).

Οι κάτοχοι «πιστοποιητικών της ΕΕ για ψηφιακή COVID» μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς να υπόκεινται σε περαιτέρω περιορισμούς (δοκιμές ή καραντίνα), υπό τον όρο ότι το πιστοποιητικό τους περιέχει:

-Απόδειξη πλήρους εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (για Johnson&Johnson, ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη λήψη της εφάπαξ δόσης).

Τα αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

-Απόδειξη ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19 (ισχύει για 9 μήνες από την 20ή ημέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα).

Αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19. Γίνονται δεκτέςμόνο οι δοκιμές PCR. Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιείται εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων ή καραντίνας.

Κάθε ταξιδιώτης που φτάνει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πιστοποιητικό που έχει στην κατοχή του, μπορεί να υποβληθεί σε τυχαίο ιατρικό έλεγχο. Εάν επιλεγείτε, λάβετε υπόψη ότι ο έλεγχος ασφαλείας είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση άρνησης, οι αρχές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα. Η επιλογή πραγματοποιείται μέσω ενός στοχοθετημένου συστήματος δειγματοληψίας, με την ονομασία «EVA», το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης το καλοκαίρι του 2020.

Οι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων και των λιμένων της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Υποχρεωτική η μάσκα στο αεροπλάνο

Η μάσκα στο αεροπλάνο είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες. Στο πλαίσιο των κανονισμών για την ασφάλεια και υγεια λόγω κορωνοϊού, πλέον οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει και την προσφορά φαγητού το οποίο προσφέρεται συσκευασμένο στον επιβάτη. Ένας Hygiene Attendant, επιβλέπει την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τα πληρώματα των εταιρειων φοράνε μάσκα αλλά και γάντια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση