ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα χρειαστούν $210 δισ. για ανοικοδόμηση του Βαρωσιού, γράφει τουρκική εφημερίδα

ΚΥΠΕ

Με τίτλο «Το μέρος όπου σταματά ο χρόνος: Βαρώσι», η τουρκική εφημερίδα Σοζτσιού αναφέρεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και γράφει ότι πάντα υπήρξε θέμα συζήτησης στις διαπραγματεύσεις και ότι για ανοικοδόμηση της πόλης απαιτούνται επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αποκαλείται για άλλη μια φορά το Βαρώσι ως «το Λας Βέγκας της Μεσογείου, μια πόλη-φάντασμα εδώ και 50 χρόνια. Σήμερα, μπορεί κανείς να περπατήσει στον κεντρικό της δρόμο και να κολυμπήσει στην παραλία της, αλλά για την αναβίωσή της απαιτείται συνολική επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Περιγράφει το τι υπάρχει σήμερα στην περιφραγμένη πόλη ως εξής: «Αν και το Βαρώσι έχει καταστραφεί, υπάρχουν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων με πολυτελή αυτοκίνητα όπως Ferrari, Jaguar και Lamborgini και κτίρια όπου πωλούνται προϊόντα Hoover, Singer και Philips. Υπάρχουν επίσης το μικρό τζαμί Bilal Ağa Mescidi και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Asterias Hotel και το Florida Hotel. Στην περιοχή υπάρχουν 105 ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά κτίρια, 99 κέντρα διασκέδασης, 4 χιλιάδες 649 θερινές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι».

Υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε κατ’ επανάληψη την επιστροφή του Βαρωσιού με αντάλλαγμα την άρση των «εμπάργκο», το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι μετά τις εργασίες απογραφής που ξεκίνησαν το 2019, το ψευδοκράτος άνοιξε το Βαρώσι για τους επισκέψεις τον Οκτώβριο του 2020.

Αγορές ακινήτων από Ισραηλινούς

Στο μεταξύ, σε άρθρο της χθες η επίσης τουρκική εφημερίδα "Τουρκιγιέ" με τίτλο «Το βήμα που χάλασε το ύπουλο σχέδιο του Ισραήλ – Η τδβκ σταμάτησε την εισβολή» έγραφε ότι καθώς ξένοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ιράν και κυρίως το Ισραήλ, «που ονειρεύονται τη γη της επαγγελίας στην Κύπρο, έχουν αγοράσει χιλιάδες σπίτια και οικόπεδα, η διοίκηση της τδβκ, βλέποντας τον κίνδυνο, με προειδοποίηση και της Τουρκίας, θα τερματίσει τις πωλήσεις από την πίσω πόρτα με μια νομική ρύθμιση ενάντια στον κίνδυνο της σιωνιστικής κατοχής».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η πώληση χιλιάδων οικοπέδων και κατοικιών τον τελευταίο χρόνο προκάλεσε διάφορες αντιπαραθέσεις με συνέπεια η «κυβέρνηση» ν’ αλλάξει τους κανόνες στην πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Βάσει «νόμου» που τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην «εφημερίδα» της «κυβέρνησης», επιβλήθηκαν όρια και προϋποθέσεις στις πωλήσεις σε αλλοδαπούς. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ξένοι υπήκοοι θα μπορούν να αγοράζουν μόνο ένα διαμέρισμα ή κατοικία στα κατεχόμενα. Επιπλέον, το όριο έκτασης γης για την αγορά μονοκατοικιών μειώθηκε στα 2,5 στρέμματα. Από την άλλη, το ελάχιστο ποσό αυξήθηκε στα 20 εκατομμύρια ευρώ για γη που αγοράζεται για επενδύσεις από αλλοδαπούς.

Με τον νέο «κανονισμό», οι αγοραπωλησίες δεν θα γίνονται πλέον σε δικηγορικά γραφεία, αλλά στο «κτηματολόγιο», δεν θα γίνονται χωρίς τη «σύσταση εμπράγματης δικαιοδοσίας συνιδιοκτησίας» και καταργείται η διαδικασία του διαχειριστή. Με τον νέο «κανονισμό», εξαιρέσεις δόθηκαν σε Τούρκους πολίτες. Για τους Τούρκους πολίτες που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι υπό κανονικές συνθήκες, το όριο αυτό αυξήθηκε σε τρία.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η «κυβέρνηση» θεωρεί την πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς ως επικίνδυνη από στρατηγικής άποψης και έτσι αποφάσισε να αυξήσει τις επενδύσεις σε Τούρκους πολίτες δίνοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν έως τρία ακίνητα.

Εκπρόσωποι της κτηματαγοράς ανέφεραν ότι οι τιμές των ακινήτων στα κατεχόμενα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Ενώ ένα διαμέρισμα 2+1 στην κατεχόμενη Λευκωσία κοστίζει 60.000 στερλίνες, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο οι τιμές ανέρχονται στις 120.000 στερλίνες.

Υποστηρίζουν επίσης ότι με την ανάπτυξη που παρατηρείται στο κατεχόμενο Τρίκωμο και στην Κερύνεια, οι περιοχές αυτές σε 10 χρόνια θα γίνουν το νέο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) και το νέο Τσεσμέ, κάνοντας παραλληλισμό με τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας στα παράλια της Μικράς Ασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση