ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θάνατος καταδρομέα: Αγνοήθηκαν οι διαφωνίες δύο αξιωματικών της Ε.Φ.

Αναπάντητα ερωτηματικά για τον τραγικό χαμό του καταδρομέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει διατάξει έρευνα προκειμένου να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε θανάσιμα ο καταδρομέας ΣΥΟΠ Παναγιώτης Γιαννιός, βασανιστικά ερωτήματα προκύπτουν για το τραγικό συμβάν. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν πρώτον με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μέσα και προσωπικό της Εθνικής Φρουράς βρέθηκαν σε περιοχή της Πάφου, δεύτερον τι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς εξυπηρετούσαν και τρίτον ποιος ή ποιοι έδωσαν την τελική διαταγή για να εκτελεστεί η αποστολή του ελικοπτέρου. Επίσημα το Υπουργείο Άμυνας αρχικά απέδωσε την παρουσία του πτητικού μέσου στην περιοχή του δυστυχήματος στις ανάγκες άσκησης της Ε.Φ., ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για δραστηριότητες χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το υπουργείο Άμυνας αν και έχει παραδεχθεί πως ταυτόχρονα με τις δραστηριότητες, κινηματογραφικό συνεργείο πραγματοποιούσε λήψεις πλάνων, έχοντας τις σχετικές άδειες, δεν έχει πει το παραμικρό για την παρουσία πολιτικού προσωπικού σε μια καθαρά στρατιωτική ενέργεια της Ε.Φ. την ώρα που είναι γνωστόν τοις πάσι πως αυτό απαγορεύεται. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ» από στρατιωτικές πηγές, τέσσερις μέρες μετά από το δυστύχημα δεν επιβεβαιώνουν τα όσα επίσημα έχουν ειπωθεί από το υπουργείο Άμυνας.

Διαφωνίες

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες το συνεργείο που κινηματογραφούσε τη δραστηριότητα του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς συγκέντρωνε οπτικό υλικό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία βίντεο, το οποίο θα προβαλλόταν στις 7 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την προετοιμασία και δημιουργία του βίντεο ανέλαβε εταιρεία μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της. Ωστόσο, αυτό το οποίο προκύπτει τέσσερις μέρες από το τραγικό συμβάν είναι πως εντός της Ε.Φ. υπήρχαν διαφωνίες για τη χρησιμοποίηση μέσων και προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να συλλεγούν τα απαραίτητα πλάνα για τη δημιουργία του βίντεο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές της «Κ», οι διαφωνίες που φαίνεται να εκδηλώθηκαν προήλθαν από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της δύναμης. Πρόκειται για επιτελικό αξιωματικό της διοίκησης Καταδρομών, που άνηκε ο ΣΥΟΠ Παναγιώτης Γιαννιός και ανώτερο αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Παρά το γεγονός ότι οι φερόμενες ενστάσεις προήλθαν από υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Φ., οι διαφωνίες αγνοήθηκαν και με εντολές άνωθεν, άγνωστο από ποιον ή ποιους, άναψε το πράσινο φως για υλοποίηση του σεναρίου δημιουργίας του βίντεο. Εν προκειμένω οι ίδιες πληροφορίες αφήνουν να αιωρείται το κατά πόσο υπήρξαν εξωτερικές πιέσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η παραγωγή του βίντεο.

Σε άσκηση

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει, στον απόηχο του τραγικού συμβάντος, είναι εάν πράγματι το ελικόπτερο συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα και ευκαιρίας δοθείσης δόθηκε άδεια στην παραγωγή του βίντεο να μαγνητοσκοπήσει τις δραστηριότητες μέσων και προσωπικού της Ε.Φ. Επίσημα το Υπουργείο Άμυνας από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος έκανε λόγο για συμμετοχή του ελικοπτέρου σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, κάτι που στη συνέχεια το απέσυρε. Ωστόσο και εδώ οι πληροφορίες της «Κ» από στρατιωτικές πηγές αμφισβητούν τους επίσημους ισχυρισμούς. Οι ίδιες πληροφορίες διατείνονται ότι την ημέρα εκείνη δεν υπήρχε εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ε.Φ. και πως το ελικόπτερο και το προσωπικό του επιστρατεύτηκαν για τις ανάγκες του σεναρίου παραγωγής του βίντεο. Οι ίδιες πηγές διερωτώνται για τη στάση του ΥΠΑΜ το οποίο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση, την ώρα που σε ανάλογες περιπτώσεις ακολουθεί μια διαφορετική λογική ανακοινώνοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα, το σενάριο της άσκησης καθώς και τα μέσα που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Το ΥΠΑΜ

Η «Κ» αναζήτησε επίσημη τοποθέτηση στις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της και στο κατά πόσο υπήρχαν διαφωνίες εντός της Ε.Φ. για την παραγωγή του βίντεο. Ανεπίσημα πηγές του ΥΠΑΜ είπαν στην «Κ» πως δεν γνωρίζουν αν κάποιοι αξιωματικοί διαφώνησαν. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΑΜ συνταγματάρχης Χρίστος Πιερής, από τον οποίο ζητήσαμε μια τοποθέτηση, μας είπε : «Για τη δημιουργία αυτού του βίντεο το οποίο θα ήταν για προώθηση της ζωής του προσωπικού της Ε.Φ. υπήρχε σχετική έγκριση».

Πώς δόθηκε η έγκριση

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές με γνώση του όλου ζητήματος, η σχετική πρόταση για δημιουργία του βίντεο υποβλήθηκε από μεγάλη εταιρεία στο ΥΠΑΜ πριν από δύο μήνες. Στις αρχικές επαφές που έγιναν η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσίασε υλικό που δημιούργησε για τον αγγλικό στρατό, το οποίο έχει ανέβει στην αρχική σελίδα του στο διαδίκτυο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, υποστηρίζεται πως αποποιήθηκε αμοιβής λέγοντας πως θα είναι προσφορά της εταιρείας του στην Ε.Φ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη ανταπόκριση ήταν θετική εξού και στη συνέχεια έγινε σχετική αναφορά από τη Διοίκηση Καταδρομών προς το ΓΕΕΦ, το οποίο επίσης προχώρησε το όλο θέμα στέλνοντας σχετική επιστολή στον Υπουργό Άμυνας για να δοθεί η τελική έγκριση. Για τις ανάγκες του βίντεο πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα σε διάφορες υποδομές της Ε.Φ. αλλά και ασκήσεις όπως η «ΔΗΜΗΤΡΑ» και με τους Ισραηλινούς. Για τον ηθοποιό που ήταν στον χώρο που έγινε το τραγικό συμβάν, πηγές του ΥΠΑΜ λένε πως δεν γνώριζαν για την εκεί παρουσία του. Όπως υποστηρίζεται ο ηθοποιός θα χρησιμοποιείτο ως το κεντρικό πρόσωπο του βίντεο για να μην αποκαλυφθούν καταδρομείς της Ε.Φ. Δηλαδή στην ουσία θα ντούμπλαρε το πρόσωπο μελών των ειδικών δυνάμεων που λάμβαναν μέρος στα γυρίσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση