ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ για την πετρελαιοκηλίδα στην Καρπασία

Τις πρώτες φωτογραφίες έδωσε στην δημοσιότητα η κίνηση «Πράσινη Ειρήνη»

ΚΥΠΕ

Τις πρώτες φωτογραφίες από την πετρελαιοκηλίδα που έφτασε ανοικτά της Καρπασίας έδωσε στην δημοσιότητα η κίνηση «Πράσινη Ειρήνη» και δημοσιεύουν τ/κ ιστοσελίδες, όπως αυτή της Γενί Ντουζέν.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται κηλίδες πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας και σε αρκετό μήκος. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι παρατηρητές επικρίνουν την μη χρήση των δυνατοτήτων για κοινή συνεργασία εξαιτίας πολιτικών λόγων, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μην πλησιάσει η πετρελαιοκηλίδα τις ακτές.

Χτες το βράδυ οι Τούρκοι ειδικοί που βρίσκονται στα κατεχόμενα είχαν συνάντηση με τον «υπουργό τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου, τον οποίο και ενημέρωσαν για την κατάσταση. Ο κ. Ατάογλου δήλωσε ότι με την επίδραση του ανέμου, η ρύπανση θα περάσει εφαπτόμενα τις ακτές του ψευδοκράτους.

Νωρίτερα χθες, η «υπουργός μεταφορών και δημοσίων έργων», Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι είχε δηλώσει ότι η πιο κοντινή απόσταση της πετρελαιοκηλίδας από τις ακτές της Καρπασίας είναι 10 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - drones της Τουρκίας και την ακτοφυλακή του ψευδοκράτους και του κατοχικού στρατού, που εποπτεύουν την περιοχή από θαλάσσης και αέρος.

Σύμφωνα με την κ. Τσιαναλτάι, υπάρχει μια ρύπανση μήκους 1,5 ναυτικών μιλιών με διαφορετικά πλάτη που προέρχεται από την κύρια πετρελαιοκηλίδα και αποτρέπεται και συλλέγεται από τα φράγματα που έχουν στηθεί στην περιοχή. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να φτάσουν από την Τουρκία δύο πλοία συλλογής απορριμμάτων, για την συλλογή του πετρελαίου, το Νενέ Χατούν και το Σείτ Ονμπασί, όπως είπε.

Οι τ/κ εφημερίδες αναφέρουν ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είχε πει πως 7 πλοία βρίσκονται στην περιοχή της χερσονήσου, τρία τουρκικά και τέσσερα ιδιωτικά για να βοηθήσουν με την χρήση των αποτρεπτικών φραγμάτων μήκους 400 μέτρων. Τέσσερα σημεία παρακολούθησης της κατάστασης έχουν στηθεί στην χερσόνησο.

Ο πρόεδρος του «κέντρου υποβρύχιας έρευνας και απεικόνισης» στην Αμμόχωστο, Αλί Τσιτσέκ είπε ότι η πετρελαιοκηλίδα κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Πρόσθεσε ότι εάν η μόλυνση φτάσει στις ακτές θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μέχρι σήμερα και κάλεσε τον κόσμο σε περίπτωση που φτάσει η κηλίδα στις ακτές να μην ακουμπήσουν το πετρέλαιο.

Οι τ/κ εφημερίδες σημειώνουν ότι στην «πρωθυπουργία» έχει δημιουργηθεί κέντρο διαχείρισης κρίσεων με την συμμετοχή και Τούρκων αξιωματούχων, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

«Καθώς ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση, η κατάσταση είναι προς το παρόν υπέρ μας. Ο κίνδυνος για την περιοχή του Καρπασίας έχει μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, εξακολουθούν να λαμβάνονται μέτρα» είπε ο Ερσίν Τατάρ μετά την σύσκεψη που ο ίδιος συγκάλεσε με ειδικούς σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι μέσω των ΗΕ ζήτησε ενημέρωση από την Συρία για την πετρελαιοκηλίδα.

Τα επιμελητήρια τ/κ Βιολόγων και Μηχανολόγων περιβάλλοντος μιλάνε ήδη για μια πλήρη καταστροφή για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Θεωρούν δε ότι πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένα δικοινοτικό γραφείο κρίσης με ειδικούς επιστήμονες για αποτροπή περιβαλλοντικών καταστροφών.

Οι εφημερίδες Γενί Ντουζέν και Αβρούπα σημειώνουν στο πρωτοσέλιδο την πρόταση της ε/κ πλευρά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδα, στην οποία δεν απάντησε ακόμη η τ/κ πλευρά.

Στην Καρπασία πήγε χθες και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν όπου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί μπορεί η κηλίδα να γυρίσει και πάλι προς την κατεύθυνση των ακτών. Σημείωσε δε ότι «αυτή η θάλασσα είναι όλων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση