ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι κρύβει η επίσκεψη Ταμασού στο Φανάρι

Ο Ησαΐας συλλειτούργησε με εκπρόσωπο της Ουκρανικής Εκκλησίας η οποία αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα στο Φανάρι ως επικεφαλής ομάδας πιστών από την Κύπρο ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου η οποία σημάδεψε αρνητικά τις σχέσεις του Ιεράρχη με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ησαΐα με την αρχιεπισκοπική πλευρά της Ιεράς Συνόδου ήλθε σε μια περίοδο που η Εκκλησία της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά πλήρωσης του αρχιεπισκόπου θρόνου. Εκκλησιαστικές πηγές, σχολιάζοντας το ταξίδι του Ησαΐα στην Κωνσταντινούπολη, εντοπίζουν κινήσεις τακτικής από πλευράς του κύπριου Ιεράρχη κινήσεις οι οποίες σχετίζονται με τις διαδικασίες εκλογής νέου Προκαθημένου. Στην προσπάθεια αυτή όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ο Μητροπολίτης Ταμασού άφησε πίσω την έντονη διαφωνία του για την απόφαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου να συνταχθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Διαφωνία η οποία είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Φαναρίου το οποίο δημόσια είχε σχολιάσει αρνητικά τη θέση που είχε εκφράσει ο Μητροπολίτης Ταμασού και άλλα τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου οι οποίοι ουσιαστικά είχαν συνταχθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Αλλαγή πλεύσης

Η αλλαγή πλεύσης του Ησαΐα επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή του σε συλλείτουργο στο οποίο συμμετείχε και εκπρόσωπος της ουκρανικής Εκκλησίας. Ερωτηθείς αν η συμμετοχή του σημαίνει στήριξη στην ουκρανική εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι «είναι η συνέχιση της στήριξής μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Απέδωσε την απόφασή του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, «δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου». Και σήμερα, πρόσθεσε, «με το Ιερό τούτον συλλείτουργο ήταν και η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης, η οποία βεβαίως στήριξη και αγάπη πηγαίνει πίσω από τη δεκαετία του 1990 που είχαμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας εδώ στο Φανάρι και τη στήριξή μας προς τον Παναγιώτατο».

Οι συσχετισμοί

Στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο λέγεται πως ο Μητροπολίτης Ταμασού πολύ πριν επιδεινωθεί η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ είχε ξεκινήσει την προσέγγιση της αρχιεπισκοπικής πλευράς έχοντας κατά νου τις επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές. Πέρα από τις συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει ο Ησαΐας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο αλλά και τη δημόσια μεταστροφή του στο ουκρανικό ο Ταμασού με την άδεια του Χρυσοστόμου Β’ αύξησε την δραστηριότητά του εντός της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Το ζητούμενο για τον Ιεράρχη, όπως εντοπίζεται από εκκλησιαστικές πηγές, είναι η στήριξη μέρος ή συνόλου της αρχιεπισκοπικής ομάδας της Ιεράς Συνόδου όταν τα μέλη της θα κληθούν να εκλέξουν νέο Αρχιεπίσκοπο. Το περιβάλλον του Ταμασού θεωρεί βέβαιο πως ο Μητροπολίτης θα είναι στο τριπρόσωπο και ενδεχομένως να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Μητροπολίτη Λεμεσού ειδικά στην περίπτωση που κάποιος εκ των υποψηφίων της αρχιεπισκοπικές πλευράς δεν καταφέρει εκλογή στο τριπρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση