ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι οδήγησε τον Επίσκοπο Καρπασίας να κάνει δεύτερες σκέψεις

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος δεν θεωρείται έκπληξη και σχετίζεται με το παρασκήνιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ανακοίνωση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου με την οποία απέσυρε το ενδιαφέρον του για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία υποστηρίζουν στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές με γνώση του παρασκηνίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Επίσημα ο Επίσκοπος Χριστοφόρος επικαλέστηκε τη μετατροπή ενός εκκλησιαστικού γεγονότος, όπως είναι η πλήρωση του αρχιεπισκοπικού Θρόνου , σε μια εκλογική διαδικασία με κοσμικά στοιχεία. Επίσης ο μέχρι πρότινος βοηθός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου επικαλείται ζητήματα ενότητας και η απόφασή του όπως τονίζει στόχο έχει να συμβάλει στην αναγκαία ενότητα.

Το παρασκήνιο

Πέρα από τα όσα προτάσσονται δημόσια πίσω από την απόφαση του Επισκόπου Καρπασίας εντοπίζονται παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν να κάνουν με τη σύναψη συμμαχιών τόσο στην πρώτη φάση όσο και στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου στη συνέχεια από την Ιερά Σύνοδο. Όπως είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής το παιχνίδι που έχει στηθεί και βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη στο παρασκήνιο, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πάρε-δώσε με άλλα μέλη της Συνόδου που δεν έχουν εκδηλώσει φιλοδοξίες ή κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες για μια θέση στο τριπρόσωπο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το παζάρι για στήριξη με ανταλλάγματα μητροπολιτικούς θρόνους που ενδεχομένως να κενωθούν.

Οι αρχιεπισκοπικοί

Η περίπτωση του Επισκόπου Χριστοφόρου και η απόφασή του να αποσυρθεί από την αρχιεπισκοπική κούρσα σαφέστατα ενισχύει την ομάδα των αρχιεπισκοπικών της Ιεράς Συνόδου η οποία έχει την πλειοψηφία αλλά και τους περισσότερους υποψηφίους. Με τα δεδομένα πριν την υποβολή υποψηφιοτήτων το είχαν οι αρχιεπισκοπικοί οι οποίοι εμφανίζονταν διασπασμένοι με ορατό το κίνδυνο να απουσίαζαν από το τριπρόσωπο. Η απόσυρση Χριστοφόρου μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων στους αρχιεπισκοπικούς σε τρείς και ως εκ τούτου αυξάνει τις πιθανότητες εκλογής ενός αρχιεπισκοπικού υποψηφίου στο τριπρόσωπο εξέλιξη που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.

Παζάρια

Το δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να υπάρχει στο παρασκήνιο για μείωση του αριθμού των υποψηφίων είναι τα παζάρια. Συγκεκριμένα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τόσο το επιτελείο του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου όσο και του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου έχουν στρέψει την προσοχή τους, προς τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως και οι δύο ιεράρχες προσφέρουν στον Χριστοφόρο τον θρόνο της μητροπολιτικής τους περιφέρειας σε περίπτωση εκλογής τους. Μάλιστα, όπως γνωρίζουμε έγιναν και σχετικές συναντήσεις. Για την περίπτωση του μητροπολίτη Πάφου υπάρχει και ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος που ως βοηθός του Πάφου Γεώργιου είναι εν δυνάμει διάδοχός του. Στην πλευρά του Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο μητροπολίτης καλείται να διαχειριστεί ένα ζήτημα που έχει προκύψει στη μητροπολιτική του περιφέρεια και έχει να κάνει με τη συσπείρωση των υποστηριχτών του. Το ζήτημα ακούει στο όνομα του αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως τοπικοί παράγοντες από το Παραλίμνι προωθούν τον αρχιμανδρίτη ως διάδοχο του Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση