ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι πρέπει να προσέξετε σήμερα λόγω των σφοδρών ανέμων

Συστάσεις για προστασία απευθύνει προς το κοινό η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Συστάσεις για προστασία από ισχυρούς ανέμους, απευθύνει προς το κοινό η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Άμυνας συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές, όπου εκδηλώνονται ισχυροί άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να καταφεύγουν σε κλειστούς χώρους και να κλείνουν πόρτες και παράθυρα.

Επίσης, συστήνει να αποφεύγουν δραστηριότητες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες ή μπαλκόνια και να στερεώνουν γερά όλα τα αντικείμενα τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν από τον άνεμο και να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς (π.χ. πινακίδες, ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.)

Επιπλέον, συστήνει να απομακρύνουν από εξωτερικούς χώρους αντικείμενα, τα οποία δεν είναι εφικτό να στερεωθούν (π.χ. γλάστρες, τραπεζάκια, καρέκλες, διακοσμητικά είδη κ.α.) και να αποφεύγουν κάθε είδους εργασία/ενέργεια η οποία δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά.

Προς τους εργοδότες συστήνει όπως λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων οι οποίοι εκτελούν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. προσωρινή αναστολή εργασιών σε εργοτάξια κ.α.)

Ισχυροί άνεμοι και σκόνη στο οδικό δίκτυο

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε ολόκληρη την Κύπρο, η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διακινήσεις τους.

Λόγω σκόνης από τους ανέμους, σε διάφορες περιοχές η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Οι οδηγοί καλούνται να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Αυξημένος ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών

Λόγω των πολύ ισχυρών μέχρι σφοδρών άνεμων, με ριπές που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ που αναμένεται να επικρατούν σήμερα, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος, αναφέρει Τμήμα Δασών και προσθέτει ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς το έργο πυρόσβεσης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Με σχετική ανακοίνωση, απευθύνεται θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφύγει πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα. Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Τονίζεται, επίσης, ότι το άναμμα φωτιάς, για καψάλισμα αποκαλάμης και αποκλαδίων απαγορεύεται και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο επισύρει χρηματική ποινή ή φυλάκιση.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Αναλυτικά η πρόγνωση

Κίτρινη Προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για ισχυρούς ανέμους οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, πολύ ισχυροί εώς σφοδροί άνεμου 6-7 μποφόρ αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές στο ανατολικό μισό της Κύπρο. Παροδικά τοπικά, οι ριπες του ανέμου δεν αποκλείεται να φθάσουν τα 8 μποφόρ.

Η προειδοποίηση έχει ισχύ από σήμερα στις 9.00 μέχρι τις 16.00.

Πολύ ισχυρό βόρειο ρεύμα αέρα αναμένεται να επηρεάσει σήμερα την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί ως βόρειοι, γενικά μέτριοι 4 μποφόρ για να καταστούν σύντομα βόρειοι ως βορειοανατολικοί, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί 6 με 7 μποφόρ ενώ τοπικά οι ριπές του ανέμου θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται σταδιακή εξασθένιση του ανέμου. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί σταδιακά ταραγμένη και παροδικά στα βόρεια και τα ανατολικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, αρχικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί 5 με 6 μποφόρ για να καταστούν αργότερα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη αλλά στα αρχικά στα νότια, τα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να κυμανθεί λίγο πάνω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση