ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σημαίνει η κόκκινη προειδοποίηση - Πότε ήταν η τελευταία φόρα που εκδόθηκε

Θα σπάσουμε ρεκόρ θερμοκρασίας;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η Κύπρος, τις τελευτές μέρες με τις θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα σήμερα το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση με ισχύ από τις 11:00 έως τις 17:00, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου.

Σε επικοινωνία του 24news με τον Λειτουργό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Ανδρέα Χρυσάνθου τέθηκε το ερώτημα αν πρόκειται σήμερα, με βάσει τις προβλέψεις, να ξεπεράσουμε το ρεκόρ ψηλότερης θερμοκρασίας που είχαμε ποτέ στο νησί μας. Θυμίζουμε ότι αυτό καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2010 και ήταν 45,6 βαθμοί Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθου, υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ενδεχομένως αυτό να γίνει, ωστόσο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως άνεμο, υγρασία και άλλα.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να συνεχίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες όλο το Καλοκαίρι, ο ίδιος εξήγησε ότι από αύριο κιόλας Σάββατο θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, μέχρι την Δευτέρα και μάλιστα θα δούμε σημαντικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Θέλησε όμως να τονίσει ότι το φετινό Καλοκαίρι, είναι ένα Καλοκαίρι το οποίο οι θερμοκρασίες θα είναι πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Πότε είχαμε τελευταία φόρα κόκκινη προειδοποίηση στην Κύπρο

Η πρώτη φορά που εκδόθηκε κόκκινη προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην Κύπρο ήταν πίσω στο 2020, στις 31 Αυγούστου, όπου η θερμοκρασία έφτασε περίπου στους 44 βαθμούς Κελσίου. Επίσης , δυο μέρες αργότερα στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε εκ νέου κόκκινη προειδοποίηση.

Τι σημαίνει κόκκινη προειδοποίηση

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, υπάρχουν 4 επίπεδα επικινδυνότητας, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Το πράσινο δεν αποτελεί κίνδυνο.

Κίτρινο

Ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος. Τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων κινδύνων.

Πορτοκαλί

Ο καιρός είναι επικίνδυνος. Ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα έχουν προβλεφθεί. Είναι πιθανό να υπάρξουν ζημιές και θύματα. Χρειάζεται εγρήγορση και τακτική ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες των αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών. Μάθετε τους κινδύνους που μπορεί να είναι αναπόφευκτοι. Ακολουθήστε τυχόν συμβουλές που δίνονται από τις αρχές.

Kόκκινο

Ο καιρός είναι πολύ επικίνδυνος. Εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προβλεφθεί. Πιθανό να προκληθούν μεγάλες ζημιές και ατυχήματα, σε μια ευρεία περιοχή, απειλώντας σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα. Να ενημερώνεστε συχνά για τις λεπτομέρειες των αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών και κινδύνων. Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες και τυχόν συμβουλές που δίνονται από τις αρχές και να είστε προετοιμασμένοι για ασυνήθιστα μέτρα.

 

Πως θα συνεχίσει ο καιρός

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ το πεδίο των ανέμων θα είναι ενισχυμένο. Την Κυριακή, ο καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως αίθριος.

Τη Δευτέρα, ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία μέχρι τη Δευτέρα, θα σημειώσει σταδιακά αισθητή πτώση, για να παραμείνει ωστόσο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία από τον καύσωνα

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικρατούν και των σχετικών προβλέψεων του Τμήματος Μετεωρολογίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι, ενόψει της προειδοποίησης του Τμήματος Μετεωρολογίας που εκδόθηκε για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία σε κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται να διακοπούν:

  • Όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 11:00 - 17:00 και
  • οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων, μεταξύ των ωρών 12:00 – 16:00. 

Η προειδοποίηση σε κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορά στο εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή) και τα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα).

Για κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας) το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι, με βάση τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) Διαταγμάτων του 2014, 2020 και 2023 (Κ.Δ.Π. 291/2014Κ.Δ.Π. 206/2020 και Κ.Δ.Π.231/2023): 

  • Τόσο οι εργοδότες, όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης, όπως: 

-       Οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό.

-       Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν.

-       Εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.

-       Αποφυγή όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).

-       Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).

-       Χορήγηση και χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής.

-       Χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως είδη από βαμβάκι και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

-       Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

-       Κατάρτιση των εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής (Πίνακες 12 και 13), για συνθήκες θερμοκρασίας 39ο έως 46ο, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν τα πιο κάτω ή μεγαλύτερα ποσοστά σχετικής υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας: 

Βαρύτητα Εργασίας

Θερμοκρασία (υπό σκιά) oC

39

40

41

42

43

44

45

46

Ελαφριά:

≥ 53%

≥ 48%

≥ 43%

≥ 39%

≥ 34%

≥ 29%

≥ 25

≥ 23

Μέτρια:

≥ 48%

≥ 43%

≥ 38%

≥ 34%

≥ 29%

≥ 26%

≥ 22

≥ 19

Βαριά:

≥ 42%

≥ 37%

≥ 33%

≥ 28%

≥ 25%

≥ 21%

≥ 18

≥ 15

 

Βαρύτητα

Εργασίας

Παραδείγματα

Ελαφριά

Εργασία γραφείου, επιστασία, εργασία σε πάγκο με ελαφριά εργαλεία, συνήθης οδήγηση.

Μέτρια

Τοποθέτηση περίφραξης, σκυροδέτηση, χτίσιμο τούβλων, σοβάτισμα, μπογιάτισμα, τοποθέτηση δαπέδων, τοποθέτηση κεραμιδιών, σκάλισμα, σφυρηλάτηση, μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, ξυλουργικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές εργασίες, μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση αλουμινίων, τοποθέτηση κάγκελων, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.

Βαριά

Έντονη χειρωνακτική εργασία, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση καλουπιών, σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 kg, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος στα ακόλουθα τηλέφωνα: 

Λευκωσία: 22879191

Λεμεσός: 25827200

Λάρνακα: 24805327

Πάφος: 26822715

Αμμόχωστος: 23819750

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση