ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τιμάται με λαμπρότητα η επέτειος της ΕΟΚΑ

Άρχισαν οι εορτασμοί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πανηγυρική Δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα τελεστεί, στις 10:00 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Μια ώρα αργότερα, στις 11:00, ο Πρόεδρος συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας θα μεταβούν στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους των ηρώων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Άρχισαν οι εορτασμοί

Πάφος 

Την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959 τιμά σήμερα ο Δήμος Πάφου . 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δ. Πάφου στην Πάφο το πρωί  στις 7 και 15 το πρωί, έγινε έπαρση της σημαίας και στις 19:00  το βράδυ, υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Πρώτου Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου , από Αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 55 – 59 στην παρουσία των Αρχών.
Επίσης θα παιανίζει  η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές.

Στις 10:00  τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.  

Το βράδυ τις ίδιας ημέρας από τις 8.00 μέχρι τις 10.00, θα δοθεί δεξίωση από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, προς τιμήν των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ .

Οι εορταστικές εκδηλώσεις,  προστίθεται στην ανακοίνωση,  συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο και περιλαμβάνουν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις. 

Την επέτειο της 1ης Απριλίου τιμά και ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς. Στις 10 το πρωί τλέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα .

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς Μαρία Κάπονα ζίγκα. Μετα το πέρας της δοξολογίας τλέστηκε το μνημόσυνο των ηρώων μαθητών των εκπαιδευτηρίων Πόλης Χρυσοχούς Γεώργιου Στυλιανού, Γεώργιου Χ’ Γιάννη Αντώνη Ρωσσίδη και Μιχαλάκη Μιχαήλ. 

Λάρνακα

Με λαμπρότητα άρχισαν σήμερα στη Λάρνακα οι εορτασμοί για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της 1ης Απριλίου 1955 – 59.

Στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε έπαρση της Σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Κ. Χατζηστεφάνου, στην παρουσία των Αρχών της πόλης, Αντιπροσώπων Σχολείων, Σώματος Προσκόπων Κύπρου, Σώματος Κυπρίων Οδηγών, Τάγματος Οδοιπόρων Αγάπης Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, Σωματείων και Οργανώσεων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους.

Στις δέκα το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθύνων Κ.Ι.Ε. Λιβαδιών, Αντρέας Σοφοκλή και θα ακολουθήσουν στις 11 το πρωί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ελευθερίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών και το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, στη Λεωφόρο Αθηνών στη παραλία των Φοινικούδων.

Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σταύρος Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Στις δέκα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση με τη συμμετοχή των εκπαιδευτηρίων του Δήμου, Σωματείων και Οργανώσεων, ενώ θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στην Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Δέσποινα Ζαννεττίδου-Πουγεράση, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, Κ.Α.

Αμέσως μετά θα τελεστεί στο κοιμητήριο Αθηένου επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Άννα Βασιλείου, Φιλόλογος του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.

Αμμόχωστος

Άρχισαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο οι εορτασμοί για την επέτειο της 1ης Απριλίου, της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59.

Στις έξι το πρωί πραγματοποιήθηκε εωθινή παρέλαση και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Γύρω στις 09.30 το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο ΕΟΚΑ.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας.

Γύρω στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η Επαρχιακή παρέλαση Αμμοχώστου κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων από Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθούν ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Στο Λιοπέτρι θα τελεστεί στις 08.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας το εθνικό μνημόσυνο του πρώτου ηρωομάρτυρα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή.

Του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και τον επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Θα ακολουθήσει πορεία προς την Πλατεία του Λιοπετρίου όπου θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ηρωομάρτυρα.

Στην Αγία Νάπα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 08.30 στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αγίας Νάπας Φώτος Κίκιλλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση