ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Τιτίνα Λοϊζίδου: Απαντά με φωτογραφικό υλικό στο τουρκικό αίτημα

Η Τουρκία επιμένει σε κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου και διευθέτηση των όποιων απαιτήσεων ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τιτίνα Λοϊζίδου εκφράζει για μια ακόμη φορά τη διαφωνία της με ενδεχόμενο κλείσιμο της επίβλεψης της υπόθεσής της στο Στρασβούργο, ζητώντας την αποκατάσταση της περιουσίας της στα κατεχόμενα. Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισυνάπτει φωτογραφικό υλικό, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει το τουρκικό αίτημα για κλείσιμο των ατομικών μέτρων για ανάκτηση της περιουσίας της.

Στις 15 Μαΐου η Άγκυρα επανήλθε με υπόμνημά της για την υπόθεση Λοϊζίδου, μετά από σχεδόν ένα έτος αποχής του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών για ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Στην επιστολή αυτή, η Τουρκία επιμένει σε κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου και διευθέτηση των όποιων απαιτήσεων ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Με επιστολή του δικηγόρου της, Αχιλλέα Δημητριάδη, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών τον επόμενο μήνα, η κ. Λοϊζίδου υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί και η καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Τουρκίας για απώλεια χρήσης από το 1998 και εντεύθεν.

Όσον αφορά την αποκατάσταση της περιουσίας που ανήκει στην αιτήτρια, στην επιστολή του δικηγόρου αναφέρεται ότι η Τουρκία απέτυχε να δώσει επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τους σημερινούς χρήστες των 10 ακινήτων, ενώ ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, δύο από αυτά παραμένουν άδεια μέχρι σήμερα. Προς απόδειξη των όσων αναφέρει, επισυνάπτει σχετικές φωτογραφίες από την υπηρεσία GoogleMaps.

Από τα υπόλοιπα 8 ακίνητα, παραθέτει φωτογραφικό υλικό που δείχνει ότι ένα τεμάχιο ήταν άδειο μέχρι το 2006 και άλλα τρία παρέμειναν κενά μέχρι το 2007. Ένα ακόμη τεμάχιο στο οποίο το 1974 υπάρχει μια μισοτελειωμένη οικοδομή παρέμεινε στην ίδια κατάσταση μέχρι το 2006, όμως σημειώνεται ότι έκτοτε φαίνεται πως υπήρξε ανάπτυξη.

«Δεδομένης της απόφασης της εναγόμενης χώρας να μην συμμετάσχει στις συζητήσεις [της Επιτροπής Υπουργών] δεν μπορεί να αμφισβητήσει όλα τα παραπάνω και το υπόμνημα της που κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου 2019 θα πρέπει να απορριφθεί» προστίθεται.

Ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου ζητά ακόμη από του Μόνιμους Αντιπροσώπους να συνταχθούν με το αίτημα της Κύπριας αιτήτριας, προχωρώντας σε συζήτηση για αποκατάσταση της περιουσίας της.

Αναφορά γίνεται και στις «υποθέσεις-κλώνους» της υπόθεσης Ιωάννου που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΑΙ), με τον κ. Δημητριάδη να εισηγείται όπως ληφθούν υπόψη τα δεδομένα αυτά κατά τη συζήτηση των ατομικών μέτρων της κ. Λοϊζίδου.

«Ξεκάθαρα, η αναποτελεσματικότητα της ΕΑΙ σχετίζεται με το κλείσιμο της υπόθεσης της αιτήτριας. Η θέση της είναι ότι η ΕΑΙ είναι αναποτελεσματική και έχει διαρθρωτικά προβλήματα και η εξελισσόμενη νομολογία του Δικαστηρίου το υποστηρίζει αυτό» συμπληρώνεται.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει τέλος ότι η αδυναμία της Άγκυρας να αρνηθεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του Δικαστηρίου υποστηρίζεται και από την ίδια την απόφαση της Τουρκίας να μην συμμετέχει στις συζητήσεις της Επιτροπής Υπουργών από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά. Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να είναι σίγουρα δεσμευτικές για την Άγκυρα, καταλήγει ο δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Πέντε φορές ισόβια στον Μεταξά

Δακρυσμένος ο 35χρονος είπε, «αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια ...
Του Δημήτρη Λουκά
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X