ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρκαγιές - Θα ενισχυθούν τα εναέρια μέσα;

Όλα όσα ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» και την Οριάνα Παπαντωνίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καλεσμένος στην μεσημβρινή εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου "Διασπορά Ειδ΄ήσεων" βρέθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με την συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως γύρω από την διαδικασία εξασφάλισης πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων αλλά και την καθυστέρηση στην προκήρυξη προσφορών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. 

Αναφορικά με τις περιόδους υψηλού κινδύνου αλλά και το που επικεντρώνεται το περισσότερο βάρος για ενδεχόμενες πυρκαγιές ο διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε πως «Η περίοδος 1η Μαίου με 31 Οκτωβρίου είναι καθορισμένη ως περίοδος υψηλού κινδύνου επέκτασης πυρκαγιών, έχουμε άλλες δυο περιόδους, περίοδο μέτριου κινδύνου που είναι Νοέμβριος, Μάρτιος, Απρίλιος και μετά έχουμε την περίοδο χαμηλού κινδύνου που είναι τρεις χειμερινοί μήνες, Δεκέμβριος Ιανουάριος, Φεβρουάριος. Ακόμη και τον χειμώνα που είναι η περίοδος χαμηλού κινδύνου, αν έχεις μια άνομβρη περίοδο 15 ημερών μπορεί να έχεις πυρκαγιά, είναι για αυτό που κλιμακώνονται, πρέπει να υπάρχει κάποια εγρήγορση, ακόμη και την περίοδο χαμηλού κινδύνου, αυξάνεται η εγρήγορση την περίοδο μέτριου κινδύνου και φτάνει στα ψηλότερα επίπεδα την περίοδο υψηλού κινδύνου.»

«Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να φτάσουμε στον ύψιστο δυνατό βαθμό που επιθυμούμε η αν θέλετε που έχουμε στοχεύσει, γιατί αν θέλεις να υπάρχει βελτίωση πρέπει να στοχεύεις κάπου, άρα μπορεί να μην έχουμε φθάσει στο ύψιστο δυνατό βαθμό αλλά είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα ετοιμότητας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε κάποια κενά».

Ερωτηθείς για το αν μας λείπουν τα εναέρια μέσα αποπειράθηκε να δώσει μία πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς σχετικά με τον εξοπλισμό αλλά και την κατάσταση κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Εγώ θα παραθέσω τα γεγονότα και από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, πέρυσι είχαμε έξι πρωτεύοντα πτητικά μέσα, αυτή την στιγμή έχουμε πέντε, και έχουμε δυο διαγωνισμούς οι οποίο τρέχουν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πολύ σύντομα. Ο πρώτος διαγωνισμός είναι για δυο επιπρόσθετα ελικόπτερα, αυτά είναι για να αυξήσουμε, από τα έξι που είχαμε πέρυσι.

Γιατί όμως είχαμε έξι και έμειναν πέντε: «Από τα έξι είναι διαθέσιμα πέντε. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς που θα καταθέσουν την προσφορά τους. Υπάρχει και αισιοδοξία ότι στο τέλος θα φτάσουμε στον στόχο των οκτώ».
Είναι ικανοποιητικός αριθμός τα 8; «Κοιτάξτε, είπαμε ότι πέρυσι είχαμε έξι και φέτος στοχεύουμε για τα οκτώ. Είναι μια προσπάθεια βελτίωσης, δεν είναι ο μακροπρόθεσμός στόχος αλλά είναι ο μεσοπρόθεσμος.»

Πότε λήγουν οι διαγωνισμοί; «Κύριε Αλεξάνδρου σας κατηγόρησαν από το κίνημα Οικολόγων, ότι είπατε ότι θα είναι τέλη Ιουνίου στη διάθεση σας ο πλήρης στόχος, σας κατηγόρησαν ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθυστέρηση αξιοποίησης του κονδυλίου και τίθεται ερώτημα γιατί δεν έγιναν πιο γρήγορα οι προσφορές».

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, που μου δίνεται αυτή την ευκαιρία να απαντήσω αυτό το ερώτημα. Το 1ο, ο πρώτος διαγωνισμός για την μίσθωση των ελικοπτέρων, η ετοιμασία των εγγράφων από το τμήμα δασών που δόθηκε και με ημερομηνία 28/12/2021 αποστάλθηκε στην αρχή δημοσίων συμβάσεων γιατί χρειάζεται ο έλεγχος από την αρχή. 25/01/2022 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και έληξε 25/02/2022, αλλά δεν είχε ανταπόκριση και προχωρήσαμε δεύτερου διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε 15/03/2022 που έληξε 18/04/2022. Θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τόσο προς το συμβούλιο προσφορών του υπουργείο μας όσο και την αρχή δημοσίων συμβάσεων. Ο πόλεμος στην ουκρανία και η πανδημία έχουν δυσκολέψει την κατάσταση οικονομικά»

«Θα βρούμε κύριε Αλεξάνδρου άλλα ελικόπτερα;» ερωτήθηκε καταληκτικά με τον ίδιο να εκφράζει την αισιοδοξία του «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε, από την στιγμή που υπάρχουν προσφορές. Η προσπάθεια είναι να εξασφαλιστούν και να μισθωθούν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα, για να φτάσουμε τον στόχο. Συνήθως τα πτητικά μέσα έρχονται 15 με 20 Μαίου, εφόσον πηγαίναμε στην διαδικασία, ο στόχος είναι η πρώτη Ιουνίου» ενώ εν συνεχεία οι ερωτήσεις επικεντ΄ρώθηκαν γύρω από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού πέραν του εξοπλισμού με τον κύριο Αλεξάνδρου να δηλώνει «Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό γίνεται πολλή συζήτηση για τα πτητικά μέσα, υπάρχει πολλή θέμα με το προσωπικό, υπάρχει αποχή των υπαλλήλων από εκτέλεση υπηρεσιακής εργασίας, αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το τμήμα επιφυλακής του τμήματος δασών και αυτό είναι το κυριότερο μας πρόβλημα αυτή την στιγμή.»

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση