ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ανώτατο απέρριψε τις εφέσεις κατηγορουμένων σε υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών

Η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων θα ξεκινήσεις την 1η Ιουνίου 2020

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου να διατάξει την κράτηση οκτώ κατηγορουμένων σε υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών μέχρι την έναρξη της δίκης τους την 1/6/2020, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις εφέσεις που καταχώρησαν οι κατηγορούμενοι εναντίον της απόφασης.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά έξι κατηγορίες που αφορούν σε συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, λαθρεμπόριο μεταναστών, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου σε υπήκοο τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας και μεταφορά προσώπου διά υδάτινης οδού με μη ασφαλή υπερφορτωμένο σκάφος.

Η υπόθεση αφορά τον εντοπισμό στις 4/11/2019 από την Αστυνομία ενός σκάφους με την ονομασία «OAYHANCAN», εντός της θαλάσσιας περιοχής βόρεια του Πωμού, στο οποίο επέβαιναν 131 άτυποι μετανάστες.

Την ίδια ημέρα είχε εντοπιστεί στην ίδια περιοχή και δεύτερο φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι δύο εκ των κατηγορουμένων οι οποίοι πρόβαλαν ως δικαιολογία για την εκεί παρουσία τους ότι πήγαν για ψάρεμα «τούνας» χωρίς όμως η Αστυνομία να εντοπίσει στο σκάφος τον σχετικό εξοπλισμό για τέτοιο εγχείρημα.

Οι δύο κατηγορούμενοι αν και παραδέχθηκαν ότι πλησίασαν το σκάφος με τους μετανάστες αρνήθηκαν οποιανδήποτε σχέση με αυτό. Στην ανακριτική του κατάθεση ο πρώτος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι επιβιβάστηκε στο φουσκωτό με τον δεύτερο κατηγορούμενο
με σκοπό να κατευθυνθούν στην Tosogu για να παραλάβουν τη σύζυγο του και να την μεταφέρουν στην Κύπρο, κατόπιν διευθετήσεων με κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Στις 17/12/2019 όλοι οι Κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση την 1/6/2020 με το Κακουργιοδικείο να διατάζει όπως παραμείνουν μέχρι τότε υπό κράτηση λόγω του κινδύνου μη προσέλευσης τους στη δίκη, θεωρώντας το χρόνο που μεσολαβούσε μέχρι την 1/6/2020 ότι δεν ήταν μεγάλος.

Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο, στην απόφαση της πλειοψηφίας ημερ. 19/12/2019, κατατάσσει τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι στα πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα εκείνα των κατηγοριών που αφορούν σε λαθρεμπόριο μεταναστών και υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής σε υπήκοο τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας που ο νομοθέτης προνοεί ποινή φυλάκισης 10 και 8 χρόνια αντίστοιχα για τα οποία το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πολυετή ποινή φυλάκισης.

Και οι οκτώ κατηγορούμενοι καταχώρησαν εφέσεις εναντίον της πρωτόδικης απόφασης προβάλλοντας, διάφορους λόγους έφεσης που έχουν ως κύριο άξονα την απουσία επαρκούς μαρτυρίας προς στοιχειοθέτηση της πιθανότητας καταδίκης των εφεσειόντων που είναι ένα από τα κριτήρια που προδιαγράφουν τη πιθανότητα μη προσέλευσης τους κατά τη δίκη.

Το Ανώτατο, υπό τριμελής σύνθεση, απέρριψε τις εφέσεις των κατηγορουμένων, κρίνοντας τες ως αβάσιμες, με τους δικαστές να συμφωνούν με την απόφαση του Κακουργιοδικείου και να σημειώνουν ότι «η μαρτυρία από την όψη της και μόνο ιδωμένη καταδεικνύει ορατή πιθανότητα καταδίκης» των κατηγορουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση