ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο: Κίνδυνος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης λόγω προνοιών σε νομοσχέδια

Πως το νέο νομοσχέδιο επηρεάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου

ΚΥΠΕ

Κίνδυνο επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης της αρχής του Κράτους Δικαίου ενέχει η προτεινόμενη δομή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προβλέπεται στο κείμενο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην όλη διαδικασία Μεταρρύθμισης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των σχετικών επί του θέματος νομοσχεδίων. Στο πλαίσιο της συνάντησης, προστίθεται, ήταν κοινή αντίληψη ότι δεν νοείται η ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απουσία του και χωρίς την καθοριστική συμβολή του.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης του υφιστάμενου συστήματος της δικαιοσύνης που ξεκίνησε από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, για το οποίο η Μεταρρύθμιση ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της δομής που προβλέπεται στο κείμενο των νέων νομοσχεδίων, το οποίο περιήλθε στη γνώση των Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως εντοπίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, η προτεινόμενη λειτουργία ενός Ανώτατου Δικαστηρίου «με ρητή κατανομή δικαιοδοσίας» ως Ανώτατο Τριτοβάθμιο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, οδηγεί στη δημιουργία ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, συναποτελούμενου, όμως, από δικαστές με διαφορετική, ρητή, κατανομή δικαιοδοσίας, αποστερούμενου της βασικής του εξουσίας να ρυθμίζει το ίδιο τη λειτουργία του.

Η προτεινόμενη αυτή δομή, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο ενέχει τον κίνδυνο επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης της αρχής του Κράτους Δικαίου.

Η προτεινόμενη δομή, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο ενέχει τον κίνδυνο επέμβασης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης της αρχής του Κράτους Δικαίου.

«Επιπρόσθετα, η προβλεπόμενη, από τα υπό συζήτηση νομοσχέδια, νέα αυτή δομή του προτεινόμενου Ανωτάτου Δικαστικού Σώματος, συνιστά ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο δεν απαντά οπουδήποτε στο Κοινοδίκαιο, αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης. Επιδρά δε αλυσιδωτά, προκαλώντας σύγχυση τόσο ως προς την ομαλή λειτουργία του Ανώτατου Δικαστικού Σώματος, όσο και ως προς τη γενικότερη διοίκηση των Δικαστηρίων», αναφέρεται.

«Η μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος της χώρας μας είναι αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το βασικό πρόβλημα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης. Η διαμόρφωση, όμως, ενός αποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης ικανού να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, εξυπακούει ορθολογιστικές ρυθμίσεις, συνταγματικά ευθυγραμμισμένες και σύμφωνες με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Έκθεση του Μαρτίου 2018», ανέφερε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή.

Πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο παραμένοντας σταθερά προσηλωμένο και δεσμευμένο προς την κατεύθυνση αυτή, επεξεργάζεται και θα καταθέσει το συντομότερο δυνατό τις εισηγήσεις του ως προς το καίριο ζήτημα της δομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση