ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Τουρκία: Αποζημίωση πέραν των 420 χιλ. σε Ε/κ πρόσφυγα

Η πληρωμή της αποζημίωσης εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο του 2017

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Τουρκία προχώρησε σε φιλικό διακανονισμό με Ε/κ πρόσφυγα για περιουσία στην κατεχόμενη Κυθρέα, καταβάλλοντας με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών αποζημίωση ύψους 428,360 στερλινών, υπό την πίεση του ενδεχομένου παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για την υπόθεση του Ιωάννη Κυριακίδη, ο οποίος είχε προσφύγει στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’ στα κατεχόμενα το 2011, ενώ η πληρωμή της αποζημίωσης εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο του 2017. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της υπόθεσης, Μουράτ Χακκί, ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 14 παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε Ε/κ πρόσφυγες εκ μέρους της ‘επιτροπής’.

Σε σχέση με την αίτηση «Κυριακίδης εναντίον Τουρκίας», ο κ. Χακκί είπε ότι το ΕΔΑΔ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 18 Ιουνίου για να υποβάλει η Τουρκία τις παρατηρήσεις της και να προχωρήσει σε φιλικό διακανονισμό. Έξι ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, η τ/κ πλευρά προχώρησε σε διευθετήσεις για να καταβληθεί πλήρως η αποζημίωση στον κ. Κυριακίδη, συνέχισε. «Ως αποτέλεσμα, ο πελάτης μου αποδέχτηκε να αποσύρει την αίτησή του από το ΕΔΑΔ» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χακκί απέδωσε το γεγονός της αποπληρωμής στο ότι η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διαδικασίες ενώπιον του ΕΔΑΔ, εφόσον οι υποθέσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο.

Ανέφερε επίσης ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ βρίσκονται περίπου 65 υποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων αφορούν ε/κ περιουσίες στα Βαρώσια, ενώ άλλες σχετίζονται με την καθυστέρηση στην υποβολή επίσημων προσφορών για αποζημίωση εκ μέρους της ‘επιτροπής’. Μεταξύ αυτών, συνέχισε, συγκαταλέγεται η υπόθεση Κυριακίδη και άλλες 14 παρόμοιες υποθέσεις, όπου η ‘επιτροπή’ δεν προχωρεί στην καταβολή της αποζημίωσης που έχει συμφωνήσει με τους Ε/κ πρόσφυγες.

Εκτίμησε ότι οι επόμενες υποθέσεις για καθυστερημένες αποζημιώσεις της ‘επιτροπής’ θα απασχολήσουν το Δικαστήριο μετά τον Σεπτέμβριο ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα κλείσουν σύντομα.

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό κόστος των αποζημιώσεων για την Τουρκία, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν αποκλείει να επιβληθεί από την Άγκυρα μια «νομοθεσία» που θα υποχρεώνει την τ/κ πλευρά να συνεισφέρει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων προς Ελληνοκύπριους.

Γίνονται συζητήσεις για αυτό το θέμα και αναμένω ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και τη συνεισφορά της τ/κ πλευράς στο μηχανισμό καταβολής αποζημιώσεων, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X