ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσιμεντοποιία Βασιλικού για τη φωτιά σε ελαστικά: Ατυχής η δήλωση Καδή

«Θεωρίες οι αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας»

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού και η συνδεδεμένη της εταιρεία Enerco – Energy Recovery Ltd, παρακολουθώντας τα διάφορα δημοσιεύματα και δηλώσεις στα μέσα επικοινωνίας και κάποιες ουσιώδεις ανακρίβειες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχει την ευθύνη έναντι των συνεργατών, πελατών και μετόχων της αλλά και του κοινού γενικότερα να προβεί σε κάποιες διευκρινήσεις.

Η διαχείριση κάθε λογής αποβλήτων εμπεριέχει κάποιους κινδύνους. Στόχος όλων των διαχειριστών αποβλήτων παραμένει η πρόληψη, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο η ετοιμότητα για άμεση διαχείριση απρόβλεπτου συμβάντος με γνώμονα πρώτα την προστασία της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων καθώς και τον άμεσο περιορισμό της επέκτασης του.

Η πλήρης διερεύνηση του περιστατικού της 11ης Ιουνίου 2022 σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Με πλήρη σεβασμό στους αρμόδιους φορείς δεν θα προχωρήσουμε σε δημόσια τοποθέτηση για το περιστατικό μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης.

Παρά ταύτα κάποιες από τις ανακρίβειες και εικασίες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οφείλουν να απαντηθούν:

  1. Η πυρκαγιά ήταν στον ίδιο χώρο. Η πυρκαγιά η οποία είχε παλαιότερα συμβεί, δεν ήταν στον ίδιο χώρο και οι περιστάσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Έκτοτε η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις τόσο του Γενικού Ελεγκτή αλλά και πολύ περισσότερο ακολουθώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος προέβη σε πλήρη ανασχεδιασμό, νέα χωροθέτηση σε απομακρυσμένο χώρο από οικίες, καλλιέργειες κλπ, και με επενδύσεις σε όλα τα μέτρα ασφάλειας που προνοούσε η σχετική άδεια.
  2. Οι ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το περιεχόμενο της έκθεσης την οποία ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το έτος 2016, έτυχε πλήρους χρήσης και αξιοποίησης. Όλες οι αναφορές από μέρους της που έχουν γίνει σχετικά με την έκτοτε διαχείριση είναι χωρίς οποιαδήποτε εξέταση και αντικείμενο και είναι δυστυχώς θεωρίες, που πολύ απέχουν από την πραγματικότητα.
  3. Δεν είναι έγκαιρη, κατάλληλη και ορθή η διαχείριση (Ελεγκτική Υπηρεσία). Η ετήσια κατανάλωση ελαστικών στην Κύπρο υπολογίζεται στους 600.000 – 700.000 ελαστικά (περίπου 8.000 τόνους ανά έτος). Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού με την μέση παραγωγή της κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαγωγών, έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί περίπου 9.000 – 11.000 τόνους, δηλαδή, πάνω από 770.000 ελαστικά τέλους κύκλου ζωής ανά έτος.
  4. Κατά την διάρκεια της εξαετίας 2016 - 2021 παρέλαβε από εξουσιοδοτημένα σύνολα παραλαβής και διαχείρισης ελαστικών 48.000 τόνους δηλαδή περίπου 4.500.000 ελαστικά, δηλαδή μέσον όρο 750.000 ελαστικά τον χρόνο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες κατά τα lock down, διαχειρίστηκε πλήρως την ίδια ποσότητα.
  1. Γιατί οι συσσωρευμένοι σωροί; Πέραν της διαδικασίας διαχείρισης η οποία εξ ανάγκης προϋποθέτει και κάποια περίοδο αποθήκευσης, σημαντικό είναι να υποδείξουμε και τις έκτακτες ανάγκες του κράτους κατά την περίοδο 2016-2021. Κατά την ίδια περίοδο, εμφανίστηκαν υπαίθρια αλλά και σε κάποιες μονάδες εντός κατοικημένων περιοχών μεγάλες ποσότητες ελαστικών τα οποία είχαν συσσωρευθεί και αφεθεί από τρίτους (π.χ. περιοχή Ιδαλίου, Βιομηχανική Γερίου, Αγλαντζιά, Βιομηχανική Αγίου Συλά, Χυτά Πάφου). Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και να αναφερθούμε σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μας αιτήθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και σε διαφορετικές περιστάσεις, το Υπουργείο Γεωργίας, το Κράτος και άλλοι φορείς να αναλάβουμε τη συλλογή και μεταφορά των ελαστικών μακριά από τις κατοικημένες περιοχές και να αναλάβουμε τη σωστή διαχείριση τους. Το σύνολο αυτών των όγκων ήταν 10.450 τόνοι, δηλαδή περισσότερο από 800.000(!) ελαστικά τα οποία ήταν διάσπαρτα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε όλη την Κύπρο. Η πιο πάνω ποσότητα αφορούσε ιστορικά απόβλητα πέραν από την καθημερινή συλλογή των συστημάτων τα οποία μας προέτρεψε έντονα το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Γεωργίας να τα παραλάβουμε για την υλοποίηση διαφόρων εκστρατειών καθαρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, της υπαίθρου και βιομηχανικών περιοχών.

Τέλος όσον αφορά την δήλωση του έντιμου Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ότι με την επίσκεψη του στο χώρο της πυρκαγιάς διαπίστωσε ότι οι λωρίδες διαχωρισμού ήταν πολύ στενές, ότι είναι βέβαιος ότι τα πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά, και ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η δύναμη του ανέμου, την θεωρούμε ότι έγινε κάτω από φόρτιση και ήταν τουλάχιστον ατυχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση