ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Χαλαρώσεις» και στις επισκέψεις σε σπίτια από σήμερα

Τι επιτρέπεται πλέον

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων εισήλθε την Δευτέρα (8/2) η Κύπρος.

Μεταξύ των χαλαρώσεων, είναι και οι συναθροίσεις σε οικίες. Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου επιτρεπόταν η παρουσία μέχρι δύο προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων. Πλέον, επιτρέπεται η επίσκεψη τεσσάρων προσώπων.

Θυμίζουμε ότι για επίσκεψη σε οικίες προστέθηκε η ρύθμιση στο SMS με τον αριθμό 5.

Η σχετική αναφορά στο Διάταγμα:

Επιτρέπεται μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου 2021 η παρουσία μέχρι δύο προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων και από την 8η Φεβρουαρίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία μέχρι τεσσάρων προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων:

Νοείται ότι, επιτρέπεται η παρουσία ανήλικων παιδιών και ατόμων με αναπηρία, καθώς και βρεφονηπιοκόμων, παιδοκόμων και νηπιαγωγών, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης, η παρουσία σε οικία για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή/και για σκοπούς φροντίδας και φύλαξης ανήλικων προσώπων, καθώς και η παρουσία επαγγελματιών για σκοπούς εργασίας μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι σε σπίτια

Μέλη της Αστυνομίας, όπως είναι πλέον γνωστό μπορούν να διενεργήσουν έρευνες και σε οικίες, αν προκύψει σχετική καταγγελία. Οι έρευνες της Αστυνομίας όμως, εντός σπιτιών, θα γίνονται είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, είτε μετά από εξασφάλιση σχετικού εντάλματος.

Στόχος, είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν εντοπίζονται παραβιάσεις των διαταγμάτων, ώστε να προλάβει και να αναχαιτίσει τυχόν διασπορά του ιού μέσω συναθροίσεων.

Σε ισχύ οι τηλεφωνικές γραμμές για καταγγελίες

Από τον Δεκέμβριο, τέθηκε σε λειτουργία η ειδική - προσωρινή ομάδα που συνέστησε η Αστυνομία, σε όλες τις επαρχίες, με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας. Η Αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να ενισχύσει τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών. Πέραν των υφιστάμενων τρόπων υποβολής καταγγελιών από πολίτες για παραβίαση των διαταγμάτων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας ή διαβίβασης πληροφοριών που αφορούν παραβίαση των υφιστάμενων διαταγμάτων κατά της νόσου στα τηλέφωνα 1460, 22606803 και 22608004.

Αυτό αποφασίστηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για την περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, έγινε ώστε, οι πολίτες που διαπιστώνουν παραβίαση των μέτρων από άλλα πρόσωπα και θέλουν να καταγγείλουν το γεγονός, να ξέρουν πού να απευθύνονται, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

Αφού ληφθεί η οποιαδήποτε πληροφορία, μέλη της Αστυνομίας αναμένεται να την αξιολογούν και να μεταβαίνουν στο σημείο ώστε να διενεργούν έρευνα και αν χρειαστεί, να προχωρούν σε καταγγελία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση