ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάθηκαν 160 άνθρωποι στην Κύπρο από υπερβολική δόση ουσιών από το 2004

Το 2020 σημειώθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση

ΚΥΠΕ

Από το 2004 έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 160 θάνατοι, οι οποίοι οφείλονται σε υπερβολική δόση ουσιών, ενώ το 2021 σημειώθηκαν 10 θάνατοι, οι οποίοι είχαν ως ανιχνευόμενη ουσία τα οπιοειδή σε ποσοστό 75% από αυτούς.

Ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2022), εκτιμάται ότι το 2020 σημειώθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση ουσιών. Οι περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με την πολλαπλή χρήση ουσιών, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με το συνδυασμό παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, φαρμάκων και αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με την χρήση ουσιών επικεντρώνονται κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών σε θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και κατά την επανένταξη στην κοινότητα και στην προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών.

Παράλληλα, η ΑΑΕΚ εργάζεται για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης, η οποία ενεργεί ως ανταγωνιστής των οπιοειδών και να παρέχει εκπαίδευση, τόσο στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, όσο και στους χρήστες οπιοειδών και της οικογένειας τους για την ορθή χρήση της.

Η ΑΑΕΚ σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, φωτίζουν απόψε συμβολικά με χρώμα λιλά την Πλατεία Ελευθερίας, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για όσους συνανθρώπους μας έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ουσιών και εις αναγνώριση της οδύνης που βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην Πλατεία Ελευθερίας θα παρευρεθούν το βράδυ, μεταξύ 19:00- 21:30, Λειτουργοί της κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης “CareZone” και της ΑΑΕΚ για να ενημερώσουν το κοινό για το θέμα.

Όπως αναφέρεται, ο στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση είναι όπως πάντοτε η ευαισθητοποίηση του κοινού, η πρόληψη του φαινομένου, αλλά και η μείωση του στίγματος του θανάτου που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης. Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση