ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκίνησε η εκδίκαση παύσης Γ. Ελεγκτή

Θέμα αρμοδιότητας του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει αίτηση έθεσε η πλευρά Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την αιτιολόγηση του προδικαστικού ζητήματος που έθεσε η πλευρά Οδυσσέα Μιχαηλίδη ξεκίνησε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το σκεπτικό του προδικαστικού ζητήματος παρουσιάζει η δικηγορική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή.

Το σκεπτικό του προδικαστικού ζητήματος στηρίζεται στην άποψη της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή πως το Σύνταγμα δεν καθορίζει με σαφήνεια αν ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να υποβάλει αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή στην αγόρευσή της έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή εάν το Δικαστικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή. Επίσης υποστηρίχθηκε πως η περίπτωση Ερωτοκρίτου δεν μπορεί να θεωρηθεί προηγούμενο και πως εάν το Συμβούλιο στην υπόθεση Ερωτοκρίτου αποφάσισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα αίτησης παύσης η απόφαση αυτή κατά την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή είναι εσφαλμένη.

Η σημερινή διαδικασία είναι η συνέχεια αναβολής που ζήτησε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή την περασμένη εβδομάδα , προκειμένου να προετοιμαστεί για αγόρευση έναντι δύο προδικαστικών ενστάσεων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής Νικόλας Σάντης ζήτησε εξαίρεση λόγω εργασίας του υιού του σε δικηγορικό γραφείο που εμπλέκεται στην υπόθεση. Τέθηκε επίσης ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος από άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου λόγω του χειρισμού προσωπικών τους υποθέσεων από τα δικηγορικά γραφεία Καλλή και Τριανταφυλλίδη αντίστοιχα, ως προς το οποίο οι συνήγοροι δεν υπέβαλαν ένσταση για εξαίρεσή τους από τη σύνθεση του Συμβουλίου.

Ο κ. Καλλής ανέδειξε, στην προηγούμενη διαδικασία, την απουσία διοριστηρίου εγγράφου εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή προς τους συνηγόρους του και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ζήτησε να κατατεθεί το έγγραφο στην σημερινή συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού εξέφρασε επίσης την πρόθεση του Σώματος για έκδοση οδηγιών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και την όσο το δυνατόν συντομότερη εξέταση της υπόθεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση