ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι για το χαλλούμι

Ανεξάρτητη αρχή θα ελέγξει τα προϊόντα- Αναμένονται οριστικές αποφάσεις την Δευτέρα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι σε υπεραγορές και λιμάνια για το χαλλούμι, με στόχο όσα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές εμπορικού σήματος και του ΠΟΠ, να μην διατεθούν ούτε στην εγχώρια αγορά, αλλά ούτε και για εξαγωγή. Μετά την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος, το μεσημέρι έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, Γεωργίας, Κώστας Καδής, και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας και του Τελωνείου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καδής ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δουν πρακτικά πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία. «Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και να μην υπάρξουν κενά».

Την προσεχή Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους Τυροκόμους, στο πλαίσιο της οποίας θα αναλυθεί η γνωμάτευση. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους της αλυσίδας παραγωγής του χαλλουμιού, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ώστε να δοθούν εξηγήσεις για το πώς εφαρμόζεται από εδώ και πέρα η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας, ότι θα δοθούν μερικές μέρες πριν την εφαρμογή της γνωμάτευσης και εφόσον ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Θα υπάρχει νομική καθοδήγηση και σε αυτό το θέμα, ο στόχος μας είναι με ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες διεθνούς οργανισμού, να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος ώστε να είμαστε σίγουροι ότι πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ», ανέφερε ο Υπ. Γεωργίας. Μια ενδεχόμενη λύση είναι το relabeling του προϊόντος, ώστε να παραμείνουν στην αγορά υπό άλλη ονομασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ποιος φορέας θα αναλάβει τον έλεγχο και των προϊόντων του εμπορικού σήματος, επικρατέστερο σενάριο θεωρείται να είναι η Bureau Veritas.

Η γνωμάτευση

Είτε το προϊόν κυκλοφορεί με την σήμανση ΠΟΠ, είτε με το εμπορικό σήμα, θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Αυτό περιλαμβάνεται στην γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε στα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία- Εμπορίου και Γεωργίας τις τελευταίες ώρες.

Σε πολλά σημεία της γνωμάτευσης τονίζεται ότι το ΠΟΠ υπερτερεί του εμπορικού σήματος και βασιζόμενο σε θέσεις της ΕΕ και του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις-όπως για παράδειγμα η φέτα- που αναφέρει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν δύο προϊόντα στην αγορά. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής της γνωμάτευσης, ξεκινούν άμεσα έλεγχοι στις υπεραγορές και στα λιμάνια και όσα προϊόντα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ, δεν θα διατίθενται ούτε στην εγχώρια αγορά, αλλά ούτε και για εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση