ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξυλοφάγου: Σε κατοικίες με αμίαντο εξακολουθούν να διαμένουν πρόσφυγες

Δεν υπάρχει κανένα πλάνο και κανένας προγραμματισμός

ΚΥΠΕ

Κάτοικοι σε συνοικισμούς αυτοστέαγσης στη Ξυλοφάγου εξακολουθούν να διαμένουν σε κατοικίες οι οποίες έχουν ανεγερθεί με την χρήση αμιάντων, όπως κατήγγειλε στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων Παθόντων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος.

Το δυστυχές, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο και κανένας προγραμματισμός ούτε για την σωστή διαχείριση των αμιάντων ούτε για την αφαίρεση τους.

«Φτάσαμε στο 2022 για να έχουμε ανθρώπους σε συνοικισμούς να συμβιώνουν με τον καρκίνο. Και για αυτό το θέμα θέσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα επιστρέψουν στην επιτροπή με συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμό για την αφαίρεση των αμιάντων», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στην Ξυλοφάγου. Πρόκειται για οικόπεδα, όπως είπε, ο διαχωρισμός των οποίων έχει ξεκινήσει από το 1997 και για 24 χρόνια ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι περιμένοντας το μοναδικό χαρτί το οποίο μπορεί να αποτελεί εγγύηση για την ιδιοκτησία της περιουσίας τους. Το γεγονός αυτό, είπε, δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν τις περιουσίες τους, να πάρουν δάνεια για τις σπουδές των παιδιών τους, να αντιμετωπίσουν τα περιουσιακά τους σε περίπτωση διαζυγίου, αλλά το κράτος παραμένει απλός θεατής μιας ταλαιπωρίας που κράτα πάνω από δύο δεκαετίες.

Πρόσθεσε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση τους είπε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας στα χέρια τους μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο και για το λόγο αυτό η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα αρχές Μαρτίου για να διαπιστώσει εάν η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει το οίκημα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας στις κοινότητες και τις οργανώσεις της Καρπασίας. Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, στις προηγούμενες συνεδρίες το Υπουργείο Οικονομικών ανάφερε ότι μόλις κενωθεί το κτήριο θα το παραχωρήσουν στις κοινότητες αφήνοντας όμως να νοηθεί ότι αυτό δεν πρόκειται να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Σήμερα, πρόσθεσε, δύο χρόνια μετά την εγγραφή του θέματος μας, αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν ότι θα συγκεντρώσουν όλο το προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ στο συγκεκριμένο κτήριο και δεν πρόκειται να το παραδώσουν στους Καρπασίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε ότι είναι «πραγματικά απαράδεκτο» και «προσβάλει το κράτος μας, η αναλγησία και ο μη συντονισμός των υπηρεσιών του κράτους και η μη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους», όπου οι διεργασίες παραχωρήσης των οικοπέδων ανάγονται από το 1997.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και φανερώνει στο μέγιστο βαθμό το διαχρονικό πρόβλημα συντονισμού των υπηρεσιών του. Οι εκτοπισμένοι συμπατριώτες μας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και απαιτούν από την πολιτεία άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας όχι μόνο στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Ξυλοφάγου αλλά και όπου αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατό», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα εκδοθούν οι σχετικοί τίτλοι των κατοικιών στον συνοικισμό αυτοστέγασης Ξυλοφάγου και ότι θα παρακολουθούν το θέμα ασκώντας στο ακέραιο τον κοινοβουλευτικό τους έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση