ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

XYTY-XYTA: Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Παυλίδη

Επόμενος μάρτυρας ο Σάββας Βέργας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του Δημάρχου Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη αλλά και της κατάθεσης του Αστυφύλακα Γιώργου Γερασίμου, μέλους της ανακριτικής ομάδας, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο ήδη καταδικασθείς για την υπόθεση, μετά από δική του παραδοχή, τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Η κατάθεση του κ. Βέργα θα αρχίσει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Στη σημερινή δικάσιμο, συνεχίζοντας την αντεξέταση του Δημάρχου Γεροσκήπου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι αυτό που ανέφερε ότι ο κ. Πατσαλίδης τον Ιούνιο του 2012 του έφερε επιστολή για καταβολή ποσού από Δήμο Γεροσκήπου προς ΧΥΤΑ σε σχέση με τη διαχείριση φυκιών είναι ένα μεγάλο ψέμα, με τον μάρτυρα ωστόσο να μην συμφωνεί με την υποβολή, εμμένοντας στην αρχική του, περί του αντίθετου, τοποθέτηση.

Ακολούθως ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τιμολόγιο που εκδόθηκε από την εταιρεία Elbiomec, με τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Πατσαλίδη να του υποβάλλει ότι κανένα έγγραφο από αυτά που αναφέρει στην κατάθεση του δεν του έφερε ο κ. Πατσαλίδης και πως τα λέει για να ενοχοποιήσει τον κ. Πατσαλίδη. Ο μάρτυρας απάντησε ότι κανένα σκοπό δεν έχει να ενοχοποιήσει τον κ. Πατσαλίδη και πως λέει την αλήθεια και επανέλαβε ότι τα τιμολόγια κατανομής του κόστους των φυκιών είχαν ετοιμαστεί από τη Δημοτική Ταμία Γεροσκήπου και τον κ. Πατσαλίδη.

Σε ερώτηση του κ. Αλεξάνδρου γιατί είπε πως ο κ. Πατσαλίδης ήταν το δεξί χέρι του Σάββα Βέργα ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως το είπε αυτό επειδή σε θέματα ΧΥΤΑ ήταν ο μόνος που γνώριζε τα πάντα για το θέμα των αδρανών υλικών και επειδή συνήθως στις συνεδρίες του ΧΥΤΑ ήταν ο κ. Πατσαλίδης που τους ενημέρωνε.

Ερωτηθείς κατά πόσο αν άκουσε τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος να το λέει αυτό και ήρθε και αυτός στο Δικαστήριο να πει το ίδιο, ο κ. Παυλίδης είπε ότι ισχύουν τα όσα ανέφερε προηγουμένως, ενώ σε ερώτηση αν συζήτησε με τον κ. Φαίδωνος οτιδήποτε που να αφορά τον κ. Πατσαλίδη ο κ. Παυλίδης απάντησε «σε καμία περίπτωση».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος ρώτησε τον μάρτυρα σε σχέση με την επικοινωνία που είχε με τον Ιωάννη Κοκότση.

Σε ερώτηση αν είχε επαφές με τον κ. Κοκότση την περίοδο 2012-2017 ο κ. Παυλίδης απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι αυτές αφορούσαν κλαδέματα, φύκια και πως η Επιτροπή Αδρανών Υλικών πίεζε το ΧΥΤΑ να τα δεχτεί.

Ερωτηθείς πότε ήταν η τελευταία του επικοινωνία με τον Ιωάννη Κοκότση, είπε ότι δεν θυμάται ενώ σε ερώτηση αν μίλησε με τον κ. Κοκότση μετά τις 4 Μαρτίου 2016 ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου δεν είχε καμία επικοινωνία με τον κ. Κοκότση.

Σε ερώτηση πώς γνώριζε ο κ. Κοκότσης για τη γκαλερί για την οποία έγινε η χορηγία, ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι τον είχε ενημερώσει ο Μιχάλης Μιχαήλ. Σε ερώτηση αν εκβίασαν ή απείλησαν τον κ. Κοκότση για τους δώσει χορηγία ο κ. Παυλίδης απάντησε «σε καμία περίπτωση».

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργος Παπαϊωάννου ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο οι χρεώσεις της κοινοπραξίας για τα φύκια ήταν οι πρέπουσες, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά.

Επίσης ρώτησε τον μάρτυρα αν για το οφειλόμενο ποσό των περίπου €121.000 ο κ. Κοκότσης τους έκανε συνολική έκπτωση περίπου €65.000, με τον μάρτυρα να συμφωνεί με τα ποσά αυτά.

Σε ερώτηση αν γνώριζε ότι η εταιρεία Elbiomec δεν είχε σχέση με την εναπόθεση φυκιών στο ΧΥΤΑ, ο κ. Παυλίδης είπε ότι το έμαθε μετά. Ερωτηθείς αν πλήρωνε το τιμολόγιο της Elbiomec κατά πόσο το ποσό θα κατέληγε τελικά στην εταιρεία αυτή, ο κ. Παυλίδης απάντησε «ναι».

Ακολούθως κατέθεσε ο Αστυφύλακας Γιώργος Γερασίμου, μέλος της ανακριτικής ομάδας ο οποίος, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην έρευνα στο γραφείο του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη αλλά και συνέλαβε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Αθανάσιο Κατρή.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης του την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία.

Αντεξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέα Πελεκάνο, ο κ. Γερασίμου ρωτήθηκε γιατί θεώρησαν σημαντικό να ερευνήσουν την τραπεζική θυρίδα του Ανδρέα Λουρουτζιάτη με τον μάρτυρα να εξηγά ότι αυτό έγινε επειδή είχαν μαρτυρία από τον Ιωάννη Κοκότση ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης πήρε μίζα.

Σε ερώτηση γιατί δεν έπραξαν το ίδιο και για τον Ιωάννη Κοκότση, ο κ. Γερασίμου απάντησε πως δεν είχαν τέτοιες οδηγίες.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με επισκέψεις των ανακριτών σε καφετέριες της Λάρνακας όπου κατ’ ισχυρισμό του Ιωάννη Κοκότση αυτός είχε συναντήσει τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Ο κ. Πελεκάνος ρώτησε τον κ. Γερασίμου κατά πόσο ρωτήθηκε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας “Da Vinci” στη Λάρνακα την οποία επισκέφτηκαν οι ανακριτές στις 22 Μαρτίου 2016, αν είχε επισκεφτεί την καφετέρια ο τότε Δήμαρχος. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως ρώτησαν απλά αν είχε η καφετέρια κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Σε ερώτηση αν ρώτησαν σε κάποια από τις καφετέριες που επισκέφτηκαν αν είχε πάει είτε ο κ. Λουρουτζιάτης είτε ο κ. Κοκότσης, ο κ. Γερασίμου απάντησε «όχι».

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης των Γιώργου και Νικόλα Κουλλαπή και της εταιρείας N.E.MIDORIACO, Άθως Κανανουρίδης κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο την κατάθεση που λήφθηκε από τον Δημήτρη Γραμματά, υποβάλλοντας ακολούθως στο μάρτυρα ότι μετέτρεψε σκόπιμα τον Δημήτρη Γραμματά από ύποπτο σε μάρτυρα με το να λάβει συμπληρωματική κατάθεση από αυτόν αντί για 2η ανακριτική κατάθεση.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έγινε αυτό το πράγμα και πως η ανακριτική ομάδα διερεύνησε την υπόθεση και παρέπεμψε το φάκελο στη Νομική Υπηρεσία η οποία ήταν αρμόδια να αποφασίσει ποιοι θα ήταν κατηγορούμενοι.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής δικάσιμου η κατηγορούσα αρχή πληροφόρησε την υπεράσπιση ότι επόμενος μάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο Σάββας Βέργας.

Εξάλλου στο πλαίσιο προγραμματισμού της εκδίκασης της υπόθεσης το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η δικάσιμος που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου μεταφέρεται για τις 6 Νοεμβρίου. Επίσης ορίστηκαν δικάσιμοι για τις 2,9,10,24,27 και 30 Νοεμβρίου, 9,10,16,17,25,26,30 και 31 Ιανουαρίου 2018 και 6,7,13,14,20,21,27 και 28 Φεβρουαρίου 2018.

Για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X