ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Εργασίας: Παρουσίασε τον οδηγό για πρόληψη της παρενόχλησης

Η ισότητα περνά μέσα από την εργασία, είπε ο Γιάννης Παναγιώτου

ΚΥΠΕ

Ένας οργανισμός με ξεκάθαρη πολιτική επί του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους εργαζομένους, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, η οποία ετοίμασε τον Οδηγό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ο οποίος θα ενισχυθεί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Οδηγού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παρενόχλησης και της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας, ο Υπουργός είπε ότι σκοπός του Οδηγού που ετοίμασε η Επιτροπή είναι να κατευθύνει οργανισμούς και επιχειρήσεις προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παρενοχλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Η παρουσίαση έγινε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ) Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου.

Σκοπός του Οδηγού που ετοίμασε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, είναι η παροχή στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις των απαραίτητων οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών παρενοχλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η διάκριση λόγω φύλου δεν εντοπίζεται μόνο εντός του εργασιακού χώρου, αλλά και στην πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη. Απαιτούνται επομένως, είπε, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι όταν εντοπίζονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων διακρίσεων και βίας, θα πρέπει να παρέχεται πλήρης στήριξη και ενθάρρυνση για γνωστοποίηση των εν λόγω περιστατικών, χωρίς τον φόβο για πιθανές συνέπειες.

Είπε ότι στη βάση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή ανέλαβε υποβοηθητικό ρόλο στη διαδικασία εκπόνησης και υιοθέτησης κώδικα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης από τους εργοδότες, ενώ είπε ότι η Επιτροπή, η οποία τελεί υπό την ομπρέλα του Υπουργείου, προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, τα οποία επιθυμούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

"Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος απαγορεύει τα αντίποινα για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης, οπότε κανένας δεν μπορεί να τιμωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο τους καταγγέλλοντες", τόνισε ο Υπουργός.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι το κείμενο του Οδηγού αυτού μπορεί να αποτελέσει πρωτίστως τον φάρο για την εδραίωση συνείδησης υπέρ της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση.

"Ένας οργανισμός με ξεκάθαρη πολιτική επί του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους εργαζομένους. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το συμπέρασμα από τη σημερινή παρουσίαση του Οδηγού", είπε.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι τόσο η Επιτροπή, όσο και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βρίσκονται δίπλα σε όλους τους εργοδότες που επιθυμούν τη συνδρομή για την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την αποτροπή φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση