ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Μεταφορών: Έντονο ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών για πτήσεις προς την Κύπρο

Προγραμματίζονται πτήσεις από νέες εταιρείες και προς νέους προορισμούς δήλωσε ο κ. Καρούσος

ΚΥΠΕ

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν πτήσεις προς την Κύπρο, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως προγραμματίζονται πτήσεις από νέες εταιρείες και προς προορισμούς με καθόλου συνδεσιμότητα ή ανεπαρκή συνδεσιμότητα.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «χθες 1η Απριλίου μπήκαμε στη 2η Φάση του Σχεδίου Δράσης για την επανέναρξη των πτήσεων και του ανοίγματος των αεροδρομίων της Κύπρου». Συγκεκριμένα, είπε, επιπρόσθετα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι επιβάτες από 15 τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και χωρών, που είναι σημαντικές για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της χώρας μας, θα μπορούν πλέον να ταξιδέψουν προς την Κύπρο χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ή σε αυτοπεριορισμό.

Αντίθετα, συνέχισε «με ένα μοντέλο, βάσει του οποίου συνδυάζουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χώρας και την αξιολόγηση και τα κριτήρια του ECDC, οι χώρες αυτές θα κατηγοριοποιούνται σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, με μέγιστη κατηγοριοποίηση την κόκκινη, θα προνοούνται δύο εργαστηριακοί έλεγχοι αρνητικοί στον κορωνοϊό, ένας 72 ώρες πριν την αναχώρηση και ένας με την άφιξη στην Κύπρο».

Πρόσθεσε πως «οι εμβολιασμένοι επιβάτες από το Ισραήλ, που κατέχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού του κράτους τους, δεν θα υπόκεινται σε οποιονδήποτε περιορισμό».

Οι πρώτοι επιβάτες, σημείωσε, «ήρθαν στην Κύπρο χθες 1η Απριλίου, είχαμε τρεις πτήσεις με την πλειοψηφία να ήταν εμβολιασμένοι και έτσι δεν πέρασαν από οποιονδήποτε εργαστηριακό έλεγχο». Όπως ανέφερε, «υπήρχαν ορισμένοι επιβάτες, που δεν είχαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πέρασαν από τους εργαστηριακούς ελέγχους».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, «ο Μάρτιος και ο Απρίλιος λειτουργούν ως πιλοτικοί μήνες για να δοκιμάσουμε τα πρωτόκολλα της χώρας, να βεβαιωθούμε ότι οι αλλαγές που κάναμε στα αεροδρόμια και η ροή των επιβατών θα είναι παραγωγικές και αποτελεσματικές. Βλέπουμε μία αύξηση των πτήσεων να φτάνουν στην Κύπρο προς τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου».

Ωστόσο, σημείωσε, «όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας και πότε θα ληφθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις από τις ίδιες τις χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο κ. Καρούσος απηύθυνε «έκκληση προς όλους» να αντιληφθούν πως «είναι σημαντικό για να ανοίξει ο τουρισμός, για να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την αεροπορική κίνηση και τις αερομεταφορές, η χώρα μας πρέπει επιδημιολογικά να ταξινομείται από τις άλλες χώρες ως πράσινη, ή τουλάχιστον πορτοκαλί, ούτως ώστε ο ταξιδιώτης με την επιστροφή πίσω στη χώρα του, να μην μπαίνει σε οποιονδήποτε περιορισμό».

Υπάρχει, συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών, «αρκετό ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επενδύουν στο πρωτόκολλο που έχουμε, αλλά και στο μήνυμα σταθερότητας που στέλνει αυτό το πρωτόκολλο». Πριν μερικές μέρες, ανέφερε, η αεροπορική εταιρεία Ryanair, με βάση τη Πάφο, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα που είχε ποτέ στην Κύπρο, η WIZZ Air ενημέρωσε ότι θα ενισχύσει με ακόμα ένα αεροπλάνο τη βάση της, ενώ η TUS Airways έφερε αεροπλάνο και έχει αιτηθεί άδεια για να αρχίσει ξανά τη λειτουργία της από την Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «προγραμματίζονται πτήσεις προς προορισμούς που είτε δεν είχαμε καθόλου συνδεσιμότητα ή είχαμε ανεπαρκή συνδεσιμότητα, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και Σκανδιναβικές χώρες». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «βλέπουμε καινούργιες αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν πτήσεις ιδιαίτερα στο δρομολόγιο Ελλάδα – Κύπρος».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως«έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από την 1η Μαΐου, οι εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι θα κατέχουν το πιστοποιητικό που θα εκδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Κύπρο χωρίς κανένα περιορισμό. «Είμαστε σε επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο για να δούμε τις λεπτομέρειες για το πιστοποιητικό που θα εκδίδει, ωστόσο αναμένουμε την πολιτική απόφαση της χώρας για το πού θα ταξινομήσει την Κύπρο και πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια στους Βρετανούς προς οποιονδήποτε προορισμό που ουσιαστικά από εκεί θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία για τον τουρισμό» στη χώρα μας, συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφέρει τι γίνεται με την άφιξη τουριστών από τη Ρωσία, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «η Ρωσία βρίσκεται στη κόκκινη κατηγορία και ισχύουν τα πρωτόκολλα που έχουμε». Οι Ρώσοι, είπε, «μπορούν να ταξιδέψουν προς την Κύπρο, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τουριστικούς πράκτορες όσο και από αεροπορικές εταιρείες». Σημείωσε πως «με τον Υφυπουργό Τουρισμού έχουμε κάνει τηλεδιασκέψεις με όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν τις πτήσεις».

Ταυτόχρονα, είπε, «έχουμε ενημερώσει και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με όσα ισχύουν, για το ότι η Κύπρος είναι ανοικτή χώρα, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ανάλογες ενέργειες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρούσος είπε ότι «αναμένουμε αποφάσεις πλέον από τη Ρωσική Ομοσπονδία για το πότε θα ανοίξει και θα επιτρέψει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο, ούτως ώστε να ανοίξει ο τουρισμός και από τη συγκεκριμένη χώρα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως από την Κυριακή 4 Απριλίου ο Πρωταράς θα δεχθεί τους πρώτους τουρίστες. «Υπάρχουν κρατήσεις από Ρώσους τουρίστες για 40 δωμάτια και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε πλήρως ως προορισμός και να ανοίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να μπούμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πυρίλλης είπε πως λόγω των καιρικών συνθηκών επιτρέπεται στους χώρους εστίασης μόνο η λειτουργία των εξωτερικών χώρων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν κίνητρο για αρκετούς επιχειρηματίες να ανοίξουν τα υποστατικά τους, είπε και σημείωσε ότι με την άνοδο των θερμοκρασιών από την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουν να αλλάζουν άρδην τα πράγματα. «Φιλοδοξούμε ότι πριν από το Πάσχα θα υπάρξει πλήρης λειτουργία της τουριστικής περιοχής», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση