ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Στάλθηκαν φάρμακα σε 42 Κύπριους στο εξωτερικό

Η διαδικασία αποστολής φαρμάκων αναμένεται να συνεχισθεί όσο διαρκούν τα μέτρα

Newsroom K

Σε συνέχεια απόφασης των Υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 και, ειδικότερα, την απαγόρευση πτήσεων προς την Κύπρο από τις 21 Μαρτίου 2020, αριθμός Κύπριων πολιτών να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Λόγω του ότι αρκετοί εξ αυτών των πολιτών λαμβάνουν φάρμακα από την Κύπρο και η επέκταση της διαμονής τους στο εξωτερικό υπέχει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματά τους, λήφθηκε απόφαση από τα Υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών όπως γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε αυτά να τους αποστέλλονται από την Κύπρο. Η αποστολή φαρμάκων στο εξωτερικό αφορά επίσης και Κύπριους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων στο εξωτερικό ανέλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Από τις 24 Μαρτίου 2020 έως τις 7 Απριλίου 2020, παραλήφθηκαν 44 αιτήματα, από τα οποία διεκπεραιώθηκαν τα 42. Για τα δύο που εκκρεμούν, αναμένεται περαιτέρω πληροφόρηση/οδηγίες από τους αιτητές. Τα φάρμακα στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου (QuickPost) σε 13 χώρες και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, την Βουλγαρία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Λετονία, την Νότιος Αφρική, την Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι, ορισμένα αιτήματα αφορούσαν σε φάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ειδικές συνθήκες φύλαξης (ψυχρή αλυσίδα, 2-8 βαθμούς Κελσίου) και δεν ήταν δυνατό να σταλούν με ασφάλεια στους ασθενείς από την Κύπρο. Για αυτές τις περιπτώσεις, έγινε διευθέτηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και των κατά τόπους Πρεσβειών της Κύπρου για την τοπική προμήθεια των φαρμάκων αυτών.

Τα φάρμακα τα οποία έχουν αποσταλεί αφορούν τις ακόλουθες παθήσεις: αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Νόσος του Crohn, διαβήτης, υπέρταση, κατάθλιψη, χοληστερόλη, πολλαπλή σκλήρυνση, δυσλειτουργία της υπόφυσης, χρόνιο άσθμα, αντιπηκτικά, μετάσταση καρκίνου και HIV.

Κάθε αίτημα διεκπεραιώνεται άμεσα και αυθημερόν. Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν ενημερώσει ότι παρέλαβαν τα πακέτα τους, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους.

Η διαδικασία αποστολής φαρμάκων στο εξωτερικό αναμένεται να συνεχισθεί όσο διαρκούν τα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X