ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Θα επαναξιολογηθεί η χορήγηση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης

Συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη

Newsroom K

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας θα ήθελαν να επισημάνουν τα ακόλουθα για το ζήτημα της χορήγησης σκευασμάτων χλωροκίνης/υδροξυχλωροκίνης για τη νόσο COVID-19:

Τα σκευάσματα χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης είναι, επί του παρόντος, εγκεκριμένα για τη θεραπεία της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων και δεν έχουν επίσημη έγκριση χορήγησης στη νόσο COVID-19.

Η χρήση τους περιλαμβάνεται, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα, στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για Θεραπευτική Αντιμετώπιση Ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊο (COVID-19) που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή με βάση τη μέχρι τότε υπάρχουσα βιβλιογραφία και εμπειρία από τη χορήγησή της σε ασθενείς με τη νόσο, ελλείψει ειδικής ή άλλης αποτελεσματικής θεραπείας (Μάρτιος 2020).

Είναι γνωστό ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και αυτά μπορούν να επιδεινωθούν εάν η θεραπεία συνδυάζεται με άλλα φάρμακα, όπως το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη (που επίσης περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες), τα οποία έχουν παρόμοιες δράσεις στην καρδιά. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης από την κλινική μελέτη SOLIDARITY στον απόηχο δημοσίευσης μελετών που έδειξαν αύξηση του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση της, καθώς και τη μη αναμενόμενη βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών αυτών.

Τα νέα αυτά δεδομένα είναι υπόψιν της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να τα αξιολογήσει σύντομα και αν κρίνει σκόπιμο να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Μέχρι τότε συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, να ακολουθούν τις συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών και να λαμβάνουν υπόψη τους προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν τους ασθενείς πιο επιρρεπείς σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Λόγω των νεότερων δεδομένων για τη σημαντική αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών σε συνχορήγηση με φάρμακα που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό συστήνεται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ενδεχόμενη διακοπή συγχορήγησης και άμεσα καταγραφή σε επικαιροποιημένες βάσεις καταγραφής φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων (βλ. https://www.covid19-druginteractions.org/).

Υπενθυμίζεται στους ασθενείς και στους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιαδήποτε σχετιζόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια από τα εν λόγω σκευάσματα στις αρμόδιες Αρχές.

Υπογραμμίζεται ότι θα ακολουθήσει άμεση τροποποίηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο  και την Εθνική Ασφάλεια

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ιδρύει Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Εθνική Ασφάλεια

Το Ινστιτούτο προσφέρει διαθεματική επαγγελματική κατάρτιση σε σχετικούς τομείς, υπό το πρίσμα της «Συγκλίνουσας Ασφάλειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X