ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάλληλοι Τμ. Περιβάλλοντος: Δέχονται ύβρεις και προπηλακισμούς

Δίωρη στάση εργασίας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Το Προσωπικό του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.), μετά από ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.), που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 2022, αποφάσισε ως πρώτο μέτρο την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας την Παρασκευή 24 Ιουνίου. 

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία, το θέμα ‘’Η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών - Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία’’.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Το Προσωπικό του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.), μετά από ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.), που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 2022, έχει αποφασίσει ως πρώτο μέτρο την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 11:00 π.μ.. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητήσει σε έκτακτη συνεδρία, με θέμα ‘’Η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών - Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία’’.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για δίωρη στάση εργασίας συνοψίζονται ως ακολούθως:

  1. Έλλειψη πληροφόρησης της κοινωνίας για τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες το προσωπικό καλείται να εργαστεί και να ανταπεξέλθει σε ένα δυσανάλογο και συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας.

2. Οι συνάδελφοι στα πλαίσιο επιτέλεσης των καθηκόντων τους και επιβολής των προνοιών των νομοθεσιών, συχνά δέχονται ύβρεις, προπηλακισμούς, απειλές για τους ιδίους, τις οικογένειες και τις ιδιοκτησίες τους. Έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα καταγγελίες στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς.

3. Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, έχουν εκπονηθεί σειρά μελετών εκ μέρους του Κράτους, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς για την στελέχωση και λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα των ελέγχων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν κατέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 180 οργανικών θέσεων. Σημειώνεται ότι οι εγκεκριμένες οργανικές θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό του 2022 είναι 89, από τις οποίες εκκρεμεί η πλήρωση των 40. Τονίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των υπολοίπων.

4. To Τμήμα Περιβάλλοντος αυτή την στιγμή, διαθέτει μικρό αριθμό επιθεωρητών (8) σε παγκύπριο επίπεδο, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι για ελέγχους/ επιθεωρήσεις εφαρμογής των περιβαλλοντικών νομοθεσιών για τα ακόλουθα:

• Πέραν των 2000 εγκαταστάσεων/βιομηχανιών που εμπίπτουν στις πρόνοιες περιβαλλοντικών νομοθεσιών.
• Πέραν των 1000 μεταφορέων αποβλήτων.
• Πέραν των 400 κτηνοτροφικών μονάδων (αγελαδοτροφεία, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία).
• Πέραν των 400 καταγγελιών/ παραπόνων ετησίως.
• Μερικές χιλιάδες παραγωγών/ κατόχων αποβλήτων.

5. Την άστοχη και μονόκατευθυντική κριτική που ασκήθηκε προς το Τμήμα Περιβάλλοντος εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μέσω δημόσιων παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσία, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλοι συναρμόδιοι φορείς. Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2016 περί ου ο λόγος, αναφέρεται για άλλη εγκατάσταση, άλλο χώρο, άλλες συνθήκες.

6. Το Τμήμα Περιβάλλοντος με τις ενέργειές του, τα τελευταία χρόνια συνέλεξε και μετέφερε από περιοχές της υπαίθρου και αστικών περιοχών, 10500 τόνους ελαστικών…αριθμός που μεταφράζεται σε 800000 ελαστικά. Ελαστικά που αν έμεναν εκτεθειμένα, θα αποτελούσαν εστίες φωτιάς, δυνητικής ρύπανσης, εκκόλαψης κουνουπιών, κ.α.

7. Ακολουθεί συγκριτικός πίνακας Κύπρου – Μάλτας - Δανίας όσο αφορά τον τρόπο υλοποίησης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητεί και αναμένει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας, για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί. Το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι χωρίς την ορθή και άμεση στελέχωση του Τμήματος Περιβάλλοντος τίθενται σε άμεσο κίνδυνο, το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση