ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχουν αρμόδιοι που να ιδρώνει το αυτί τους με ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα;

Πολιτεία, θεσμοί, σωματεία απλοί θεατές και σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Κύπρο, η βία πανηγυρικά αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα και ουδείς από τους αρμόδιους φαίνεται να ανησυχεί. Οι εικόνες από τη Λεμεσό όπου γνωστοί άγνωστοι με μανία προσπαθούν να ξηλώσουν το Τσίρειο στάδιο, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναπαλαίωσης του, αλλά και τα όσα ακολούθησαν εκτός γηπέδου σε άλλες χώρες, ενδεχομένως, να συγκινούσαν κάποιους οι οποίοι για λόγους ευθιξίας το λιγότερο θα υπέβαλαν την παραίτησή τους και θα πήγαιναν σπίτια τους. Στην Κύπρο που το μαχαίρι δεν βρίσκει κόκκαλο δεν άνοιξε μύτη. Από την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος σχεδόν κάθε μήνα μια ομάδα ταραχοποιών φροντίζουν να κάνουν σμπαράλια κάθε έννοια έννομης τάξης εκθέτοντας ανεπανόρθωτα πολιτεία, θεσμούς, σωματεία υπενθυμίζοντας ποια είναι τα αφεντικά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Την ίδια ώρα η πολιτεία παρακολουθεί με απάθεια τα όσα συμβαίνουν μια φορά το μήνα σε κάποιο γήπεδο, η ΚΟΠ διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος δεν διαθέτει ούτε το ελάχιστο που είναι τα αντανακλαστικά της απέναντι στα γεγονότα, η Αστυνομία συνεχίζει την κλασική μέθοδο του ανταρτοπόλεμου εκτός γηπέδων με τους ταραχοποιούς, ενώ τα σωματεία σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου νίπτουν τας χείρας τους.

Τα γεγονότα

Το 2017 με την εφαρμογή του νέου νόμου όλοι οι αρμόδιοι συνωστιζόντουσαν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες υπερηφανευόμενοι ότι βρήκαν τον τρόπο πάταξης της βίας στα γήπεδα. Η υγειονομική κρίση που ακολούθησε και τα περιοριστικά μέτρα συντήρησαν την αρχική ψευδαίσθηση η οποία κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος με το που επανήλθε η κανονικότητα και στα γήπεδα. Ό,τι χαρακτηρισμός και να επιστρατευθεί είναι λίγος για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα γήπεδα. Οι παντός είδους αρμόδιοι κόμπαζαν πως η κάρτα φιλάθλου, οι κάμερες αλλά και το σύστημα ελέγχου θα έβαζαν το μαχαίρι στο κόκκαλο του προβλήματος. Από την επιστροφή στα γήπεδα το πρόβλημα βίας έδειξε πως δεν υπάρχει κόκκαλο. Απέναντι στα πολυδιαφημισμένα μέτρα οι έλεγχοι στα γήπεδα αποδεικνύεται πως είναι ανύπαρκτοι. Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να απαντήσει πως εντός του Τσιρείου και από τους ράμπο Στιούαρτ, πέρασαν κροτίδες οι οποίες ρίχθηκαν εντός του αγωνιστικού χώρου; Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να απαντήσει πως προκλήθηκαν ζημιές στο τσιμεντένιο στρώμα της κερκίδας; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να απαντήσει πως βρέθηκαν σε χέρια ταραχοποιών πυροτεχνήματα και πυρσοί που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα αντίδρασης στην απόφαση για αναβολή του αγώνα;

Η Αστυνομία

Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από ενάρξεως του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, η Αστυνομία μετά τα προτελευταία γεγονότα και πάλι στο Τσίρειο στάδιο είχε εισηγηθεί την εύκολη λύση. Την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων συγκεκριμένων ομάδων. Εισήγηση που απορρίφθηκε. Με βάση το νέο νόμο αφαιρέθηκε από την Αστυνομία ο έλεγχος εισόδου στα γήπεδα. Το έλεγχο ανέλαβαν τα σωματεία τα οποία έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο κομμάτι ασφάλειας. Εντός των γηπέδων η Αστυνομία ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει βήμα εάν δεν ανάψει το πράσινο φως ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου, πρόσωπο που διορίζεται από το εκάστοτε σωματείο. Στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία, κατά την ίδια, περιορίστηκε να παρακολουθεί τα γεγονότα μέσου του κλειστού κυκλώματος του γηπέδου και στη συνέχεια μαζί με τον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου και παράγοντες των δυο ομάδων, ΑΕΛ και Απόλλωνα, αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας ότι ο αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί. Απόφαση που γενίκευσε τα επεισόδια τα οποία επεκτάθηκαν και εκτός γηπέδου. Η πλευρά της Αστυνομίας υποστηρίζει πως κινήθηκε εντός του καθορισμένου πλαισίου και μπροστά στη βία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο. Πηγές από την Αστυνομία τονίζουν, με νόημα, πως πέρα από το κατασταλτικό κομμάτι το οποίο της έχει ανατεθεί ο νόμος δεν δημιουργεί συνθήκες αποτροπής για όσους συλλαμβάνονται. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται προνοούνται ποινές χάδι που περιλαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο από 500 έως 800 ευρώ και αποβολή από αγωνιστικούς χώρους μέχρι έξι μήνες.

Σωματεία

Οι δημόσιες παραδοχές παραγόντων του Τσιρείου πως τις προηγούμενες μέρες είχε βουίξει η Λεμεσός πως στον κυριακάτικο αγώνα κάποιοι θα ξεκινούσαν πρόωρα τα ξήλωμα του γηπέδου εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απαντηθούν. Ο υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών του γηπέδου, Κώστας Χριστοδούλου Τσιγαρίδης είπε στο ΣΠΟΡ FM πως τις τελευταίες μέρες υπήρχαν πληροφορίες πως κάποιοι σκόπευαν «αντί να γιορτάσουν το τελευταίο παιχνίδι στο Τσίρειο», να προκαλέσουν ζημιές και σχετικά είχε ενημερωθεί, μέσω αλληλογραφίας, η Αστυνομία. Η αντίδραση της Αστυνομίας, ότι οι πληροφορίες δεν ήταν συγκεκριμένες δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική όπως ικανοποιητική δεν είναι η θέση περί δυσκολίας εντοπισμού των προσώπων για το λόγο ότι οι περισσότεροι μπήκαν στο γήπεδο με κουκούλες οι οποίες με βάση τον νόμο απαγορεύονται. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση