ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Αναζητά λύσεις για διευκόλυνση εγγραφής 5 χιλ. Βρετανών με κινητικά προβλήματα

«Με την εφαρμογή του Brexit, τίθεται σε ισχύ μια μεταβατική περίοδος και υπάρχει συνεχής ροή εκατέρωθεν αιτήσεων για εγγραφή», είπε ο κ. Μιχαήλ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συνεχίζεται η εγγραφή στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης των Βρετανών υπηκόων που διαμένουν στην Κύπρο, λόγω αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με το Υπουργείο Εσωτερικών να αναζητά λύσεις για τη διευκόλυνση περίπου 5.000 Βρετανών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα τι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο, σε σχέση με τους Βρετανούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και για μια σειρά από δικαιώματα που επηρεάζονται λόγω του Brexit.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ, αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει οι Βρετανοί σε σχέση με τις 60 χιλιάδες Βρετανούς υπηκόους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, κατ’ αντιστοιχία με τις ενέργειες της Βρετανικής Κυβέρνησης για τους Κύπριους που διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών δικαιωμάτων και των θεμάτων διακίνησης.

Ανέφερε ότι με την εφαρμογή του Brexit, τίθεται σε ισχύ μια μεταβατική περίοδος και υπάρχει συνεχής ροή εκατέρωθεν αιτήσεων για εγγραφή τόσο των Βρετανών στην Κύπρο, όσο και των Κυπρίων υπηκόων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τους Βρετανούς στην Κύπρο, είπε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένοι αριθμοί όσων έχουν εγγραφεί.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει και μια σημαντική μερίδα Βρετανών πολιτών, γύρω στις 5 χιλιάδες, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητεί τρόπους για να διασφαλιστεί ότι η εγγραφή τους θα γίνει με τον πιο εύκολο τρόπο.

Ο κ. Μιχαήλ είπε επίσης ότι κατά τις επαφές που είχε στα μέσα Ιανουαρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι Βρετανοί είναι ότι στηρίζει ένθερμα μια συνολική συμφωνία με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, είμαστε έτοιμοι, μέσα από διμερείς συμφωνίες, να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που τους απασχολούν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Τετάρτη τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, με το Λονδίνο να αποχαιρετά την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου 2020 (ώρα Βρυξελλών). Αμέσως μετά ξεκινά η μεταβατική περίοδος – που διαρκεί μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020 – κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις, μεταξύ άλλων και για τα εκλογικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και των Βρετανών στην ΕΕ.

Ερωτηθείς τι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο σε σχέση με τους Βρετανούς υπηκόους και πως επηρεάζονται οι εκλογικοί κατάλογοι, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «δεν υπάρχει απόφαση, ούτε και εικόνα προς τα που κατευθύνονται τα πράγματα». Ανέφερε ωστόσο ότι «έχουμε εκφράσει τη βούληση να βρούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς για ικανοποίηση των αιτήματων που αφορούν τους Βρετανούς στην Κύπρο και αντίστοιχα τους Κύπριους στη Βρετανία».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΣ είπε τέλος ότι ετοιμάζεται μια εκστρατεία ενημέρωσης για εγγραφή τόσο των Βρετανών, όσο και των Κυπρίων στους σχετικούς καταλόγους, με τη συμβολή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση