ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Υπό έρευνα ο Μόρφου - Aποστάσεις από την Ι. Σύνοδο

Αστυνομικοί ανακριτές στην Ευρύχου θα διερευνήσουν τα όσα είπε ο Ιεράρχης σε συγκέντρωση πιστών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Κύπριος Ιεράρχης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αστυνομικούς ανακριτές για τον λόγο που διατύπωσε επί συγκεκριμένων θεμάτων σε συγκέντρωση πιστών. Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ζητήσει από την Αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος, από πλευράς Μητροπολίτη Μόρφου, δίνει μια διαφορετική διάσταση στα όσα απασχολούν το δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα, με τις απόψεις Μόρφου περί ομοφυλοφιλίας.

Χωρίς να έχει προσδιοριστεί, το επόμενο διάστημα ανακριτές της Αστυνομίας αναμένεται να λάβουν κατάθεση από τον Ιεράρχη. Οι ανακριτές που θα ορισθούν, αναμένεται να μεταβούν στην Ευρύχου προκειμένου να συναντήσουν τον Μητροπολίτη Μόρφου. Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, αν η κατάθεση θα ληφθεί το διάστημα μέχρι την εορτή της Παναγίας ή μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Η έναρξη έρευνας εναντίον Ιεράρχη έχει προκαλέσει αίσθηση και με το δεδομένο ότι πρόκειται για ζητήματα που περιέχουν το στοιχείο της θεολογικής και δογματικής υφής, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι ανακριτές είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Μια πρώτη γεύση έδωσε ένα θεολογικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα, από τον Αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου Φώτιο, ως απάντηση στα όσα υποστήριξε για το λόγο και απόψεις Μόρφου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις όπου Ιεράρχες κλήθηκαν στα ανακριτικά γραφεία όχι όμως για ζητήματα που άπτονται των θεολογικών κανόνων. Μια τέτοια περίπτωση ήταν του Μακαριστού Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, για οικονομικής υφής θέματα.

«Εάν δεν κοπάσει ο θόρυβος ενδεχομένως η Σύνοδος να συνέλθει και να τοποθετηθεί δημόσια»

Η Ιερά Σύνοδος

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση άλλων Ιεραρχών ή της Ιεράς Συνόδου. Με εξαίρεση την φειδωλή αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στον Πολίτη ότι δεν τον εκφράζουν τα λεγόμενα Μόρφου, αλλά και του Κυρηνείας Χρυσόστομου, σε συλλογικό επίπεδο δίνεται η εντύπωση πως η Ιεραρχία παρακολουθεί εκ του μακρόθεν το όλο θέμα. Ιεράρχης με τον οποίο συνομίλησε η «Κ» και οι απόψεις του οποίου βρίσκουν απήχηση εντός της Συνόδου, εμφανίσθηκε να διαφωνεί ριζικά με τα όσα είπε στη συγκέντρωση πιστών στο Ακάκι, ο Μόρφου Νεόφυτος.

Ο ίδιος θεωρεί πως ο λόγος και οι απόψεις του Μητροπολίτη Μόρφου ήταν προσβλητικές για άνδρες και γυναίκες και δεν απηχούν την Εκκλησία της Κύπρου. Ρωτήσαμε τον Ιεράρχη εάν υπάρχει περίπτωση η Ιερά Σύνοδο να παρέμβει στο όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί, μετά και την εντολή για διεξαγωγή έρευνας. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως η στάση της Ιεράς Συνόδου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του όλου ζητήματος. «Εάν δεν κοπάσει ο θόρυβος ενδεχομένως η Σύνοδος να συνέλθει και να τοποθετηθεί δημόσια», μας είπε.

Η Εκκλησία της Κύπρου

Όποια και αν θα είναι η κατάληξη του θέματος που έχει προκύψει, η έντονη δημοσιότητα που προσέλαβε η συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα κλείσει εύκολα για την Εκκλησία της Κύπρου, έλεγαν εκκλησιαστικές πηγές στην «Κ». Η Ιεραρχία, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα αναγκασθεί να ασχοληθεί και να τοποθετηθεί με ένα ζήτημα που την είχε απασχολήσει πρόσφατα, μετά τις εκδηλώσει της κοινότητας ΛΟΑΤ όπου και τότε είχε δημιουργηθεί ένταση από απόψεις που είχαν εκφράσει Ιεράρχες. Μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είχε υπάρξει και διακριτική παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Αρχιεπίσκοπο να πέσουν οι δημόσιοι τόνοι προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δοθεί ο χαρακτηρισμός ότι εμπεριέχουν το στοιχείο της ρητορικής μίσους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X