ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόσχεση για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για την 62η επέτειο ανεξαρτησίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς ανανέωσε την υπόσχεσή του για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την 62η επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν και φέτος εντυπωσιακή. Σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο η ΕΦ παρουσίασε το έμψυχο και άψυχο υλικό της τονώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εν μέσω σημαντικών αλλαγών στο οπλοστάσιό της με την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος που έχει αποφασιστεί μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της ΕΦ της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΜΕ UAV

Οι εορτασμοί της 62ης επετείου ανεξαρτησίας σημαδεύτηκαν από την παρθενική δημόσια παρουσίαση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) της ΕΦ. Τέσσερα UAN πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Τα τέσσερα UAV ισραηλινής κατασκευής ενίσχυσαν το έργο της ΕΦ από αέρος τόσο στην επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ όσο και παρακολούθηση δραστηριοτήτων ειδικού ενδιαφέροντος.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Όπως είθισται τη στρατιωτική παρέλαση άνοιξαν οι πολεμιστές του 1974 και αμέσως μετά το κρατικό σύμβολο της Κύπρο σε άρμα Τ-80. Την ίδια ώρα στον Λευκωσιάτικο ουρανό πετούσαν το σύνολο των τύπων των πτητικών μέσων της ΕΦ. Διέλευση πραγματοποίησε για τελευταία φορά και το επιθετικό ελικόπτερο ΜΙ 35 το οποίο θα πωληθεί στη Σερβία και θα αντικατασταθεί με επιθετικά γαλλικά ελικόπτερα.

ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

Τα τεθωρακισμένα άρματα εκ των πραγμάτων κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε στρατιωτικές παρελάσεις. Άρμα Τ-80 προηγείτο της διέλευσης των μαυροσκούφηδων και ακολουθούσε το γαλλικό ΑΜΧ 30Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα από τα αποθέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την παρουσία των τεθωρακισμένων συμπλήρωσε το ρωσικό το ΒΜΡ-3.

ΠΕΖΙΚΟ

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Πεζικού με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς δυνάμεων του Πεζικού. Μπροστά από τους επισήμους παρέλασαν τα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ τα VAB διμοιρία όλμων 120 χιλ.

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Με σύνθημα «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ Της ΓΝΩΣΕΩΣ» το Πυροβολικό παρουσίασε τα ρυμουλκούμενα οχήματα των 155 χιλ. TRG1, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZUZANA το ALEXANDER TGS που αποκτήθηκε τελευταία και ενίσχυσε σημαντικά την δύναμη πυρός της ΕΦ.

ΝΑΥΤΙΚΟ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την παρουσία του Ναυτικού στη στρατιωτική παρέλαση άνοιξαν οι Επάκτιες Συστοιχίες EXOCET. Από αέρος πλούσια ήταν η παρουσία των πτητικών μέσων της ΕΦ τα οποία πραγματοποίησαν αρκετές διελεύσεις. Στο έδαφος παρουσιάστηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα BUKM1-2 και TOR-M1, το σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ καθώς και το σύστημα ATLAS με τα βλήματα MISTRAL.

ΚΣΕΔ

Το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) τόνισε η παρουσία των μέσων του ΚΣΕΔ που έλαβαν μέρος στην παρέλασε. Από τους επισήμους παρήλασαν μέρος του Συστήματος Παράκτιας Επιτήρησης που λειτουργεί από το 2017, 2 Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σύστημα θερμικών καμερών.

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Το δεύτερο μέρος της στρατιωτικής παρέλασης άνοιξαν 24 σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθησε το συγκρότημα μάχης HELBROC, της Ε.Ε. Η εμφάνιση των πρώτων τμημάτων του ΠΕΖΙΚΟΎ προκάλεσαν την ζωηρή υποδοχή από όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση. Με τις νέες εξαρτήσεις που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Ε.Φ. Μια διμοιρία του 1964 με όπλα και εξαρτήσεις της εποχής παρήλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και ακολούθησαν: σπουδαστές των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών, ένα τάγμα Πεζικού, ένα τάγμα Εθνοφυλακής, Στρατονόμοι.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Όπως πάντα εντυπωσιακή ήταν και φέτος η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΦ. Τα ΛΟΚ με νέο ατομικό εξοπλισμό απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των θεατών. Ξεχωριστή και η παρουσία των έφεδρων καταδρομέων. Το μοτίβο των ειδικών δυνάμεων συμπλήρωσαν τα ΟΥΚ.

ΕΛΔΥΚ

Και φέτος η ΕΛΔΥΚ συμμετείχε στους εορτασμούς για την 62η επέτειο ανεξαρτησίας. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος τρείς λόχοι της ΕΛΕΔΥΚ ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πλαισιωμένος από τον ΥΠΑΜ Χαράλαμπο Πετρίδη και τον αρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Την Ελλάδα στους εορτασμούς εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση