ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Μεταξά: Δεν χρειάστηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί

Θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις, λέει ο Πρόεδρος της Αρχής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία ανέλαβε τη διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών, δεν διαπίστωσε, σε οποιοδήποτε στάδιο του ανακριτικού έργου, την ανάγκη να εισηγηθεί όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπό έρευνα αστυνομικοί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης.

Ερωτηθείς γιατί δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι δεκαπέντε αστυνομικοί που διώκονται ποινικά, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι για να τεθεί ένας αστυνομικός σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι και να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα ένας αστυνομικός, απλά και μόνο επειδή διέπραξε ένα αδίκημα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι κάποιος τίθεται σε διαθεσιμότητα και απομακρύνεται από τη θέση την οποία κατέχει, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

Είπε, επίσης, ότι εάν κάποιος τεθεί σε διαθεσιμότητα μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει την ακύρωση αυτής της απόφασης, αν κρίνει ότι αυτή δεν είναι νομικά αιτιολογημένη.

Σημείωσε ότι οι ποινικοί ανακριτές της Αρχής που διερεύνησαν την παρούσα υπόθεση έχουν ολοκληρώσει το ανακριτικό τους έργο και δεν τίθεται θέμα σήμερα να ζητηθεί όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί.

«Η Αρχή, η οποία ανέλαβε και την διερεύνηση της υπόθεσης και προέβη σε λήψη καταθέσεων και ανακρίσεων, δεν διαπίστωσε, σε οποιοδήποτε στάδιο του ανακριτικού έργου, την ανάγκη να εισηγηθεί όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα», σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

Οι ποινικοί ανακριτές της Αρχής, είπε, έκαμαν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, ξεκαθαρίζοντας με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αστυνομικοί, σε καμία απολύτως περίπτωση, όπως είπε, δεν επιχείρησαν, με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να επηρεάσουν είτε να εμποδίσουν είτε να δυσκολέψουν το ανακριτικό έργο ή να αποκρύψουν το οποιοδήποτε στοιχείο.

Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ για το ίδιο θέμα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι ούτε οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε επίσης ότι άρχισε η διαδικασία απαγγελίας της μοναδικής κατηγορίας εναντίον των αστυνομικών και καταγραφής της δικής τους θέσης και απάντησης, επαναλαμβάνοντας την βασική αρχή δικαίου ότι οι αστυνομικοί είναι αθώοι μέχρι να αποδείξεως του εναντίου.
Ανέφερε ακόμη ότι επικοινώνησε μαζί του ο Αρχηγός Αστυνομίας για να του εκφράσει την ετοιμότητά του για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τους ανακριτές της Αρχής ώστε να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Είπε, τέλος, ότι η Αρχή, πριν από το τέλος του μήνα, θα λάβει τις αποφάσεις της και για το θέμα των πιθανών πειθαρχικών διώξεων στην υπόθεση κατά των 15 ή/και άλλων αστυνομικών, το οποίο είναι αποκλειστικό έργο της Αρχής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές με την κατηγορία της διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν στην παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς, κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση