ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχρέωση της Κυβέρνησης η εξασφάλιση επάρκειας πτητικών μέσων, λέει η ΑΣΔΥΚ

Η ΑΣΔΥΚ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο του τρίπτυχου Πρόληψη – Επιφυλακή – Αποτελεσματικότητα, προς αποτροπή των πυρκαγιών

ΚΥΠΕ

Αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης η εξασφάλιση επάρκειας πτητικών μέσων και άλλου απαιτούμενου εξοπλισμού κατάσβεσης πυρκαγιών, αναφέρει η ΑΣΔΥΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, συμπληρώθηκαν κιόλας οκτώ χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας και ο τραγικός επίλογος της πυρκαγιάς γράφτηκε σαν σήμερα, 20 Ιουνίου 2024, με την απώλεια δύο νέων δασοπυροσβεστών, του Ανδρέα Σοφοκλέους και του Μάριου Αριστοτέλους.

Ανήμερα της τραγικής επετείου, το Τμήμα Δασών διοργάνωσε, στο Δασικό Σταθμό Αθαλάσσας, την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης προς τους αδικοχαμένους δασοπυροσβέστες. Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκπροσωπήθηκε από τον Γραμματέα της, Χριστόδουλο Αποστολίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΣΔΥΚ, η εκδήλωση και η αποτροπή πυρκαγιών, κακόβουλων και μη, αναντίλεκτα αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα.

Με την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ήδη, καταγράφηκαν μεγάλες πυρκαγιές. Η διαχείριση των οποίων ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τις μεγάλες ελλείψεις του κράτους να τις αντιμετωπίσει αρκούντως αποτελεσματικά και εγκαίρως.

Η ΑΣΔΥΚ, αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιεί τους πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι επιχειρούν με κίνδυνο τη ζωή τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών και προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η ΑΣΔΥΚ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο του τρίπτυχου Πρόληψη – Επιφυλακή – Αποτελεσματικότητα, προς αποτροπή των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στην ενίσχυση του πλαισίου διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των Αυτοδιοικητικών Αρχών και τοπικών οργανωμένων φορέων και διάχυση της ενημέρωσης στα νοικοκυριά, για μέτρα πυροπροστασίας και αυτοπροστασίας σε εκδήλωση πυρκαγιάς, στην απαγόρευση των υπαίθριων δραστηριοτήτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στην θερινή ενίσχυση των περιπολιών του Τμήματος Δασών σε δασώδεις περιοχές που κρίνονται υψηλού κινδύνου, ενίσχυση των ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων, στο κλείσιμο των υπαίθριων και παράνομων σκυβαλότοπων και αυστηροποίηση της υποχρέωσης αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών, αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΣΔΥΚ, «το κυριότερο όμως, που καλείται επιτέλους, να εστιάσει και να μεριμνήσει η Κυβέρνηση και η Βουλή είναι η εξασφάλιση αριθμητικής επάρκειας πτητικών μέσων και άλλου απαιτούμενο εξοπλισμού κατάσβεσης πυρκαγιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση