ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργικό: Νομοσχέδιο για μεταχείριση των νεαρών παραβατών

Στόχος του Προγράμματος αποδικαστικοποίησης είναι να βοηθήσει το παιδί σε σύγκρουση με το νόμο να αποδεχθεί την ευθύνη του ως προς το αδίκημα που διέπραξε

Newsroom K

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε την προώθηση νομοθεσίας ως προς τη μεταχείριση του νεαρού παραβάτη, θεσπίζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο με επίκεντρο το παιδί και τον καλύτερο δυνατό χειρισμό του, στη βάση σύγχρονων αντιλήψεων και προσεγγίσεων, ώστε να καλύπτεται το κενό που πάντα υπήρχε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε στα χέρια μας τις κατάλληλες διαδικασίες, τον τρόπο και τα μέσα να χειριστούμε το νεαρό παραβάτη».

Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αποτελεί καινοτομία για τις ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και τη ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις διεθνώς νομικά δεσμευτικές πράξεις και πρότυπα.

Βασικές αρχές:

1. Λαμβάνεται υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης το επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα.
2. Κάθε αρχή έχει υποχρέωση να προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του παιδιού, περιλαμβανομένης και της ταυτότητας του.
3. Το παιδί συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
4. Υιοθετείται ως βασική αρχή η παιδοκεντρική μεταχείριση του παιδιού, ως παραβάτη του νόμου.
5. Εφαρμόζονται προγράμματα αποδικαστικοποίησης του παιδιού
6. Η ποινική δίωξη παιδιού συνιστά έσχατο μέτρο και επιβάλλεται μόνο εφόσον οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.
7. Η φυλάκιση παιδιού απαγορεύεται, ενώ η κράτηση του αποτελεί το έσχατο μέτρο.

Στόχος του Προγράμματος αποδικαστικοποίησης είναι να βοηθήσει το παιδί σε σύγκρουση με το νόμο να αποδεχθεί την ευθύνη του ως προς το αδίκημα που διέπραξε και να αντιληφθεί τις συνέπειες του αδικήματος, με απώτερο στόχο να μην διαπράξει στο μέλλον οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα και να αποφευχθεί η προσαγωγή του ενώπιον Δικαστηρίου.

Η προσαγωγή παιδιού ενώπιον Δικαστηρίου αποτελεί το έσχατο μέτρο, το οποίο λαμβάνεται αφού η υπαγωγή του σε Πρόγραμμα Αποδικαστικοποίησης έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, διορίζει Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Αποτελεσματικότητας του Προγράμματος Αποδικαστικοποίησης, για να αξιολογεί όλες τις πτυχές λειτουργίας του και να διαπιστώνει οποιαδήποτε κενά ή εκπαιδευτικές ανάγκες των Επιμελητών ή των κηδεμονικών λειτουργών ή οποιωνδήποτε άλλων αρχών εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος αποδικαστικοποίησης.

«Η νεανική παραβατικότητα, με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται, είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο το θύτη ή το θύμα, αλλά εμπλέκει συνολικά το σχολικό και το ευρύτερο περιβάλλον, την επικοινωνία με τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον, καθώς και το σύνολο των θεσμών κοινωνικοποίησης των παιδιών, οι οποίοι λειτουργούν, συμπληρωματικά, αλλά και διορθωτικά. Αναμφίβολα, για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, ο τομέας της πρόληψης είναι ο πιο καθοριστικός» τόνισε ο κ. Νικολάου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ