ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

X Factor: Η επιστροφή

Το ελληνικό «X Factor» θα είναι η 51η εκδοχή του παγκοσμίως

Kathimerini.gr

ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Προβάλλεται σε 168 χώρες σε όλο τον κόσμο και το κοινό του ανέρχεται σε περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Εχει κατακτήσει εκατοντάδες ρεκόρ τηλεθέασης και δημοφιλίας στα social media και το 2015 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Πρόγραμμα με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως» στα Broadcast Awards. Από τα πλατό του ξεκίνησαν για να κατακτήσουν την παγκόσμια μουσική σκηνή ταλαντούχοι καλλιτέχνες, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε σούπερ σταρ και έχουν πια στο ενεργητικό τους εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.

Το τάλεντ σόου-φαινόμενο «The X Factor», πνευματικό «παιδί» του περιβόητου κριτή τάλεντ σόου, μέντορα, μουσικού και τηλεοπτικού παραγωγού Simon Cowell (το φορμά ανήκει στην εταιρεία παραγωγής του Syco Entertainment), γεννήθηκε στη Βρετανία το 2004. Ηταν το σόου που αντικατέστησε τον μουσικό διαγωνισμό «Pop Idol» -όπου επίσης θήτευσε ως κριτής ο Cowell- στο πρόγραμμα του βρετανικού καναλιού ITV και σύντομα σκαρφάλωσε στην κορυφή του πίνακα τηλεθέασης ψυχαγωγικών εκπομπών.

Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η δωδέκατη σεζόν του και ήδη ετοιμάζεται η δέκατη τρίτη, με τον δημιουργό του να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο το σόου να ρίξει αυλαία: «Δεν θα ανησυχούσα για το μέλλον του “X Factor”. Θα τα πάμε μια χαρά. Αν είμαστε εδώ σε μία δεκαετία, τότε θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο πάρτι». Δήλωσε, δε, με νόημα ότι σκοπεύει να γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια (τον Οκτώβριο του 2019) στην καρέκλα του κριτή. Δίπλα του, στις θέσεις των κριτών/μεντόρων, όλα αυτά τα χρόνια έχουν καθίσει μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας: η Sharon Osbourne, η Danii Minogue, η Cheryl Cole, η πρώην Spice Girl Mel Β, η Rita Ora, η Britney Spears, η Paula Abdul, ο L.A. Reid, η Paulina Rubio. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν μαζί του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν επί τρεις σεζόν το «X Factor» προβλήθηκε με επιτυχία στο αμερικανικό δίκτυο FOX - το κοινό του ξεπέρασε τα 10 εκατ. τηλεθεατές.

Το φορμά του παιχνιδιού έχει παραχωρηθεί μέχρι στιγμής σε 56 τοπικούς αναδόχους (κανάλια, εταιρείες παραγωγής), σε Αλβανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Σερβία, Βέλγιο, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Νότια Αφρική και αλλού - δεν έχουν όλοι προχωρήσει σε υλοποίησή του. Στην Ελλάδα, την παραγωγή του έχει αναλάβει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ (σε συνεργασία με τη FremantleMedia International και τη Syco Entertainment), που κάνει το μεγάλο άλμα στον χώρο της ψυχαγωγίας τηλεοπτικά, γεγονός που έχει ενθουσιάσει τη διευθύντρια προγράμματος του σταθμού Αλκηστη Μαραγκουδάκη: «Tο “X Factor” σταθερά καταφέρνει να ανοίγει σήμερα το δρόμο στα ταλέντα του αύριο. Πάνω απ’ όλα, είναι ένα σόου που πραγματοποιεί όλα όσα υπόσχεται. Στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε και αυτό το πρότζεκτ με τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ που μας χαρακτηρίζουν και να προσθέσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ΣΚΑΪ».

Το ελληνικό «X Factor» θα είναι η 51η εκδοχή του παγκοσμίως και οι υπεύθυνοι της παραγωγής οραματίζονται να φιλοξενήσουν στη σκηνή του ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές, να εμπνεύσουν μοναδικές ερμηνείες και να αναδείξουν τα αυριανά αστέρια του ελληνικού τραγουδιού. Την παρουσίαση του τάλεντ σόου θα αναλάβει ο πιο λαμπερός σταρ της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Σάκης Ρουβάς, ενώ την κριτική επιτροπή θα στελεχώσουν οι Πέγκυ Ζήνα, Θοδωρής Μαραντίνης, Τάμτα και Γιώργος Θεοφάνους. «Ανταπόκριση» από τα παρασκήνια θα δίνει η Ευαγγελία Αραβανή. Σε τέσσερις εβδομάδες, περισσότερες από 4.000 αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν στα γραφεία της παραγωγής και το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα των οντισιόν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία (θα μεταδίδεται και από το κυπριακό κανάλι Sigma). Η λαμπερή πρεμιέρα θα γίνει τον Απρίλιο και στα μέσα του Ιουλίου, οπότε θα διεξαχθεί ο τελικός, θα αναδειχθεί το νέο αστέρι του σόου και της δισκογραφίας.

Σε διεθνές επίπεδο, με αφετηρία το «X Factor», έχουν βαδίσει στην ένδοξη λεωφόρο του πενταγράμμου πολλοί διάσημοι σήμερα καλλιτέχνες, με πωλήσεις δίσκων που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι επισήμως το τηλεοπτικό πρόγραμμα που έχει ανακαλύψει τους περισσότερους διάσημους καλλιτέχνες από οποιοδήποτε άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, φυσικά, οι One Direction, το δημοφιλέστερο συγκρότημα στον κόσμο, που δημιουργήθηκε στα παρασκήνια του βρετανικού σόου το 2010 και έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, ενώ έχει εμφανιστεί σε τέσσερις sold out συναυλίες μπροστά σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τη σκηνή του σόου απογειώθηκαν επίσης για τον μουσικό γαλαξία μερικά ακόμη αστέρια, όπως οι Leona Lewis, Little Mix (12 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως), James Arthur, Cher Lloyd, Ella Henderson, Olly Murs (11 εκατομμύρια πωλήσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ, τέσσερις υποψηφιότητες στα Brit Awards), Sam Bailey, Fifth Harmony, Alex & Sierra.

Το «X Factor» σε αριθμού
- Προβάλλεται σε 168 χώρες.
- 56 κανάλια και εταιρείες παραγωγής έχουν αναλάβει την υλοποίηση δικής τους έκδοσης του φορμά.
- Εχει αυξήσει το κοινό των καναλιών που το προβάλλουν έως και κατά 250%.
- Το βρετανικό «X Factor» έχει 15 εκατομμύρια followers στα κοινωνικά δίκτυα.
- Στη Δανία είναι το νούμερο ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα της τηλεόρασης τα τελευταία επτά χρόνια.
- Στην Ουγγαρία παραμένει η δημοφιλέστερη ψυχαγωγική εκπομπή εδώ και τέσσερα χρόνια.
- Η 11η σεζόν του βρετανικού «X Factor» μεταδόθηκε σε 147 χώρες, κατέγραψε περισσότερα από 2.200.000.000 views στο κανάλι του στο YouTube και σημείωσε ρεκόρ με 11.400.000 τηλεθεατές.
- Βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με τα πιο επιτυχημένα σόου για το 2013 σε Αυστραλία, Ινδονησία, Πολωνία και Ουκρανία.
- Ηταν το δημοφιλέστερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα για το 2014 σε Δανία, Πορτογαλία και Καζακστάν.
- 200 δίσκους που σκαρφάλωσαν στο νούμερο ένα των διεθνών τσαρτ έχουν κυκλοφορήσει οι καλλιτέχνες που ανέδειξε το «X Factor».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση

X