ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μουσική και τα ταλέντα ποτέ δεν πεθαίνουν

Από φωνές φωνάρες, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο, έτσι;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ε, ναι, λοιπόν, τα μουσικά τάλεντ σόου ξανά κοντά μας! Τώρα θα μου πείτε, γιατί πότε έφυγαν μακριά μας, αλλά έτσι που τα βλέπω μαζεμένα νιώθω ότι μουσικώς είμαι γεμάτος. Ό,τι θέλω να ακούσω, το ακούω, θέλω και ανάλυση μουσική, την έχω, θέλω μονομαχίες, τις βλέπω, θέλω να γελάσω, έχω τη δυνατότητα. Είναι, λοιπόν, τα μουσικά αυτά παιχνίδια κάτι σαν το κουτί της Πανδώρας, γεμάτα από νότες, ήχους, πράματα και θάματα. Κάπως έτσι έκανε και το θαύμα του το άγιο «The Voice» που έφερε το Σίγμα ξανά κοντά μας, και το κατέταξε τέταρτο στον γενικό πίνακα τηλεθέασης, ξεπερνώντας κατά ένα δέκατο της μονάδας το MegaOne, μάχη στήθος με στήθος δηλαδή. Το «Rising Star» του ΑΝΤ1 από την άλλη έκανε πολύ καλή εμφάνιση και μάλιστα καινοτομεί, αφού ο θεατής βλέπει και αποφασίζει ψηφίζοντας σε πραγματικό χρόνο για την πορεία του διαγωνιζόμενου μέσω της δωρεάν εφαρμογής Rising Star Greece, κατάλληλης για smartphones και tablets. Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της μουσικής ή καλύτερα στην υπηρεσία της γρήγορης διάχυσης της προτίμησής του.

Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μία χρονιά, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, Κύπρος και Ελλάδα, θα ακονίσουν τα μαχαίρια τους για να αποδείξει η καθεμία τη μουσική της υπεροχή. Διότι, καλές και άγιες οι συζητήσεις για το Κυπριακό, για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια, για τις θέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και άλλα τέτοια ανούσια, αλλά η αιώνια μάχη κρίνεται ποιος την έχει μεγαλύτερη… την έκταση της φωνής, για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας. Εκεί, είναι το παιχνίδι, τηλεθεάτριες και τηλεθεατές μου. Πάντως, με τόσους καλλίφωνους και αηδονολάλητους, ένθεν και ένθεν, απορώ πώς δεν βγαίνει και μία φωνή που να έχει κατιτίς το διαφορετικό. Που να θες να ακούσεις και μετά από δυο-τρία χρόνια και που θα διαγράψει μία πορεία στα μουσικά πράγματα και δεν θα περιοριστεί σε μεγάλα σχήματα της παραλιακής (αλήθεια, επιβιώνει ακόμα;) ούτε και σε συναυλίες και εκδηλώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Μουσικά προγράμματα πολλά, αλλά αυτό που λείπει είναι η διάρκεια της φωνής, του καλλιτέχνη εν γένει. Υπάρχουν εκεί έξω εκατοντάδες Κύπριοι και Έλληνες, Ελλαδίτες ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, που και χωρίς το γυαλί κάνουν πράγματα, σπάνε τα μούτρα τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν την τέχνη της Ευτέρπης – είδατε τη Madonna, κοτζαμάν καλλιτέχνιδα και έβαλε το μπουφανάκι με τη μούσα – χωρίς να θέλουν να εξαργυρώσουν τις τηλεοπτικές ώρες προβολής σε πίστες και σκηνές σε παραλιακούς δήμους.

Πάντως, τηλεοπτικώς μιλώντας το «The Voice 3» έδωσε το χριστουγεννιάτικο δώρο του στον Παρισσινό, και το «Rising Star» κρατάει Θερμοπύλες στον ΑΝΤ1, αφού ακόμα και ημέρα εκλογών θα μπει μπροστάρης στη μάχη της τηλεθέασης, έτσι στις εννιά ντάνγκα η τετράδα Αντώνης Ρέμος, Δέσποινα Βανδή, Κώστας Μακεδόνας και Χρήστος Μάστορας θα είναι εφ όπλου λόγχη. Για τις άλλες μουσικές εκπομπές της τηλεόρασής μας, ας μην πούμε και πολλά, διότι θα τραβάμε τα καλώδια της συσκευής μας και δεν πρέπει, πάντως η Άντρη Καραντώνη ένα-δυο-τρία τραγουδάκια θα καταφέρει να τα πει, μη γελιέστε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Media: Τελευταία Ενημέρωση