ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,48%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μονοήμερη από τα τέλη Νοεμβρίου

Kathimerini.gr

Με απώλειες εγκαινίασαν την εβδομάδα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επηρέασε δυσμενώς τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ αρνητικά επηρέασε το κλίμα και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον». Άλλωστε, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2022. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,48%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μονοήμερη από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ειδικά ο κλαδικός δείκτης της τεχνολογίας είχε δραστική κάμψη της τάξεως του 3,6%, σε επίπεδα ναδίρ σχεδόν τριμήνου. Συνολικά πάντως οι κλαδικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, πλην εκείνου των τραπεζών. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, υπήρχαν και εκεί απώλειες αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αγοράς, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν 1,17% και 1,35%, αντιστοίχως. Οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων και του ενισχυμένου πληθωρισμού, ενώ χθες παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις στις μετοχές των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Amazon και Apple. Το ευρώ ως προς το δολάριο εξασθένησε κατά 0,2%, στο 1,1333 δολάριο.

«Το μυαλό των επενδυτών βρίσκεται επικεντρωμένο στον πληθωρισμό μιλώντας για τις αγορές στη Γηραιά Ηπειρο, κάτι το οποίο συντείνει σε μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε σκλήρυνση της πολιτικής της», επισημαίνει η Σουζάνα Στρίτερ, πρώτη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στη Hargreaves Lansdown. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τα στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν τον δείκτη του πληθωρισμού να εκτινάσσεται στα επίπεδα ρεκόρ του 5% για τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν και οι μόνες ωφελημένες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, διότι μια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα τους αποφέρει κέρδη. Ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,53%, με απώλειες κατά 1,13% ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 1,44% ο CAC 40 στο Παρίσι, κατά 0,96% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και κατά 0,51% ο IBEX στη Μαδρίτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση