ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχώρησαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε με -0,54% τη χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίζοντας τις απώλειες της Δευτέρας

Kathimerini.gr

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, ενώ καθοδικά κινούνταν και οι δείκτες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς εξαιτίας της δραστικής πτώσης των μετοχών των κινεζικών ομίλων.

Αρνητικά επηρέασε τη διάθεση των επενδυτών στη Γηραιά Ηπειρο και η προειδοποίηση του κολοσσού των καταναλωτικών ειδών της Reckitt Benckiser για τα περιθώρια κερδών της. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε με -0,54% τη χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίζοντας τις απώλειες της Δευτέρας. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones και S&P 500 είχαν κάμψη 0,65% και 1,02% αντιστοίχως, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας εμφάνιζε απώλειες 2% ίσως στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Από την αρχή της εβδομάδας η ανησυχία των συναλλασσομένων για σκληρότερη νομοθεσία του Πεκίνου, η οποία θα διέπει τους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, τους παρακίνησε σε μαζικές πωλήσεις. Και αυτό δεν αντισταθμίστηκε από την αισιοδοξία για τα οικονομικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από πέρυσι τον Μάιο, λόγω φημών ότι αμερικανικά κεφάλαια αποσύρονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Το ευρώ ανήλθε 0,3% ως προς το δολάριο στο 1,1837 δολάριο.

Η τιμή της μετοχής της ολλανδικής Prosus, η οποία διατηρεί αξιόλογο μερίδιο στον γίγαντα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, Tencent, είχε μία σοβαρή πτώση της τάξεως του 7,2%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά της από πέρυσι τον Μάιο. Η δε μετοχή της Reckitt κατρακύλησε 8,4% σε επίπεδα ναδίρ από τον Φεβρουάριο του 2003, διότι, όπως και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα κόστη του τρέχοντος έτους θα συμπιέσουν τα περιθώρια κερδών της. «Επί σειράν ετών η αγορά υπέθετε ότι οι κολοσσιαίες εταιρείες καταναλωτικών ειδών διέθεταν τόσο πανίσχυρα εμπορικά σήματα, οπότε ήταν απλό να μετακυλίουν οποιοδήποτε επιπλέον κόστος στο καταναλωτικό κοινό», παρατηρεί ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της AJ Bell. «Προσφάτως, άλλωστε, η Unilever απέδειξε πως δεν ισχύει αυτό το σενάριο και τώρα ήρθε η σειρά της Reckitt».

Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,42%, με -0,64% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,71% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,83% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -0,87% ο IBEX στη Μαδρίτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση