ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί «βούλιαξε» η λίρα στις 7 Οκτωβρίου 2016

Αίτιο υποχώρησης της λίρας είναι η η σημαντική ζήτηση για πώληση της λίρας

Kathimerini.gr

Αρκετοί ήταν οι παράγοντες που είχαν συμβάλει στην άνευ προηγουμένου πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, κατά 6% εντός δύο λεπτών, έναντι του δολαρίου στις 7 Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Συναλλαγών (BIS). Η μεγάλη πτώση της λίρας εκείνη την ημέρα έχει συμβάλει στην υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος κατά 18% έναντι του δολαρίου από το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ερευνητές της BIS και της Τράπεζας της Αγγλίας αξιολογούν ως σημαντικότερα αίτια για την απότομη, μεγάλη, πτώση της λίρας σειρά παραγόντων που συνδυαζόμενοι είχαν συμβάλει στην υποχώρηση της λίρας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών έναντι του δολαρίου.

Η ώρα που συνέβη η πτώση, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Βρετανίας), ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, διότι η αγορά ήταν περισσότερο ευάλωτη σε μεγάλες διαφορές μεταξύ εντολών για πώληση και για αγορά του νομίσματος. Ρόλο είχε παίξει και η σημαντική ζήτηση για πώληση της λίρας, ώστε να καλυφθούν ανοικτές θέσεις αλλά και οι εντολές stop-loss που είχαν ενεργοποιηθεί. Τρίτος παράγοντας ήταν η παρουσία σχετικά άπειρων χρηματιστών στα γραφεία συναλλαγών εκείνη την ώρα της νύχτας.

Περιέργως η BIS δεν αναφέρει ως αίτιο αλλά απλώς ως γεγονός την ανάπτυξη «γρήγορων, ηλεκτρονικών αγορών», δηλαδή την υιοθέτηση υπολογιστών και αλγορίθμων που εκτελούν συναλλαγές στη θέση ανθρώπων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι απότομες πτώσεις στην αξία κάποιου προϊόντος σημειώνονται πλέον και σε αγορές με μεγάλο μέγεθος και ρευστότητα.

Οι συναλλαγές δολαρίου - στερλίνας είναι οι τρίτες υψηλότερες σε όγκο στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος με ημερήσιο τζίρο 5,1 δισ. δολάρια. Ανάλογο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε συναλλαγές ευρώ/δολαρίου (2010) και πιο πρόσφατα στα νομίσματα της Νοτίου Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση