ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αφήνουν τη λίρα και αγοράζουν bitcoin στην Τουρκία

το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει περισσότερο από 13% της αξίας του προς το δολάριο

Kathimerini.gr

Η δραστική κάμψη της τουρκικής λίρας είχε και θετικές επιπτώσεις, πέραν των κραδασμών στην οικονομία της γειτονικής χώρας, και αυτές έχουν να κάνουν με τις συναλλαγές και τη διαπραγμάτευση στα κρυπτογραφημένα νομίσματα, όπως το bitcoin. Αυτά αποτυπώνονται στα στοιχεία των αναλυτών, που φανερώνουν ενίσχυση του ενδιαφέροντος για το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο.

Oι επενδυτές ελπίζουν να αποκομίσουν κέρδη από τις συναλλαγές σε αυτό και να προστατευθούν από τον πληθωρισμό. Aξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό νόμισμα, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ, έχει απολέσει περισσότερο από 13% της αξίας του προς το δολάριο. Και αυτό προκαλεί φόβους για πιο χαλαρή πολιτική και επίταση πιέσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εξασθένηση της λίρας. Εξ ου και οι επενδυτές είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να στραφούν στην ήδη ευημερούσα αγορά ψηφιακών νομισμάτων στην Τουρκία.

Το ψηφιακό νόμισμα εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς του θεωρείται απρόσβλητο από τον πληθωρισμό

Συγκεκριμένα μεταξύ 20-24 Μαρτίου, όταν η λίρα υποχώρησε 10%, τέθηκαν σε διαπραγμάτευση ψηφιακά νομίσματα αξίας 23 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολαρίων), έναντι 1 δισ. λιρών την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικότερα, κατά την περίοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου ο όγκος συναλλαγών σε αυτά έφθασε στα 218 δισ. λίρες Τουρκίας, ήτοι 26 δισ. δολάρια. Μετά δε την αποχώρηση Αγκμπάλ παρατηρήθηκε άνοδος, όπως φαίνεται στα στοιχεία της εταιρείας ερευνών ψηφιακής αγοράς Chainanalysis, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Για να καταστεί εμφανής η αλλαγή, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο ο όγκος συναλλαγών ανερχόταν στα 7 δισ. λίρες μόνον.

Το άλμα είναι ο απόηχος του αυξανόμενου ενδιαφέροντος, το οποίο σημειώνεται σε διεθνές επίπεδο για τα ψηφιακά νομίσματα και εκ μέρους θεσμικών επενδυτών, όπως είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες – και αυτό έχει εξακοντίσει την αξία του bitcoin σε επίπεδα-ρεκόρ μόλις κάτω των 62.000 δολαρίων. Ωστόσο, οι επενδυτές στην Τουρκία δήλωσαν ότι η ασθενέστερη λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις καθώς και οι ελπίδες για γρήγορα κέρδη τούς ώθησαν σε αυτό. «Εάν οι αποταμιεύσεις μου είναι στη λίρα, χάνουν σε αξία», δήλωσε ο Ιζέτ Εμρέ Αρί, ένας 25χρονος μηχανικός υπολογιστών, που ξεκίνησε να επενδύει σε κρυπτογραφημένα νομίσματα πριν από δύο μήνες. «Μερικές φορές βλέπω την απόδοσή του σαν ιπποδρομία», πρόσθεσε, λέγοντας πως στον λογαριασμό του των κρυπτογραφημένων νομισμάτων έχει τώρα σχεδόν 4.000 δολάρια. Το ψηφιακό νόμισμα, εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς του, θεωρείται απρόσβλητο από τον πληθωρισμό, ο οποίος στην Τουρκία τον Φεβρουάριο είχε πλησιάσει το 16% έναντι 5% του επίσημου στόχου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση