ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απώλειες 1,82% σημείωσε το ΧΑΚ εντός Ιανουαρίου

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 3,2%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μικρές ζημιές παρουσίασε το Χρηματιστήριο στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του Ιανουαρίου, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 3,2%. Εντός του πρώτου μήνα του 2021, η αγορά παρουσίασε απώλειες σε ποσοστό 1,82%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την Παρασκευή στις 55,59 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,09%, κλείνοντας στις 32,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €97.064.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες κέρδη παρουσίασαν τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 0,31% και ο τομέας των Επενδυτικών Εταιρειών κατά 3,04%. Αντίθετα, πτώση σημείωσαν η Εναλλακτική Αγορά κατά 0,34% και η Κύρια Αγορά κατά 0,62%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Δήμητρα Επενδυτικής με €28.112 (άνοδος 3,52% – τιμή κλεισίματος €0,412). Ακολούθησαν οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας με €24.669 (πτώση 4,91% - τιμή κλεισίματος €0,658), της Πετρολίνα με €11.973 (πτώση 1,51% – τιμή κλεισίματος €0,98), της Salamis Tours με €9.691 (άνοδος 4,21% – τιμή κλεισίματος €0,99) και της Logicom με €8.980 (πτώση 1,46% - τιμή κλεισίματος €1,35).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, επτά κινήθηκαν ανοδικά, επτά πτωτικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε σε 120.

Εξάλλου, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση αναστολής της διαπραγμάτευσης των Ομολόγων των εταιρειών Glenfinnian Bond Designated Activity Company και Pulteney Bond Designated Activity Company, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία λήφθηκε με βάση την εξουσία που της παρέχεται από το άρθρο 70(2)(ιγ), του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2017.

Αναφέρει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε όπως ζητήσει από το Συμβούλιο του ΧΑΚ την αναστολή της διαπραγμάτευσης των Ομολόγων των εταιρειών από τις 3 Φεβρουαρίου 2021, μέχρι τη συμμόρφωση τους και το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, εάν μέχρι τη λήξη της υφιστάμενης περιόδου αναστολής δεν είναι εφικτή η αγοραπωλησία των Ομολόγων των δύο Εταιρειών.

Η Επιτροπή κατέληξε στην πιο πάνω απόφαση, σύμφωνα με το ΧΑΚ, καθότι με βάση τις θέσεις των Εταιρειών ως υποβλήθηκαν στο ΧΑΚ, φαίνεται ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς των χαρτοφυλακίων των Ομολογιούχων στην εταιρεία που ενεργεί ως νέος εμπιστευματοδόχος και ως επακόλουθο οι Ομολογιούχοι δεν φαίνεται να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Κατ’ επέκταση, δεν είναι εφικτή η αγοραπωλησία των Ομολόγων των δύο εταιρειών.

Επίσης, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνεδρία του επικύρωσε, με βάση το Άρθρο 184 του Νόμου του ΧΑΚ, την απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Τρίαινα Επενδύσεις Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ως είχε ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Προσθέτει ότι η συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι 18 Μαρτίου 2021) ή νωρίτερα εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με την εκκρεμούσα συνεχή της υποχρέωση, ως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Επιπλέον, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνεδρία του επικύρωσε, με βάση το Άρθρο 184 του Νόμου του ΧΑΚ, την απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας PWE Holdings Plc (ΝΕΑ Αγορά), ως είχε ανακοινωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.

Προσθέτει ότι η συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης θα έχει διάρκεια 2 μηνών (δηλαδή μέχρι 16 Μαρτίου 2021) ή νωρίτερα εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με τις εκκρεμείς συνεχείς της υποχρεώσεις, ως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Τέλος, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας Inzhsystems Ltd (Ν.Ε.Α. Αγορά).

Προσθέτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί με τη συνεχή υποχρέωση για έκδοση και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής της Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2019, τη συνεχή υποχρέωση για διορισμό Συμβούλου Εισαγωγής, τη συνεχή υποχρέωση για διορισμό Εμπιστευματοδόχου, τη συνεχή υποχρέωση για έκδοση και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2019 και τη συνεχή υποχρέωση της για έκδοση και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής της Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2020.

Αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τόκους στους Ομολογιούχους για το έτος 2020 και προσθέτει πως έχει ήδη ζητήσει από την εταιρεία όπως για το θέμα αυτό προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση