ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Το γενικό αρνητικό κλίμα διαμόρφωσε το γεγονός πως ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση

Kathimerini.gr

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πλην εκείνου του Λονδίνου, ενώ το γενικό αρνητικό κλίμα διαμόρφωσε το γεγονός πως ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, συγκεκριμένα, έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων με -1,28%, σηματοδοτώντας τη συνεδρίαση με τη χειρότερη επίδοση το εν λόγω διάστημα. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού επανέφερε στο προσκήνιο τον φόβο μεταξύ των επενδυτών ότι ίσως επίκεινται και πάλι περιορισμοί. Ωστόσο, χάρις στην ενίσχυση των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων οι τιμές των μετοχών των ομίλων ενέργειας και εξόρυξης παρουσίασαν κέρδη χάρις στην απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τμήμα των πετρελαϊκών αποθεμάτων τους.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ οι τιμές των μετοχών των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συνέχισαν τις απώλειές τους. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς ο Dow Jones είχε κέρδη 0,12%, όταν εμφάνιζαν πτώση ο S&P 500 και ο Νasdaq κατά 0,22% και 0,97% αντιστοίχως. Χθες το αργό Ν. Υόρκης είχε άνοδο 1,9% στα 78,18 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ ως προς το δολάριο ενδυναμώθηκε 0,2% στο 1,1265 δολάριο.

Πέραν αυτών, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίασή του με άνοδο 0,15%, ενώ ο DAX έκλεισε με -1,11%, με -0,85% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,62% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,07% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών είναι αποκαρδιωτική, αλλά διαπιστώνουμε πως ό,τι σχετίζεται με τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες και ειδικά οι όμιλοι εξόρυξης έχουν θετική πορεία», τόνισε ο Ντάνι Χιούζον, οικονομικός αναλυτής της AJ Bell. «Οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να στρέψει το βλέμμα προς τη νοτιοανατολική Ασία, όπου αυτήν τη στιγμή οι οικονομίες εκεί και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, τα πηγαίνουν καλύτερα». Οι δε τιμές των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη παρουσίασαν κάμψη 3,4%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στο πλαίσιο μιας ημέρας κατά το τελευταίο δίμηνο. Ο δείκτης αστάθειας του Euro Stoxx 50, ο βασικός δείκτης που καταγράφει τη νευρικότητα των αγορών στην Ευρώπη, έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα περίπου επτά εβδομάδων. Τέλος, η ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στο πηδάλιο της Fed κάνει τους παράγοντες των αγορών να στοιχηματίζουν έτι περαιτέρω σε αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και σε μία από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση